Іван Кирдій-Мнишинський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Кирдій-Мнишинський
Іван Кирдій-Мнишинський
герб Кирдій
 
Смерть: після 1589
Підданство: Велике Князівство Литовське, Корона Польська
Релігія: православ'я
Рід: Кирдій
Шлюб: Ганна Бабинська
Діти: Маруша Кирдіївна

Іва́н Миха́йлович Кирді́й-Мни́шинський (пол. Iwan Kierdej Mniszyński; пом. після 1589) — руський (український) шляхтич з роду Кирдійовичів, гербу Кирдій. Зем‘янин у Луцькому повіті Волинського воєводства Великого князівства Литовського, Корони Польської. Родове гніздо — Мнишин.

Відомості[ред. | ред. код]

Відомо, що Іван Кирдій-Мнишинський володів селами у невеликому географічному діапазоні, а саме: Витків, Чудниця, Ігнатків (нині частина Чудниці), Воскодави, Басмачків (нині неіснуюча назва). Часто трапляється в актових книгах луцького ґродського суду під кінець XVI ст., так як мав суперечки з сусідами — Романом Гостським та дорогобузькими підданими Василя-Костянтина князя Острозького. Звів у Мнишні 2 млини, греблі на Горині та корчму. Єдиний з відомих власників села, який додавав до свого прізвища відповідний прикметник — Мнишинський. У «пописі рицерства волинського» від 1565 року виставляв 3-х коней до війська ВКЛ. У 1569 році серед волинських шляхтичів які підписували умови Люблінської унії[1].

Сім'я[ред. | ред. код]

Іван Кирдій-Мнишинський син волинського зем‘янина Михайла Кирдійовича. Він є спорідненим з гілкою Кирдіїв-Мильських. У шлюбі з Ганною Бабинською — донькою королівського дворянина Семена Бабинського. У 1579 році записував їй кошти на своїх добрах, а вона зробила йому своє внесення[2].

З нащадків відомою є лише донька Маруша Кирдіївна, яка у шлюбі з Федором Костюшковичем Хоболтовським. Вона згадується у селі Воскодави 1616 року. Востаннє серед відомих документів Іван Кирдій-Мнишинський фігурує свідком у документі від 1589 року, яким Ярофій Гостський записував кошти своїй дружині Христині Кирдіївні-Мильській.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Архів ЮЗР. Ч. 2. Т. 1. Постановления дворянских провинциальных сеймов в ЮЗР. — LXIV. 530. Ст. 9 (староукраїнська). Санкт-Петербург. 1861. с. 7.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архів ЮЗР. Ч. 2. Т. 1. Постановления дворянских провинциальных сеймов в ЮЗР. – LXIV. 530 (староукраїнська) . Санкт-Петербург. 1861. с. 7.
  2. Безносюк Сергій. Шляхта руських земель (українська та польська) .