Портал:Філософія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розділ Вікіпедії: Філософія
Проєкт  |  Портал (Скор.: П:ФІЛ)

Філософський портал

Портал Вікіпедії з філософії • 115 статті українською мовою
«Мислитель», статуя Огюста Родена, часто використовується для зображення філософії.

Філосо́фія (дав.-гр. φιλοσοφία, дослівно: любов до мудрості), або любому́дрість, — дисципліна, що вивчає найбільш загальні суттєві характеристики та фундаментальні принципи реальності й пізнання, буття людини, відносини людини й світу, про найзагальніші суттєві характеристики людського ставлення до природи, суспільства та духовного життя у всіх його основних проявах. Також під філософією розуміють форму людського мислення, теоретичну форму світогляду. (Докладніше…)

Це «добрі статті», які відповідають основному набору високих редакційних стандартів.

Вибрані зображення

Чи Ви знаєте...


Як Ви можете допомогти

Сьогодні, вівторок 23 квітня 2024, портал «Філософія» має 256 статті (в 18 категоріях) із 1 320 693 статтей в українській Вікіпедії.

Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей про філософію

Ви можете написати власні статті. Для цього наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, у панелі «Пошук», що знаходиться згори зліва, і натисніть кнопку «Перейти». Якщо статті за вказаним словом або терміном Ви не знайшли, можете створити її використовуючи панель «Створити статтю» розміщену нижче.


Як робити, з чого почати першу свою публікацію:

Корисні шаблони
  • {{теолог-доробити}}
    {{теологія-доробити}}
    {{філософ-доробити}}
    {{філософія-доробити}}
    {{етика-доробити}}
    {{логіка-доробити}}
    {{релігія-доробити}}
    {{Богослов}}
    {{Філософ}}
    

Цитата з філософії

Метою філософії є логічне роз'яснення думки. Філософія не є науковою дисципліною, а діяльністю. Філософське діло складається грунтовно з пояснень. Результатом філософії не є «філософські твердження», а вияснення тверджень. Філософія повинна вчинити непрозорі і розмиті думки ясними та визначити їм гострі межі.

Автор: Людвіг Вітгенштейн
Джерело Tractatus Logico-Philosophicus 4. 112


Вибрана особистість

Григо́рій Са́вич Сковорода́ (22 листопада (3 грудня) 1722(17221203), Чорнухи, Лубенський полк, Гетьманщина, Російська імперія, нині Полтавська область, Україна — 29 жовтня (9 листопада) 1794, Іванівка, Харківщина, Російська імперія) — український філософ-містик, богослов, поет, педагог, можливо, і композитор літургійної музики. Мав значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми байками, піснями, філософськими творами, а також способом життя, через що його називали «Сократом».

Навчався в Києво-Могилянській академії (вищої освіти не здобув). Філософські погляди Сковороди присвячені головним чином етиці. Власної філософської системи не створив. Не був лояльним до церковної та світської ієрархії, відкидав будь-який примус, не любив церковних ритуалів, віддаючи перевагу особистій духовній свободі. Від 1769 року вів життя самітника й мандрівного філософа; мандрував переважно по Слобожанщині. Тоді ж почав писати філософські діалоги й трактати, в яких біблійна проблематика переплітається з ідеями платонізму та стоїцизму. Головним сенсом людського існування вважав самопізнання. (Докладніше…)

Нові статті

  • Мелет — започаткував 22 квітня 2024 користувач Venzz


Категорії


Редагують зараз

Автоматично згенерований список статей, пов'язаних з порталом «Філософія», які редагуються на даний момент. Список призначений для комфорту патрулювання і не відображає вже відпатрульовані статті.

  • Акан — редагована 09:36, 2023-10-18 користувачем RawLana
  • Марани — редагована 19:44, 2023-10-17 користувачем ReAl

Братні портали

Інші розділи Вікімедії

Цей портал стартував 12 грудня 2007 року
Довідка · Пісочниця · Кнайпа · Портали · Проєкти · Запити · Портал спільноти

Оновити кеш