Головна сторінка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ласкаво просимо до Вікіпедії,

вільної енциклопедії, яку може редагувати кожен.

Українська Вікіпедія заснована 30 січня 2004 року.

субота, 31 серпня 2024 року

1 342 840 статей українською

178 676 зареєстрованих дописувачів

3004 з них активні останнього місяця

Вибрана стаття

«Дредноут» (англ. HMS Dreadnought — Корабель Його Величності «Безстрашний») — лінкор військово-морського флоту Великої Британії, спущений на воду та введений до експлуатації в 1906 році. Шостий корабель Королівського флоту з такою назвою. Флагманський корабель Флоту Метрополії (до 1911). Його поява зробила революцію у військово-морській справі, започаткувавши новий тип кораблів-дредноутів.

Будівництво «Дредноута» стало значною подією в кораблебудуванні. Після його появи провідні морські держави світу почали будувати схожі лінійні кораблі з основним озброєнням з гармат одного калібру, що за назвою первістка отримали спільну назву — «дредноути». Гонка морських озброєнь перед Першою світовою війною призвела до появи «супердредноутів» із гарматами 343-мм, 356-мм та 381-мм калібру. На їхньому тлі «Дредноут» виглядав відверто слабким, тому під час Ютландської битви 1916 року, найбільшої морської битви Першої світової війни, перебував у «другій лінії» та не брав участі в бою.

Меломанія (альбом)
Меломанія (альбом)

«Меломанія» — дебютний студійний альбом українського музичного гурту «Бумбокс», що вийшов у 2005 році. Музиканти виконували пісні на тексти Андрія Хливнюка, аранжовані за допомогою акустичної гітари та діджей-сетів, поєднуючи вокал в стилі регі, гітарну музику та хіп-хоп. Дебютний альбом проєкту «Меломанія» записано в домашній студії в Києві протягом двох днів з обмеженим бюджетом.

Дебютний альбом «Бумбоксу» відображає ранню «хіп-хопову» еру в історії гурту, на зміну якій прийшло більш рокове звучання. Альбом зробив гурт популярним та відкрив музикантам шлях до великих лейблів. Вже наступна платівка «Family Бізнес» стала «золотою» в Україні та «платиновою» в Росії, перетворивши «Бумбокс» зі стороннього проєкту музикантів «Графіту» та «Тартака» у повноцінний музичний гурт.

Вибраний список

Гурт Metallica, 2008 рік
Гурт Metallica, 2008 рік

Дискографія Metallica складається з одинадцяти студійних альбомів, мініальбомів, концертних альбомів, відеоальбомів та інших релізів, а також десятків пісень, що виходили як сингли або промосингли для радіо. Записи Metallica посідали перші місця в хіт-парадах, та продавалися накладом у десятки мільонів примірників, досягаючи статусу мультиплатинових в США та десятках інших країн. Пісні гурту також входили до збірних альбомів різних виконавців, як то триб'ют-альбоми, саундтреки, записи концертів тощо.

Поточні події

31 серпня в історії

Ан-2 на поштовій марці України 1996 р.
Ан-2 на поштовій марці України 1996 р.

Народилися

Бюст Калігули. Між 37 та 41 н. е., музей Метрополітен
Бюст Калігули. Між 37 та 41 н. е., музей Метрополітен
Іван Омелянович-Павленко
Іван Омелянович-Павленко

Померли

Шарль Бодлер. Фотопортрет роботи Étienne Carjat, близько 1863
Шарль Бодлер. Фотопортрет роботи Étienne Carjat, близько 1863
Адріан Картон де Віарт
Адріан Картон де Віарт

Вікіпедія є проєктом — неприбуткової організації, яка опікується низкою інших проєктів

є регіональним відділенням Фонду Вікімедіа