Євгенія Кружеван

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Євгенія Кружеван
Народилася 1889
Фалешти, Бєлцький повіт, Бессарабська губернія, Російська імперія
Померла 11 березня 1976(1976-03-11)
Тімішоара, СРР
Країна  Російська імперія
 Румунія
Діяльність адвокат, юристка

Євгенія Кружеван (рум. Eugenia Crușevan; нар. 1889, Фалешті, Басарабія — пом. 11 березня 1976, Тімішоара, Румунія) — перша жінка-юрист у Бессарабії.

Біографія[ред. | ред. код]

Євгенія Кружеван народилася в 1889 році в Фалешті, Бессарабія, в родині Епамінонда Кружевана. Навчалась в середній школі в Кишиневі, а пізніше — на юридичному факультеті Московського університету, який закінчила у 1918 році.

Свою адвокатську кар'єру вона почала з реєстрації в адвокатській колегії в місті Кишинів.[1]

Працювала юрисконсультом при Єпархіальній раді Кишинівської та Хотинської архієпархії, секретарем товариства румунських жінок. У 1944 році евакуювалась до Румунії, оселившись у Бузау та зберігши архів установи, де вона працювала. На початку 1950-х вона переїхала до Тімішоари. Займалася адвокатською діяльністю до виходу на пенсію. 11 березня 1976 року вона померла, похована на кладовищі в Тімішоарі.

Відзнаки[ред. | ред. код]

У публікації «Слово справедливості» (№ 1919) день її призначення адвокатом описується так:

«Випускниця юридичного факультету Московського університету, яку Рада адвокатів одноголосно зареєструвала в Бессарабській колегії адвокатів. Міс Кружеван — перша жінка — адвокат з Бессарабії».

У Кишиневі вона жила на вулиці Марасті, 2, нинішній Театральній вулиці. Вулиця «Адвокат Євгенія Кружеван» у Кишиневі носить її ім'я.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Colesnic, Iurie (1997). Chișinău. Enciclopedie. Chișinău: ed. «Museum».
  • Eremia, Anatol (2001). Unitatea patrimoniului onomastic românesc. Toponimie. Antroponimie (ed. ediție jubiliară). Chișinău: Centrul Național de Terminologie, ed. «Iulian». pp. p. 57. ISBN 9975-922-45-7.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Eremia, Anatol. The Romanian Onomastic Patrimony Unit. Toponymy. Anthroponics (edited jubilee edition). National Center for Terminology, 2001.