Євроліга з хокею на траві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Євроліга з хокею на траві
Євроліга з хокею на траві
Євроліга з хокею на траві
Вид спорту Хокей на траві
Засновано 2007
Кількість команд 24
Країна(и) Міжнародні змагання
Поточний чемпіон Бельгія Ватерлоо
Офіційний сайт EHLhockey

Євроліга з хокею на траві – щорічний турнір із хокею на траві серед чоловіків, який організує EHL для клубів Європи. Змагання стартувало в сезоні 2007-08, замінивши Кубок Чемпіонів та Європейський кубок II. В турнірі беруть участь багато гравців виского класу, через що турнір уважається хокейним еквівалентом Ліги чемпіонів УЄФА. Успіх змагання призвів до підвищення інтересу до виду спорту серед ширшого кола глядачів.

Формат[ред. | ред. код]

Участь беруть 24 команди з числа 12 найкращих асоціацій, що є членами Європейської федерації з хокею на траві. Не дивлячись на назву, турнір після першого раунду має формат кубку, а не ліги.

Кваліфікація[ред. | ред. код]

Щороку 24 команди отримують місця в турінрі, залежно від рейтингу національних асоціацій. 1-4 асоціації можуть виставити 3 команди, 5-8 - 2, 9-12 – по одній.

Рейтинг розраховується за результатами участі клубів асоціації у Євролізі та Клубному Трофеї (еквіваленті Ліги Європи УЄФА) за останні три роки.

Кожна асоціація має виставити свого чемпіона, але, крім нього, має право сама обирати учасників турніру.

Турнір[ред. | ред. код]

Турнір складається з п'яти раундів.

Перший раунд[ред. | ред. код]

Перший раунд – груповий етап, що складається з 4 груп по три учасники, які грають по одному матчу між собою. Участь беруть треті команди асоціацій 1-4, другі з 5-8 та перші з 9-12 (по 4 команди з кожної групи асоціацій). Найкраща команда кожної групи проходить до другого раунду. Матчі зазвичай відбуваються у перший або другий тиждень жовтня. Ігри відбуваються на двох стадіонах.

Другий раунд[ред. | ред. код]

Другий раунд (1/8) грається в кубковому форматі. 16 команд проводять між собою по одному матчу за вихід до третього раунду. Участь беруть перші та другі команди з асоціацій 1-4 (8 команд), перші команди асоціацій 5-8 (4 команди) та переможці першого раунду (4 команди).

Третій раунд[ред. | ред. код]

За результатами цих матчів 8 команд проходять до третього раунду, де також грають по одному матчу. Поєдинки обох раундів зазвичай проходять на пасхальні вихідні та граються на одному стадіоні.

Четвертий та п'ятий раунди[ред. | ред. код]

Четвертий (півфінал) та п'ятий (фінал та матч за третє місце) раунди проходять на Вітсан (британську версію Дня Святої Трійці.

Сезони[ред. | ред. код]

Сезон Чемпіон Віце-чемпіон
2007–08 Німеччина Гамбург Нідерланди ХГС
2008–09 Нідерланди Блюмендаль Німеччина Гамбург
2009–10 Німеччина Гамбург Нідерланди Роттердам
2010–11 Нідерланди ХГС Іспанія Клуб де Кампо
2011–12 Німеччина Гамбург Нідерланди Амстердам
2012–13 Нідерланди Блюмендаль Бельгія Дреґонс
2013–14 Німеччина Гарвестегудер Нідерланди Амстердам
2014–15 Німеччина Гарвестегудер Нідерланди Оранж Цварт
2015–16 Нідерланди Кампонґ Німеччина Гамбург
2016–17 Німеччина Рот-Вайс Кельн Нідерланди Оранж Руд
2017–18 Нідерланди Блюмендаль Нідерланди Кампонґ
2018–19 Бельгія Ватерлоо Німеччина Рот-Вайс Кельн
2019–20 Скасовано через пандемію COVID-19.[1]
2021

Турніри нижчого рівня[ред. | ред. код]

Європейська хокейна ліга є найвищим турніром із хокею на траві. Наступним за рівнем є Клубний турнір, третім – Клубний Челлендж 1, четвертим – Клубний Челлендж 2 і так далі. Така структура дає EHL можливість дати шанс усім асоціаціям-членам шанс виставити принаймні одну команду до єврокубків, що допомагає підвищити інтерес до хокею на траві.

Українські клуби[ред. | ред. код]

Україна є членом EHL й має право виставляти свої клуби на участь в єврокубках. В Європейській Хокейній Лізі участь брав лише один український клуб – «Олімпія-Колос-Секвоя» з Вінниці. Дебютувала команда в сезоні 2008–09, в якому була учасником групи С, де зустрічалася з голландським «Амстердамом» та польським «Грюнвальд» з (Познані). Вінничани програли обидва матчі: 0-8 та 2-5, відповідно, і зайняли останнє місце в групі. Вдруге вінницький «ОКС» брав участь у сезоні 2010–11, у групі F, де поступилась 3-4 «Пемброк Вондерерз» та 2-9 голландському «ХГС». Наступного сезону українська команда взяла участь у групі H і поступилася 1-2 російському «Динамо» з Казані та 0-10 голландському «Блюмендалю». На теперішній час це була остання участь Олімпії в Європейській Лізі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Uitgestelde Euro Hockey League in Amstelveen alsnog afgelast. nos.nl (нід.). 14 серпня 2020. Архів оригіналу за 11 вересня 2020. Процитовано 14 серпня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]