Івановська Олександра Семенівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Івановська Олександра Семенівна
Народилася 1851
Плавський районd, Росія
Померла 1917
Сердобськ, Саратовська губернія
Країна  Російська імперія
Діяльність політична діячка
Знання мов російська
Брати, сестри Івановський Василь Семеновичd, Івановська Парасковія Семенівна і Івановська Євдокія Семенівна
У шлюбі з Малишев Сергій Андрійовичd

Івановська Олександра Семенівна (по чоловіку Малишева; 1851, село Соковнино, Тульська губернія — 1917, Сердобськ, Саратовська губернія) — російська революціонерка, народниця.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася у селі Соковнино Чернського повіту Тульської губернії (нині Плавського району Тульскої області) у сім'ї православного священика[1].

Окрім Олександри у сім'ї виховували сестри Парасковія, Євдокія; брати — Василь, Іван та Петро. Сестра — Євдокія Семенівна Івановська — дружина письменника В. Г. Короленка, брат Василь Семенович — революціонер-народник, лікар.

У 1872 році навчалася у Петербурзі на Вищих Аларчинських курсах П. Ф. Лесгафта. У ці роки примкнула до революційного руху. Залучалася до дізнання, котре відбувалося у лютому 1876 року у Москві, за звинуваченням в участі в антиурядовому гуртку для пропаганди серед народу (справа Івановського-Іонова). Знаходилася під вартою упродовж семи місяців і була звільнена під заставу.

За височайшим повелінням 17 липня 1877 року справа по ній вирішена в адміністративному порядку. Була вислана на батьківщину до батька під гласний нагляд поліції.

У листопаді 1877 року без дозволу виїхала до Москви, де проживала під нелегальним прізвищем. Брала участь у революційному робочом гуртку «Громада друзів» Натансона-Хазова товариства «Земля і Воля». Мала бути долучена до дізнання за цією справою, але не була розшукана. 29 листопада 1978 року справа відносно Олександри була призупинена до часу її розшуку.

Заарештована 27 жовтня 1879 року в Москві при обшуку у квартирі С. А. Малишева. У жовтні 1880 року вислана під нагляд поліції до Холмогор (Архангельська губернія). 11 січня за несхвальну поведінку вислана на п'ять років у Туринськ (Тобольска губернія), де вийшла заміж за Сергія Андрійовича Малишева (1853—1920).

З 1890-х років жила у маєтку Дубровка у Сердобському повіті Саратовської губернії разом з чоловіком С. А. Малишевим.

Померла у Сердобську у 1917 році.

Родина[ред. | ред. код]

Чоловік: Малишев Сергій Андрійович

Брати:

  • Івановський Василь Семенович
  • Івановський Іван Семенович (народ. близько 1859 року) — вихованець Белевської духовної семінарії. Залучався до дізнання у лютому 1876 року за звинуваченням в участі в антиурядовому гуртку для пропаганди у народі: поширював серед семінаристів заборонені видання. Виключений з семінарії, близько двох років перебував у Тульській тюрмі. За височайшим повелінням 17 липня 1877 року справа по ньому вирішена а адміністративному порядку з установою за ним негласного нагляду.
  • Івановський Петро Семенович (народ. близько 1863 року) — навчався на дому у брата Василя, а після його арешту перейшов на квартиру Євдокії Семенівни Івановської, де і був заарештований у віці 13 років. Залучався до дізнання у лютому 1876 року у Москві за звинуваченням в участі в антиурядовому гуртку для пропаганди у народі . Звільнений через три тижня. За височайшим повелінням 17 липня 1877 року справа по ньому була припинена.

Сестри:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ИнфоРост, Н. П. ГПИБ | Ивановская (Малышева) Александра Семеновна ; Ивановская (Короленко) Евдокия Семеновна. elib.shpl.ru. Архів оригіналу за 16 червня 2017. Процитовано 1 квітня 2020.

Джерела[ред. | ред. код]

Ивановская (Малишева) Александра Семеновна // Деятели революционного движения в России: Био-библиографический словарь: От предшественников декабристов до падения царизма / Под ред. Вл. Виленского-Сибирякова, Феликса Кона, А. А. Шилова [и др.] Т.2. Семидесятые годы: Вып.2/Сост. А. А. Шиловым, М. Г. Карнауховой. — 1930. — стб. 495—496.