Єва-Марія Вестбрук

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єва-Марія Вестбрук
нід. Eva-Maria Westbroek
Зображення
Єва-Марія Вестбрук, 2011 рік
Єва-Марія Вестбрук, 2011 рік
Основна інформація
Дата народження 26 квітня 1970(1970-04-26) (53 роки)
Місце народження Белфаст, Північна Ірландія
Громадянство Нідерланди
Національність голландка
Професія оперна співачка
Освіта Гаазька консерваторія
Співацький голос Сопрано
Інструменти вокал[d]
evamariawestbroek.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Єва-Марія Вестбрук (нід. Eva-Maria Westbroek; 26 квітня 1970, Белфаст, Північна Ірландія) — голландська оперна співачка (сопрано), що виконує класичні твори. Мала успішні виступи на сцені усіх провідних оперних театрів і концертних залів світу, включаючи Метрополітен-опера, Франкфуртський театр опери та балета[en], Стопера, Німецька державна опера, Опера Бастилія, Баварська державна опера, Королівський театр Ла Монне, Баден-Баденський театр[en], Віденська державна опера, Саксонська державна опера Дрездена[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Єва-Марія Вестбрук народилася в столиці Північної Ірландії — Белфасті. Дитинство пройшло в Нідерландах, куди її батьки переїхали. Умінню виконувати класичні твори голосом сопрано навчалася у Королівській консерваторії Гааги з 1988 по 1995 рік[2]. На той час її вчителями з вокалу були Іріс Адамі Коррадетті[en] та Джеймс МакКрей[en]. Вона стала призером на міжнародному конкурсі в Римі, дебютуючи у двадцятип'яти річному віці в роль Флорії Тоски на сцені театру Манцоні. Незабаром її сім'ю спіткало горе — померла мати. Ця подія мала значний негативний вплив на Вестбрук. Вона втратила віру в себе і це призвело до страху виступу на публіку. Побороти цей страх вона змогла лише завдяки роботі в якості офіціантки. У 2001 році вона перемогла у музичному конкурсі та у якості нагороди отримала контракт зі Штутгарськой державною оперою[en]. Після цього в період з 2001 по 2006 рік вона виконувала наступні ролі: Карлотта Нарді (Die Gezeichneten[en]), Флорія Тоска (Тоска), Емілія Марті (Засіб Макропулоса[ru]), Дездемона (Отелло), Донна Анна (Дон-Жуан), Марія (Продана наречена), Герцогиня Пармська (Доктор Фауст[en]). Успішність виступів Вестбрук була відмічена присудженням почесного звання «Kammersänger[en]». В 2006 році вона розпочала турне містами Північної Америки. Єва-Марія отримала роль Енуфи в однойменній опері[ru] разом з Чиказьким симфонічним оркестром. У тому ж році вона дебютувала в Нідерландській опері з роллю Катерини в опері Леді Макбет з Мценского повіту[3][4]. Найбільшого міжнародного розголосу Вестбрук отримала за головну роль в опері — Анна Ніколь[en]. Граючи головну героїню їй довелося використовувати накладний бюст, щоб відповідати антропометричним параметрам Анна-Ніколь Сміт. Це, в свою чергу, створило перешкоди для виконання на повну силу співу, оскільки накладний бюст перешкоджав нормальній роботі діафрагми[5]. Наразі Вестбрук продовжує виступи працюючи разом з такими всесвітньовідомими диригентами, як: Марек Яновський, Бернард Гайтінк, Удо де Варт[en], Маріс Янсонс, Крістоф фон Донаньї та іншими. Серед інших її нагород є і національна нідерландська нагорода «VSCD Classical Music» в категорії «Найбільш вражаючі індивідуальні художні досягнення»[3][6]. З весни 2014 вона працює послом соціальної організації «музиканти без кордонів»[3]. Одружена, чоловік відомий голландський тенор — Френк ван Акен[de][7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Eva-Maria Westbroek — People — Royal Opera House. www.roh.org.uk. Архів оригіналу за 25 червня 2018. Процитовано 3 червня 2018.
  2. Из официанток - в звезды оперы Эва-Мария Вестбрук. www.peoples.ru. Архів оригіналу за 20 січня 2018. Процитовано 3 червня 2018.
  3. а б в Eva-Maria Westbroek. Eva-Maria Westbroek (англ.). Архів оригіналу за 24 вересня 2018. Процитовано 3 червня 2018.
  4. Maddocks, Fiona (19 травня 2018). Classical Home listening: Reynaldo Hahn, Shostakovich and Lady Macbeth of Mtsensk. the Guardian (англ.). Архів оригіналу за 3 червня 2018. Процитовано 3 червня 2018.
  5. High Cs and double Ds: Soprano Eva-Maria Westbroek to take on Anna Nicole Smith. LA Times Blogs - Culture Monster (амер.). 10 березня 2010. Архів оригіналу за 18 травня 2016. Процитовано 3 червня 2018.
  6. Artist Profile: Soprano And Consummate Singing-Actress Eva-Maria Westbroek. operawire.com (амер.). Архів оригіналу за 14 червня 2018. Процитовано 3 червня 2018.
  7. Christiansen, Rupert (8 грудня 2010). Eva-Maria Westbroek: The enthralling soprano (en-GB) . ISSN 0307-1235. Архів оригіналу за 8 серпня 2016. Процитовано 3 червня 2018.