Івет Кошуа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Івет Кошуа
Народився 19 грудня 1908(1908-12-19)
Париж
Помер 19 листопада 1999(1999-11-19)[1] (90 років)
Париж
·інфекційне захворювання
Країна  Франція
Діяльність фізик
Alma mater Паризький університет
Галузь спектроскопія
Заклад Паризький університет
Науковий керівник Жан Батист Перрен
Нагороди

CMNS: Івет Кошуа у Вікісховищі

Іветт Кошуа (19 грудня 1908 — 19 листопада 1999) — французький фізик, відома своїми роботами по спектроскопії і оптиці.

Біографія[ред. | ред. код]

Кар'єра Іветт Кошуа почалася близько 1928 року і завершилася в 1978 році. Протягом цих 50 років Іветт кошу вплинула на розвиток рентгенівської спектроскопії, а також оптики рентгенівських променів.

Освіта[ред. | ред. код]

Іветт Кошуа отримала середню освіту в Парижі, потім вища на факультеті природничих наук Паризького університету. У липні 1928 року вона отримує ступінь ліценціат а фізичних наук.

Академічна кар'єра[ред. | ред. код]

Молода випускниця надходить у фізико-хімічну лабораторію Жана Перрена. Вона готує диплом по флуоресценції розчинів, який захищає в 1930 році. Потім вона присвячує себе рентгенівської спектроскопії під керівництвом Жана Перрена. Будучи стипендіаткою Національного наукового фонду з 1932 по 1933 роки, в липні 1933 року в віці 24 років вона отримує ступінь доктора фізичних наук на факультеті природничих наук Паризького університету. Її дисертація озаглавлена ​​«Поширення рентгенівської спектроскопії. Спектрограф з фокусуванням зігнутим кристалом; рентгенівський спектр випускання газу».

Потім вона стає науковим співробітником Національного наукового фонду, потім, в 1935 році — Національного фонду наукових досліджень, а в 1937 році — старшим науковим співробітником (в Національному фонді наукових досліджень, потім в Національному центрі наукових досліджень в 1939 році).

Паралельно вона починає кар'єру на факультеті природничих наук, бувши 1 січня 1938 року призначеної керівником досліджень в лабораторії хімії та фізики, а потім в 1942 році почавши вести додатковий курс по рентгенівському випромінюванню в фізичної хімії. Вона залишає Національний центр наукових досліджень, щоб 1 жовтня 1945 року бути призначеною доцентом хімії та фізики, в той час як Едмон Бауер призначається на посаду завідувача кафедри хімії і фізики, що звільнилася зі звільненням Луї Дюнуайе після закінчення війни. 1 січня 1948 року Іветт Кошуа отримує звання професора без кафедри, потім призначається штатним професором в 1951 році і нарешті завідувача кафедри хімії і фізики після відставки Едмона Бауера в 1954 році, взявши на себе також керівництво хіміко-фізичної лабораторії. Коли факультет природничих наук припиняє існування, вона влаштовується в Університет П'єра і Марії Кюрі. У 1978 році вона йде у відставку, а до 1983 року стає заслуженим професором.

Наукові роботи[ред. | ред. код]

У 1934 і 1935 роках вона здійснює спостереження спектра випускання L-серії платини, ртуті і вольфраму, а також спектра K-серії міді. Також вона завершує створення нового типу спектрографа, що дозволяє удосконалити технологію досліджень, яка застосовується в спектроскопії і оптиці рентгенівських променів. На цій підставі Іветт кошу була висунута на наукову премію Анрі Беккереля. У жовтні 1936 року Іветт кошу отримує премію Жірбаль-Бараль однойменної організації в розмірі 10000 франків.

У 1938 році спектрографічний апарат, винайдений Іветт кошу, дозволяє румунському фізику Хорі Хулубей відкрити елемент 93. У тому ж році Іветт кошу нагороджується премією Анрі де Жувенель, заснованої його вдовою. Ця премія призначена для заохочення наукових співробітників за їх безкорисливу діяльність. Вона має розмір 10000 франків і в тому ж році була також присуджена М. Шанпетье, Жану Пенлеве, Жану Ростань та М. Сімоне. Іветт кошу отримує премію в січні 1939 року в Палаці відкриттів в присутності мадам де Жувенель і Жана Перрена, а також Анатоля де Монза, міністра громадських робіт, і Жана Зе, міністра національної освіти.

Іветт Кошуа також проводить дослідження полонію в співробітництві з Хорей Хулубеем і Сонею Котелль. У 1970-ті роках вона працює з Франсисом Перреном, сином Жана Перрена. Вона співпрацює з Мішелем Буавенов, Івонн Ено, Клари Шлезінг-Меллер і Васко Зечевічем.

Іветт Кошуа померла в 1999 році від бронхіту під час поїздки до Румунії, в монастир Барсана.

Премії[ред. | ред. код]

Протягом своєї кар'єри Іветт кошу удостоїлася безлічі наукових премій:

  • Премія Анселя, 1933
  • Премія Анрі Беккереля, 1935
  • Премія Жірбаль-Бараль, 1936
  • Премія Анрі де Жувенель, 1938
  • Премія Жерома Понті, 1942
  • Премія Тріоссі, 1946

Нагороди[ред. | ред. код]

Діяльність Іветт кошу також увінчана поруч французьких і зарубіжних нагород:

  • Медаль Чехословацького товариства спектроскопії, 1974
  • Командор ордена Міністерства освіти
  • Офіцер ордена Почесного Легіону
  • Офіцер Національного ордену Заслуг

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]