Євна Полоцька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Євна Полоцька
Народилася невідомо
Померла 1344
Титул Велика княгиня Литовська
Рід Гедиміновичі
Батько Скумандd
У шлюбі з Гедимін
Діти Монтвід, Наримунт, Ольгерд, Явнут, Кейстут, Коріят, Любарт, Вітовт, Елізабет, Марія, Альдона, Євфимія, Олена, Айгуста

Євна (Єва) Полоцька (? — 1344 рік [1]) — третя дружина великого князя литовського Гедиміна.

Біографія[ред. | ред. код]

Євну згадують тільки у «Хроніці Биховця», а також у пізніх і місцями сумнівної якості джерелах. Історики мають сумніви в існуванні Євни, але нові видання вказують на неї як засновницю роду Гедиміновичів.

Кількість дружин Гедиміна дискусійна. Равданський рукопис (фальсифікат Т. Нарбута) називає три дружини: Віду з Курляндії, Ольгу зі Смоленська і «Євну або Єву, також княжну руську, дочку Івана Всеволодовича, Полоцького князя, брата Ольги, померлої дружини Гедиміна» [2] (у «Хроніці Биховця» про походження Євни не вказується). Деякі історики вважають, що в Гедиміна були дві дружини, одна з місцевих язичників і Євна, православна. Стівен Роввел вважає, що в Гедиміна була тільки одна дружина, княжна з язичників, так як шлюб з польською або руською княжною повинні були засвідчити сучасні джерела.[3] На думку Я. Тенговського, Євна була литовського походження і єдиною дружиною Гедиміна, який одружився з нею ще до зайнятися великокнязівського престолу.

За легендою, Євна заснувала православний чоловічий Євьеський Успенський монастир, що припинив своє функціонування лише в 1806 році[4].

Євна уособлювала собою гарантію порядку спадкування великокнязівського престолу, встановленого Гедиміна. Згідно з його волею, титул великого князя литовського отримав його молодший син Явнут. За «Хронікою Биховця», незабаром по смерті Євни («bo kniahinia Jewna umerla»), брати Ольгерд і Кейстут незадоволені Явнутом, що залишився наступником Гедиміна, скинули того з престолу взимку 1345 року у Вільно[5]. Цей епізод інтерпретують так, ніби Явнут був під опікою матері. Якщо інтерпретація вірна, це свідчить про впливовість Евни.[6]

Родина[ред. | ред. код]

Євна народила Гедиміна нього чотирнадцять дітей (вісім синів та шість дочок):

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Электронная энцыклапедыя «Вялікае Княства Літоўскае».
  2. Narbutt, Teodor. Dzieje… S. 161.
  3. Rowell, C. S. (1994). Lithuania Ascending…, С. 88.
  4. Шлевис Г. Православные храмы Литвы. — Вильнюс : Свято-Духов монастир, 2006. — С. 111—112. — ISBN 9986-559-62-6.
  5. Електронна енциклапедия «Вялікае Княства Літоўскае».
  6. Rowell, C. S. (1994). Lithuania Ascending…, С. 282.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Артыкулы: Еўна. Электронная энцыклапедыя «Вялікае Княства Літоўскае» (біл.). vkl.by. Архів оригіналу за 21 липня 2018. Процитовано 21 липня 2018. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |description= та |subtitle= (довідка)

Література[ред. | ред. код]

  • Иванов Н. М. Книга 1. // История Литовско-Русского государства в именах и датах (Держава Гедиминовичей): Историко-генеалогическое исследование-обобщение. — СПб : Книга, 2003. — 1000 прим.(рос.)