П'явка медична

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Європейська медична п'явка)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'явка медична

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Надклас: Пояскові черви (Clitellata)
Клас: П'явки (Hirudinida)
Підклас: П'явки (Hirudinea)
Ряд: Безхоботні п'явки (Arhynchobdellida)
Родина: Hirudidae
Рід: Hirudo
Вид: П'явка медична
Hirudo medicinalis
Linnaeus, 1758
Посилання
Вікісховище: Hirudo medicinalis
Віківиди: Hirudo medicinalis
EOL: 401376
ITIS: 69417
МСОП: 10190
NCBI: 6421

П'явка медична (Hirudo medicinalis) — вид п'явок, яких розводять і використовують в Європі в гірудотерапії.

Морфологія[ред. | ред. код]

Загальна морфологія подібна до морфології більшості інших п'явок. Поширена в Західній та в Центральній Європі, Литві, Північному Сході та Північному Заході України. Тіло сплющене, до переду звужується. Дорослі особини до 100–150 мм завдовжки, максимально — 25 см та забарвлені в темний зелений, коричневий або проміжний колір, темніший на дорсальній стороні та світліший на вентральній, дорсальна сторона також має тонку червону смужку і характерний малюнок з оранжевих з нерівними краями та темних смужок. Черевна сторона тіла з темними невеликими плямами. Поверхня вкрита маленькими присосками і пухирцями. Ці п'явки мають два присоски, передній та задній. Задній присосок використовується для прикріплення, тоді як через передній, який має щелепи і зуби, відбувається харчування. Європейська медична п'явка має три щелепи, що мають вигляд невеликих пил із близько 100 гострих зубів, які використовуються для прокусування шкіри хазяїна. На місці укусу залишається відмітка у формі літери Y всередині кола. Після прокусування шкіри та вприскування антикоагулянта (гірудина) та анестетиків, п'явки висмоктують кров хазяїна. Великі дорослі особини споживають до 15 мл. крові за один раз.

Місця існування та біологія[ред. | ред. код]

Зустріти цих червів можна у ставках, водоймах, що періодично пересихають, у заплавних водоймах, невеликих озерах, річках з повільною течією. В окремій водоймі популяція може досягати кількох тисяч особин. Існуванню виду сприяють наявність у водоймі жаб та відвідуванню його великими ссавцями(великою рогатою худобою та кіньми); відсутність ворогів—хижої великої псевдокінської п'явки Haemopis sanguisuga, наявність сприятливої для викладання коконів узбережної смуги; достатнє прогрівання води.

Європейська медична п'явка — гермафродит. Вона відкладає яйця купками біля 50-ти яєць, біля води (але не в воді), в темних вологих місцях. Розмножується в неволі в напівпромислових умовах.

Охорона[ред. | ред. код]

Занесена до Червоної книги України, природоохоронний статус — вразливий. Занесена до додатку II CITES, додатку III Бернської конвенції. Причини зникнення або зменшення чисельності: масове виловлювання, забруднення і знищення водойм, меліоративні заходи. Для збереження цього виду від вимирання, необхідно зберегти біотопи, відтворювати її штучно. Використовується в медицині: є джерелом цінного препарату — гірудину та допомагає вилікувати тромбоз.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Utevsky, S., Zagmajster, M. & Trontelj, P. (2014) Hirudo medicinalis: інформація на сайті МСОП (версія 2014.1) (англ.) 19 грудня 2013

Посилання[ред. | ред. код]