XXVII Українська антарктична експедиція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
XXVII Українська антарктична експедиція
Країна Україна Україна
Дата початку 12 квітня 2022
Дата закінчення 7 квітня 2023
Керівник Юрій Отруба

XXVII Українська антарктична експедиція (УАЕ) — 27-ма наукова експедиція на українську антарктичну станцію «Академік Вернадський» у період з 12 квітня 2022 по 7 квітня 2023 року.

Експедиція[ред. | ред. код]

Підготовка експедиції[ред. | ред. код]

XXVII Українська антарктична експедиція на антарктичну станцію «Академік Вернадський» (о. Галіндез, Західна Антарктика) формувалася відповідно до конкурсу, оголошеного Національним антарктичним науковим центром (НАНЦ)[1].

За словами директора Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Євгена Дикого, це перша експедиція, відправлена на станцію «Академік Вернадський» після російського вторгнення в Україну. Деяким її учасникам довелося залишати м. Харків, Київську область та інші регіони України, де на той час вже тривали бойові дії. Тобто, це була перша наукова експедиція в історії незалежної України, яку відправили на станцію під час повномасштабної війни. Щоб вчасно замінити колег зі складу XXVI експедиції, яка рік працювала в Антарктиді, вченим довелося вирушати в дорогу буквально за тиждень після початку вторгнення РФ до України[2].

Склад експедиції[ред. | ред. код]

XXVII Українська антарктична експедиція складалася з 14 учасників: 9 вчених (по 3 метеорологи, геофізики та біологи) та 5 членів команди життєзабезпечення (лікар, кухар, дизеліст, механік і сисадмін). Команду зимівників очолив геофізик Юрій Отруба[3].

Хід експедиції[ред. | ред. код]

На початку січня 2022 року, Національним антарктичним науковим центром (НАНЦ) було повідомлено, що українське науково-дослідне судно «Ноосфера» з учасниками української XXVII УАЕ вирушить до Антарктиди дещо пізніше, аніж анонсувалося. Повідомлялося, що криголам вирушить з порту Одеси на українську полярну станцію “Академік Вернадський” не 10 січня, як передбачалося раніше, а, орієнтовно, 20 – 23 січня. Як уточнили у пресслужбі НАНЦ, перенесення термінів пов’язане із затримкою у доставці вантажу для експедиції. Тому частина учасників нової експедиції прибула до української станції «Академік Вернадський» в Антарктиді на судні ВМС Чилі[4].

Попри бойові дії, які почалися на території України та складну логістику, завдяки сприянню МВС України та Польської антарктичної програми, всій команді нової експедиції 7 березня 2022 року вдалося виїхати з України до Польщі, де з Варшави вони вирушили до Чилі. Там у порту Пунта-Аренас вони піднялися на борт українського науково-дослідного судна «Ноосфера», яке здійснило перехід через Атлантичний океан та на якому експедиція дісталася до Антарктиди.

Протягом року експедиція проводила на станції «Академік Вернадський» дослідження і спостереження за трьома основними напрямами: геофізика, біологія, метеорологія, а також забезпечувала роботу станції[5].

7 квітня 2023 року учасники XXVII Української антарктичної експедиції та працівники сезонного загону, які виконували технічні та наукові завдання впродовж кількох місяців, вирушили додому на криголамі «Ноосфера»[6]. Розпочала роботу XXVIII Українська антарктична експедиція[7].

5 травня 2023 року, згідно з повідомленням Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ), учасники XXVII Української антарктичної експедиції повернулися до України, їхній шлях додому тривав майже місяць. «27-ма українська антарктична експедиція повернулася додому: зимівники та зимівниці приїхали з Варшави в Київ сьогодні, 5 травня 2023 року», — зазначено в повідомленні[8].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Оголошення про конкурс. Антарктика в пошуках професіоналів!
  2. Зі станції «Академік Вернадський» повернулась додому 27-ма експедиція. // Тетяна Денисенко. 05.05.2023
  3. 27 Українська антарктична експедиція вирушила на станцію «Академік Вернадський». 07.03.2022
  4. Вихід “Ноосфери” до Антарктиди довелося відкласти. 10.01.2022, 12:40
  5. До України повернулася антарктична експедиція, відправлена на станцію «Академік Вернадський» невдовзі після повномасштабного вторгнення РФ. 05.05.2023, 15:09
  6. «Ноосфера» закінчила другий антарктичний сезон і прибула до ПАР. 29.04.2023, 13:40
  7. На станції «Академік Вернадський» відбулася ротація експедицій. Укрінформ. 7 квітня 2023. Процитовано 7 квітня 2023.
  8. В Україну повернулися учасники 27-ї антарктичної експедиції. ФОТО. 05.05.2023, 13:36