Ізюмський приладобудівний завод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ізюмський приладобудівний завод
Тип державне підприємство
Форма власності державне підприємство
Галузь приладобудування
Спеціалізація приладобудування, виробництво кольорового й безколірного оптичного скла
Засновано 1916
Штаб-квартира Україна, Харківська область, Ізюм
Ключові особи Директор: Філоненко С.В.
Співробітники бл. 1000
Холдингова компанія Укроборонпром
www.ipz.com.ua
CMNS: Ізюмський приладобудівний завод у Вікісховищі

Ізюмський приладобудівний завод — українське державне підприємство, що займається приладобудуванням і виробництвом оптичного скла.

Історія[ред. | ред. код]

Розпорядження про будівництво заводу оптичного скла в Ізюмі було підписане у квітні 1916 року. В той час він називався Ізюмський завод оптичного скла (ІЗОС). Основоположниками вітчизняного оптичного скловаріння є професор хімії Г. Ю. Жуковський, фізик Біске, полковник головного артилерійського управління Добродумов, під науковим і господарським керівництвом яких 13 травня 1923 року було освоєно і зварене промисловим способом скло крон і флінт, що відповідало світовим стандартам.

У наступні три роки завод освоїв 18 марок скла, в тому числі й для військової техніки. На 1927 рік потреби всієї оптико-механічної промисловості СРСР в безбарвному оптичному склі були повністю задоволені. Відпала необхідність в його імпорті, на заводі було освоєно близько 40 марок оптичного скла. А до 1935 році була повністю задоволена потреба підприємств СРСР у кольоровому склі. У наступні роки роботу з оптичного скловаріння продовжили Дьомкіна та Павелл. Надалі завод було перейменовано в Ізюмський приладобудівний завод (ІПЗ) і на основі оптичного скловаріння на заводі розвивалося оптичне приладобудування.

У 2021 році завод представив високоточну оптико-прицільну станцію наведення ОПС-3 для військової техніки.[1][2]

Під час російського вторгнення в квітні 2022 року місто Ізюм тимчасово опинилось під контролем російських загарбників. Ними завод було знищено авіабомбуванням та розграбовано[3][4].

Продукція[ред. | ред. код]

Скло оптичне безбарвне, скло оптичне кольорове, геодезичні прилади, мікроскопи, прилади спостереження, кераміка, офтальмологічні лінзи, спецтехніка.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Україні розробили нову оптико-прицільну станцію ОПС-3. Мілітарний (рос.). Архів оригіналу за 6 жовтня 2021. Процитовано 6 жовтня 2021.
  2. Нова оптико-прицільна станція виявляє цілі за 15 кілометрів. Архів оригіналу за 6 жовтня 2021. Процитовано 6 жовтня 2021.
  3. На Харківщині повністю знищили відомий завод [Архівовано 9 квітня 2022 у Wayback Machine.]. kharkov.comments.ua. 8 квітня 2022.
  4. Рашисти розбомбили та розграбували "Ізюмський приладобудівний завод". Defense Express. 8 квітня 2022. Архів оригіналу за 9 квітня 2022. Процитовано 9 квітня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]