Іван Малениця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Малениця
Ivan Malenica
Міністр юстиції та управління Хорватії
Нині на посаді
На посаді з 23 липня 2020
Президент Колінда Грабар-Китарович
Зоран Міланович
Прем'єр-міністр Андрей Пленкович
Попередник Дражен Бошнякович (як міністр юстиції)
Міністр управління Хорватії
19 липня 2019 — 23 липня 2020
Попередник Ловро Кущевич
Наступник міністерство розпущено
Народився 21 липня 1985(1985-07-21) (38 років)
Шибеник,
СР Хорватія,
СФР Югославія
Відомий як правник
Громадянство СФРЮ
Хорватія Хорватія
Національність хорват
Освіта Сплітський університет
Alma mater Сплітський університет
Політична партія ХДС
У шлюбі з є
Діти двоє
Професія юрист

Іван Малениця (хорв. Ivan Malenica; нар. 21 липня 1985, Шибеник[1]) — хорватський правник, політик, міністр управління в першому уряді Андрея Пленковича (з 19 липня 2019 року) і міністр юстиції та управління Хорватії у другому уряді Андрея Пленковича23 липня 2020)

Життєпис[ред. | ред. код]

Початкову і середню школу закінчив у рідному місті Шибеник.[2] 2008 року здобув вищу освіту на юридичному факультеті Сплітського університету. 2013 року навчався на докторантурі цього ж факультету за напрямом «публічне право і державне управління». Відразу після випуску з юридичного факультету вступив у Хорватську демократичну співдружність, а 2009 року влаштувався на роботу в Шибеницьку політехніку. Спочатку працював асистентом, а з 2013 р. — викладачем кафедр адміністративного права та адміністративно-процесуального права. 2016 р. став старшим викладачем на тих же кафедрах, а в жовтні 2017 р. обійняв посаду декана Шибеницької політехніки.

Його сім'я родом із села Бриштани з-під Дрниша, з якого походять, наприклад, знаменитий колишній воротар сплітського «Хайдука» Стипе Плетикоса та легенда тенісу і колишній тренер Никола Пилич. Батько Анте був багаторічним директором «Ceste Šibenik d.o.o.», а його дядько Фране Малениця — один із засновників Хорватської народної партії у Шибенику та нинішній директор підприємства з водопостачання та водовідведення «Vodovod i odvodnja d.o.o.».

У 2009-2017 рр. був депутатом Шибеницько-Книнської жупанії.[1] Також був кандидатом ХДС на посаду державного секретаря міністерства у момент приходу до влади Андрея Пленковича, але натомість взяли на цю посаду Йосипу Римаць. 2018 року на пропозицію Шибеницько-Книнської організації ХДС став головою Управлінського комітету партії. На цій посаді відповідав за консультування прем'єр-міністра Андрея Пленковича з питань, що стосуються державного управління. Тоді й отримав одностайну підтримку голови партії та її Національної ради.

Після низки оборудок із нерухомістю з посади міністра управління подав у відставку Ловро Кущевич і 17 липня 2019 р. прем'єр Андрей Пленкович запропонував Івана Маленицю його наступником.

З цього приводу Малениця наголосив, що зробить усе, щоб державне управління служило громадянам та щоб вони реалізовували свої права і певні інтереси з якомога меншими затратами та в якомога коротші строки. Як дуже важливий проект і засіб, який усе це дозволить, він бачить оцифрування системи державного управління.[3][4]

Одружений, має двох дітей.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ivan Malenica: Ministar uprave (хор.). vlada.gov.hr. Процитовано 23 липня 2019.
  2. Ivan Malenica :: Veleučilište u Šibeniku. www.vus.hr (хорватською) . Архів оригіналу за 15 липня 2019. Процитовано 20 липня 2019.
  3. Ivan Malenica biografija. www.biografija.com (хорватською) . Архів оригіналу за 20 липня 2019. Процитовано 5 серпня 2019.
  4. Tko je Ivan Malenica, budući ministar uprave: 34-godišnji dekan Veleučilišta u Šibeniku porijeklom je iz sela iz kojeg dolaze dvije velike sportske zvijezde, a prije dva tjedna postao je otac. slobodnadalmacija.hr (хорватською) . Архів оригіналу за 20 липня 2019. Процитовано 5 серпня 2019.