Іванко-дурник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іванко-дурник
Твори: Сивка-бурка і Коник-горбунок
Стать: чоловічаd
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Іванко-дурник (рос. Иван-дурак, Иванушка-дурачок) — частий та головний персонаж російських народних казок[1]. Іванко-дурник описується як симпатичний світловолосий і блакитноокий молодик. Згадується в таких російських казках як: «Свинка — золота щетинка», «Горбоконик», «Сивка-Бурка», «Іван селянський син і чудо-юдо», «Кінь, скатертина і ріжок» тощо.

Походження. Характеристика. Мораль[ред. | ред. код]

В історіях, Іванко-дурник, зазвичай, зображується як мужичів син з бідної родини. Він, зазвичай, молодший з трьох братів, які, набагато розумніші, ніж він, проте які недобрі та заздрісні до нього.

Простота Івана і відсутність лукавства, завжди допомагають йому в його пригодах. Наприклад, він прислухається до свого серця, а не до розуму, він легко забуває про кривду і прагне допомогти іншим, навіть власним коштом. Його наївність, доброта і сміливість допомагають йому боротися з лиходіями, заводити друзів, завойовувати серця принцес і зрештою нагороджується.

Мораль цих історій в тому, що Іван-дурень насправді рідко дурень, він просто сприймається таким завдяки своїй простоті характеру і веселістю. За однією з версій, персонаж «Іван-дурень», який був спочатку створений не був призначений бути дурнем взагалі. У той час (15—16 століття) російське слово «дурак» (укр. дурень) не мало негативної конотації, і використовувалося для позначення молодшого сина у родині. І тільки пізніше слово отримало нове значення, з якого виникла двозначність[2].

У сучасному мистецтві[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Францева, Е. Ю. (2016). ТАК ЛИ ПРОСТ ИВАНУШКА-ДУРАЧОК НА САМОМ ДЕЛЕ?. Вестник магистратуры. № 6-2 (57). с. 42—44. ISSN 2223-4047. Процитовано 8 липня 2022.
  2. Sini︠a︡vskiĭ, Andreĭ; Turnbull, Joanne; Formozov, Nikolai. Ivan the Fool – Russian Folk Belief. Glas New Russian Writing. с. 415. ISBN 978-5717200776. {{cite book}}: Проігноровано |work= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]