Євгенія Римська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Євгенія Римська
грец. Ευγενια
Народилася невідомо
Рим, Римська імперія
Померла 25 грудня 262
Рим, Римська імперія
·обезголовлення
Країна Стародавній Рим
Євгенія, перевдягнена монахом (праворуч) демонструє свої груди під час суду щоб довести, що вона є жінкою. Частина триптиху з церкви святого Петра у Варзі

Євгенія Римська — ранньохристиянська свята II–III століття. День її пам'яті вшановується Православною церквою24 грудня[1] та Римо-католицькою церквою25 грудня.

Згідно житія, Євгенія була донькою Філіпа, чиновника високого рангу, якого імператор Коммод (180–192) назначив префектом у Єгипті. Там під час навчання вона познайомилася з посланням апостола Павла і була навернута у християнство. Вона мала зберігати це у таємниці, оскільки за наказом імператора, на християн тоді почалися чергові гоніння. Бажаючи ближче познайомитися з християнським способом життя, вона втікла з дому, перевдягнена у чоловічий одяг, разом зі своїми слугами Протом і Гіацинтом (Іакінфом). У монастирі неподалік вони зустріли єпископа Елія, якому у видінні відкрилася правда щодо Євгенії. Тим не менш, Елій не став розголошувати цю інформацію, а охрестив усіх трьох (Євгенію під ім'ям Євгеній) і прийняв у обитель. Євгенія вела подвижницький спосіб життя і творила дива. Після смерті ігумена, Євгенія було обрано його наступником[2][3].

Через деякий час жінка на ім'я Меланфия спробувала спокусити ігумена, і, отримавши відмову, звинуватила того у спробі зґвалтування. На суді, який вів правитель Єгипту (Філіп, батько Євгенії) вона розкрила свою стать і довила свою невинуватість. Філіп, впізнавши доньку, дуже зрадів, і також охрестився, після чого його було зміщено з посту префекту, а натомість обрано єпископом Александрії. Невдовзі його було вбито[2][3].

Через деякий час гоніння на християн знову активізувалися. Дівчина на ім'я Васілла, яка була навернена у християнство після спілкування з Протом і Гіацинтом, відмовилася вийти заміж, за що була засуджена до страти. Разом з нею були схоплені і самі Прот, Гіацинт і Євгенія. Прота і Гіацинта і Васіллу було страчено, проте Євгенія вижила, оскільки храм Діани (де її мали принести в жертву) зруйнувався за мить до того як вона туди зайшла. Так само невдачею закінчилися спроби втопити Євгенію у Тибрі (вона не тонула навіть з каменем на шиї) і спалити її у печі (піч раптово стала холодною). Під час ув'язнення, Євгенії явився Ісус, і відкрив їй, що вона буде страчена у день його народження, на різдво. Так і сталося, у назначений день її було страчено мечем. За православними джерелами це сталося у 262 році[2][3].

Загалом, історія Євгенії містить багато анахронізмів: страта відбувається при імператорах Валер'яні і Галлієні, тобто через сто років після імператора Коммода (який згадувався на початку історії). Також у деяких версіях згадуються папи Сотер (162 або 168–170 або 177) і Корнелій (251–253). Васілла, Проп і Гіацинт, ймовірно, були історичними постатями, тоді як Філіп (батько Євгенії) — ймовірно ні (у документах не зазначено Александрійського єпископа з таким іменем)[2].

Сама історія про святу Євгенію була записана латиною, ймовірно не пізніше V століття[2].

Свята Євгенія належить до популярного у середньовіччі класу монахів-кросдрессерів, проте виділяється з поміж інших святих цього типу тим, що вона розкрила свою стать. Цікаво, що на деяких зображеннях, що показують період її життя, коли вона жила під чоловічим іменем, Євгенію (Євгенія) зображують з бородою, а на деяких — навпаки, взагалі не у чоловічому одязі[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Яке сьогодні, 24 грудня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити. ТСН.ua (укр.). 24 грудня 2023. Процитовано 20 січня 2024.
  2. а б в г д ЕВГЕНИЯ [Архівовано 8 жовтня 2021 у Wayback Machine.](рос.)
  3. а б в Nun-Martyr Eugenia of Rome [Архівовано 8 жовтня 2021 у Wayback Machine.](англ.)
  4. TWO CASES OF FEMALE CROSS-UNDRESSING IN MEDIEVAL ART AND LITERATURE [Архівовано 8 жовтня 2021 у Wayback Machine.](англ.)