Іван Непогода

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Непогода
Іван Серединчук
Народився 2 березня 1941(1941-03-02)
с. Негостина, Сучавський повіт, Румунія
Помер 28 серпня 2014(2014-08-28) (73 роки)
м. Бухарест, Румунія
Поховання м. Бухарест, Румунія
Громадянство Румунія Румунія
Національність українець
Діяльність письменник, журналіст
Alma mater Бухарестський університет
Мова творів українська

Іван Непогода (справжнє прізвище — Серединчук; нар.. 2 березня 1941, с. Негостина Сучавський повіт, Румунія — пом.. 28 серпня 2014, Бухарест, Румунія) — український поет і журналіст у Румунії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Іван Серединчук народився 1941 року в селі Негостина Сучавського повіту в Румунії. Після закінчення семирічної школи в рідному селі, навчався в Серетському українському ліцеї. Разом з ним в одному класі навчалися майбутні україномовні румунські письменники Михайло Михайлюк, Віктор Кідеша (псевдонім Василь Крикун) та Василь Клим. Ліцей мав багату українську бібліотеку, тому це вплинуло на розвиток української мови в соціалістичній Румунії. Після закінчення ліцею в 1959 році вступив на українське відділення Бухарестського університету[1], який закінчив у 1964 році. Працював журналістом. Один із членів-засновників Союзу українців Румунії[2][3].

Творчість[ред. | ред. код]

Дебютував Іван Серединчук з першим літературним твором в газеті «Новий вік», а потім в альманасі «Обрії». Основні теми літературних творів письменника, традиційні для української літератури: громадянський обов'язок поета, долі матерів, любові до рідного краю й країни, сенсу людського життя, швидкоплинності часу тощо. Його твори, різні за жанрами та ідейно-тематичним спрямуванням, але на цю тематику, були об'єднані в збірках автором у цикли «Поклін моїй рідній землі», «Час і тополі», «Творім красоту», «Шабля часу», «Як мрії росами стають», «Стежки безконеччя», «Весни кохання».

Вибрані твори[ред. | ред. код]

  • 1971 — збірка поезій «Крапля в морі»;
  • 1983 — збірка поезій «Інша крапля в морі»;
  • 1999 — збірка поезій «Іще інша крапля в морі».

Також, Іван Непогода, писав праці на народознавчі теми, зокрема, відома його наукова розвідка «Весільні обряди та звичаї в селі Негостина», опубліукована в 1982 році.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Антофійчук Володимир. МИХАЙЛО МИХАЙЛЮК: На життєвих перевалах // Наш голос. 2015. Число 257. Листопад. С. 23
  2. Бучута Степан. ВІДЗНАЧЕННЯ 65-РІЧНОГО ЮВІЛЕЮ НАШОГО ТРАДИЦІЙНОГО ЧАСОПИСУ «ВІЛЬНЕ СЛОВО» ПРОДОВЖИЛОСЯ ЧИ НЕ ДО НОВОГО 2015-го РОКУ! // Вільне слово. 2015. № 1-2. Січень. С. 3
  3. Михайлюк М. Іван Непогод (Серединчук) // Наш голос. – 2014. – Ч. 243. – С. 30

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ткачук С. Іван Непогода // Обрії: Альманах. Бухарест, 1981;
  • Михайлюк М. Слово про слово: Думки про українську поезію з Румунії. Бухарест, 1983.

Посилання[ред. | ред. код]