Ідріс I (Марокко)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ідріс I)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ідріс I
араб. إدريس بن عبد الله الكامل بن الحسن المثنى بن الحسن بن علي بن أبي طالب بن عبد المطلب
Народився
Аравійський півострів[1]
Помер
Марокко
Поховання Мулай-Ідріс-Зергун
Діяльність монарх, імам
Знання мов арабська
Посада емір
Конфесія іслам
Рід Ідрісиди
Батько Abd Allah al-Mahdd
Родичі Ідрісі
Діти Ідріс II

Ідріс I ібн Абдаллах (араб. إدريس بن عبدالله‎‎; бл. 745791) — засновник і 1-й імам держави Ідрісидів в Магрибі в 788791 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Алідів, за жіночою лінією нащадком пророка Мухаммеда. Син Абдаллаха ібн аль-Хасана аль-Каміля, онука Хасана ібн Алі. Народився 745 року. У 762—763 роках разом з братами Мухаммедом і Ібрагімом брав участь у повстанні проти Аббасидів в Медіні. Втім воно зазнало поразки, а брати Ідріса загинули.

У 786 році брав участь у новому повстанні Алідів, яке також зазнало поразки. Разом з братом Сулейманом спочатку втік до Палестини, згодом вони перебралися до Єгипту. Потім дісталися до Магрибу, де Ідріс отаборився в м. Валіла (неподалік від Волюбілісу). Тут він уклав союз з берберським племенем авраба, оженившись на доньці вождя Ісхак ібн Мухаммеда.

Невдовзі розпочав військові походи у північно-західному Магрибі, дійшовши до м. Тлемсен, де його брат Сулейман створив власну державу. 789 року підкорив місто Танжер. Також Ідріс I заснував місто Фес на березі річки з тією ж назвою. Отруєний 791 року за наказом аббсидського халіфа Гаруна ар-Рашида. Йому спадкував син Ідріс II.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jean Brignon, Abdelazziz Amine et alii, Histoire du Maroc, coédition Hatier-Paris et Librairie nationale-Casablanca, 1968, page 61.
  • Abum-Nasr, Jamil M. (1987). A History of the Maghrib in the Islamic Period.
  • Fentress, Elizabeth; Limane, Hassan (2018). Volubilis après Rome. Fouilles 2000—2004. Brill.
  1. Dictionary of African Biography / E. K. Akyeampong, Henry Louis Gates, Jr.NYC: OUP, 2012. — ISBN 978-0-19-538207-5