Єхавмілку II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Єхавмелек)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єхавмілку II
Цар Бібла
бл. 450 до н. е. — ?
Попередник: Егарбаал
Наступник: Палтібаал
 
Народження: 5 століття до н. е.

Єхавмілку (Єхавмілк, Єхавмілікі, Єхавмелек) II (сер. V ст. до н. е.) — цар Бібла.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син царя Егарбаал. Посів трон близько 450 року до н. е. Відомий за написом на стелі, присвяченій завершенню відновлення храму фінікійської богині Баалат-Гебал. що було здійснено за часів Єхавмілку II.

Продовжив розбудову міста, розгортається масштабне будівництво. зокрема, було зведено палац за перським зразком, нову фортецю, оновлено міські мури.

Про підвищення статуса та економічної потуги свідчить те, що цар отримав дозвіл на карбування власної монети (слідом за Тіром, Сідом і Арвадом). На біблських монетах Єхавмілку II карбувалися крилаті сфінкси, яструби і лотоси. Ці ж речі зображено і на одному саркофазі, напис на якому датується кінцем V століття до н. е. Можливо, саме в ньому був похований цар Єхавмілку. На одній з монет зображено також військовий корабель, що може свідчити про відродження біблського флоту. Йому спадкував Палтібаал.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Lipiński E. Dieux et déesses de l'univers phénicien et punique. — Leuven/Louvain: Peeters Publishers, 1995. — P. 70. — ISBN 978-9-0683-1690-2.
  • Aubert M. E. The Phoenicians and the West: Politics, Colonies and Trade. — Cambridge: Cambridge University Press, 2001. — P. 70. — ISBN 978-0-5217-9543-2.
  • Elayi J. An Updated Chronology of the Reigns of Phoenician Kings during the Persian Period (539—333 BCE) // Transeuphratène. — P., 2006. — № 32. — P. 11—43.