«Дивний Ел» Янковик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Дивний Ел» Янковик
«Weird Al» Yankovic
Зображення
Зображення
Ім'я при народженні Альфред Метью Янковик
Alfred Matthew Yankovic
Інші імена «Дивний Ел» Янковик
Народився 23 жовтня 1959(1959-10-23) (64 роки)
Дауні, Каліфорнія, США
Громадянство  США
Діяльність автор-виконавець, комік, актор
Alma mater California Polytechnic State Universityd і Lynwood High Schoold
Роки діяльності 1979-досьогодні
У шлюбі з Suzanne Yankovicd
Діти Nina Yankovicd
Батьки Nick Yankovicd
Mary Yankovicd
IMDb nm0946148
Нагороди та премії

CMNS: «Дивний Ел» Янковик
«Weird Al» Yankovic
у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Альфред Метью «Дивний Ел» Янковик (англ. Alfred Matthew «Weird Al» Yankovic) (народився 23 жовтня, 1959) — американський музикант, сатирик, пародист, актор і телевізійний продюсер. Янковик зажив популярності, зокрема, завдяки своїм гумористичним пісням — пародіям на відомі пісні Америки. Він записав більш як 150 пародійних та своїх власних пісень. «Дивний Ел» тричі отримував нагороду «Ґреммі» і його пісні були одними з найпопулярніших, вигравали золоті та платинові платівки. Крім запису альбомів Ел знімався у власному фільмі та телепрограмі, мав невеличкі ролі в інших кінофільмах: у трьох серіях «Голого пістолету», озвучував ролі в «Сімпсонах», «Футурамі» та інших.

Біографія[ред. | ред. код]

Альфред Янковик народився в сім'ї Ніка і Мері-Єлізавети Янковик. Батько Ніка Янковика був ветераном Другої Світової Війни, — сином емігрантів з Югославії.[1][2] Мати Альфреда походила зі змішаної англо-італійської родини. Альфред Янковик був єдиною дитиною і виріс в м. Лінвуд, Каліфорнія. В сім років Альфред пішов на курси гри на акордеоні й протягом років вдосконалював свої навички гри на інструменті. В школі Янковик був досить обдарованим учнем, він пішов в школу раніше за своїх одноліток і з першого класу завдяки своїм здібностям зразу перейшов в третій. Таким чином школу він закінчував «на відмінно» і ще був на два роки молодшим від інших учнів в класі. Альфред не тільки добре навчався, але й брав активну участь в позакласному житті школи, грав в студентському театрі.

Ще в школі, у 1976 р. Янковик записав свою першу касету — дві пародії на відомі пісні того часу. Коли він відіслав касету до радіостанції, на його здивування одна з пісень потрапила в ефір. По закінченні школи Ел вступив в коледж на факультет архітектури. В студентські роки він працював диск-жокеєм на студентській радіостанції, де його друзі прозвали «Дивний Ел». Ел був популярним серед студентської аудиторії й ставився до цього прізвиська як до свого сценічного образу на хвилях радіостанції. В рамках місцевої благодійної компанії свою першу пародійну пісню — «Take Me Down», він випустив у 1978 році під ім'ям Альфред Янковик.

Початок музичної кар'єри[ред. | ред. код]

Наступного року, влітку 1979 р. Ел записав пісню «Моя Болонья», як пародію на популярну в той час пісню «Моя Шарона» (англ. My Sharona) гурту The Knack. Цю пісню заради акустичного ефекту він записав в туалеті, взявши туди свій акордеон. Касету з записом Ел відіслав на радіостанцію і пародія моментально стала популярною. Пізніше він зустрівся з виконавцями оригінальної пісні які запропонували продюсерам записати окрему платівку з пародією. Завдяки цій платівці Ед отримав свій перший контракт і почав серйозно сумніватися в тому, чи він таки стане архітектором — кар'єра музиканта стала дуже привабливою.

14 вересня 1980 р. Ел вже виступав в живому ефірі на радіостанції в комічній програмі, де він виконував пародію на пісню групи Queen «Another One Bites the Dust». Пародія називалася «Another One Rides the Bus» — вона стала настільки популярною, що саме з нею Ел перший раз з'явився на телебаченні. З 1981 р. «Дивний Ел» почав серйозно займатися музикою і гастролював по Америці — тоді ж і з'явилася ідея створити свій власний гурт. Виступи в складі групи, однак, не користувалися великою популярністю. Його пародії тим часом ставали дедалі популярнішими — для багатьох музикантів пародія їх пісень «Дивним Елом» означала своєрідне визнання якості їхньої роботи. Майже всі, з кого Ел робив пародії були задоволені майстерністю і гарним смаком пародиста. Протягом багатьох років «Дивний Ел» зробив велику кількість пародій і власних пісень, його репертуар увібрав у себе майже всіх популярних музикантів Америки. «Дивний Ел» Янковик знявся в багатьох кліпах та в численних телевізійних програмах. Він також грав епізодичні ролі в багатьох фільмах.

Сімейне життя[ред. | ред. код]

У січні 1998 р. Янковик радикально змінив свій зовнішній вигляд — за допомогою операції він покращив свій зір, позбувся окулярів та зголив вуса. 10 лютого 2001 року «Дивний Ел» Янковик одружився з Сюзаною Краєвскі, і 11 лютого 2003 р. в них народилася донька Ніна.

У «Сімпсонах»[ред. | ред. код]

В одному з епізодів мультиплікаційного серіалу «Сімпсони» Мардж запрошує «Дивного Ела» заспівати для свого чоловіка. В українському адаптивному перекладі його називають «Диваком Кузьмою», через часткову схожість зовнішнього вигляду Ела та фронтмена українського гурту «Скрябін» Андрія «Кузьми» Кузьменко

Дискографія[ред. | ред. код]

  • The Compleat Al — серпень 1985
  • UHF (film) — 21 липня 1989
  • The «Weird Al» Yankovic Video Library — травень 1992
  • Alapalooza: The Videos — грудень 1993
  • «Weird Al» Yankovic: The Ultimate Collection — 1993
  • Bad Hair Day: The Videos — червень 1996
  • «Weird Al» Yankovic: The Videos — січень 1998
  • «Weird Al» Yankovic Live! — 23 листопада 1999
  • «Weird Al» Yankovic: The Ultimate Video Collection — 3 листопада 2003
  • The Weird Al Show — The Complete Series — 15 серпня 2006

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Conrad, Harold. The Glamorous Life of Al Yankovic. [Архівовано 22 липня 2011 у Wayback Machine.] // SPIN, Vol. 1, No. 4., August 1985, pp 48 — 50, ISSN 0886-3032

    It is of no minor coincidence that his parents are of Yugoslavian lineage and it so happens that Frankie Yankovic (no relation), known as the polka king and one of the best accordionists in the country, also happens to be a Yugoslav. A little chauvinism here.

  2. «Weird Al» Yankovic: Frequently Asked Questions". [Архівовано 9 листопада 2006 у Wayback Machine.] // «Weird Al» Yankovic — The Official Website, Zomba Recordings, 2010-02-23.

    What nationality is Al?

    Al's grandparents on his father's side were Yugoslavian, and on his mother's side they were Italian and English.

Посилання[ред. | ред. код]