Іка (регіон)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іка

ісп. Región Ica

Герб Прапор
Інші регіони Перу
Столиця Іка
Країна  Перу
Межує з: сусідні адмінодиниці
Ліма, Уанкавеліка, Аякучо, Арекіпа ?
Підрозділи 5 провінцій та 43 округи
Населення
 - повне 711 932 (2007)
 - густота 33,38/км²
Площа
 - повна 21 327,83 км²
Висота
 - максимальна 3796 м м
Часовий пояс UTC−5
Президент Fernando Cillónizd
Вебсайт regionica.gob.pe
ISO 3166-2 PE-ICA
Розташування регіону на мапі Перу
Розташування регіону на мапі Перу

Розташування регіону на мапі Перу
Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Іка

Іка (ісп. Ica, кеч. Ika suyu) - регіон на південному заході Перу. Межує на заході з Тихим океаном, на півночі з регіоном Ліма, на сході з регіонами Уанкавеліка і Аякучо, і з регіоном Арекіпа на півдні.

Адміністративний центр регіону - місто Іка в долині річки Іка.

Географічне розташування[ред. | ред. код]

Регіон Іка примітний своїми ландшафтами. Це єдиний регіон на південному узбережжі, що лежить на рівнині, в той час як Андські Кордильєри підносяться позаду нього.

На узбережжі Тихого океану є і численні пустельні області, наприклад Ланча-Пампасів і Віллакурі-Пампасів. Тут дують постійні сильні вітри, так звані «Паракас», що приносять із собою хмари піску. Біля узбережжя розташовані кілька островів, серед інших Чинча, Сан-Галлан, Баллестас, Індепенденсія і Санта-Роза.

Клімат[ред. | ред. код]

Клімат Іки сухий, субтропічний, середньорічна температура становить 22°C, на відміну від узбережжя регіонів Анкаш і Ліма, в Іці в зимові місяці сонячно і сухо. Ночі холодні, часом 7-8°C, літо спекотніше і сухіше, ніж в інших прибережних регіонах, температура може досягати 36°C.

Історія[ред. | ред. код]

Регіон Іка відомий з давніх часів, перші поселенці з'явилися тут більше 10 тисяч років тому. Тут процвітали такі давні культури як іка, наска, чинча і паракас.

Культура Паракас виникла між VII і II століттям до н. е. її відмінними рисами є текстиль та вироби з пір'я, трепанація і муміфікація померлих. Культура Наска, навпаки, відома своєю керамікою і тканинами із зображеннями тварин і міфічних істот, а також загадковими гігантськими малюнками, її розквіт припав на II-VII століття. Вони також залишили численні акведуки, що свідчать про високий рівень інженерної думки.

В XV столітті Пачакуті завоював території долин річок Іки, Наски і острови Чинча.

У 1563 році сюди прибули іспанці. Херонімо Луїс де Кабрера заснував місто Вілла-де-Вальверде-дель-Валле-де-Іка, нинішнє місто Іка. З тих пір регіон став центром виноградарства і бавовництва.

Під час війни за незалежність Чилі в Паракас прибув генерал Хосе де Сан-Мартін. Зробивши своєю штаб-квартирою місто Піско, він почав звідси боротьбу за незалежність Перу.

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

Провінції регіону Іка.

Регіон складається з 5 провінцій, які поділяються на 43 округи:

Провінція Площа,
км²
Населення,
чол. (2012)
Адміністративний центр
1 Іка (Ica) 7 894,05 349 036 Іка (Ica)
2 Чинча (Chincha) 2 987,35 210 098 Чинча-Альта (Chincha Alta)
3 Наска (Nazca) 5 234,08 58817 Наска (Nazca)
4 Пальпа (Palpa) 1 232,88 12621 Пальпа (Palpa)
5 Піско (Pisco) 3 957,15 206 014 Піско (Pisco)

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Столиця регіону примітна насамперед своїм Регіональним музеєм історії з цікавою колекцією предметів культури та побуту місцевих стародавніх цивілізацій, а також музеєм Каменів Іки. Крім цього, відомим туристичним об'єктом є лежача в пустелі оаза Уакачина, за 5 км від Іки.

  • Порт Піско і місто Паракас

Піско, колишня столиця культури Паракас - найбільший порт регіону. Варто відвідати прилеглу бухту Паракас і музей міста Паракас. З Паракаса можна зробити екскурсію також і на острів Баллестас і в національний заповідник Паракас.

  • Наска

Головне диво регіону знаходиться саме в Насці, в пустелі Атакама, званої Пампа Колорада. З повітря можна побачити гігантські малюнки - геогліфи Наски, що зображують різні рослини і тварини. Вважається, що ці малюнки, що зображають тварин (павук, мавпа, колібрі, кондор, кит), людей і геометричні фігури, були частиною гігантського астрономічного календаря, створеного з сільськогосподарською метою (з теорії Марії Рейху). Деякі вчені надають лініях церемоніальне і ритуальне значення. Існує версія, що лінії і фігури були картою всесвіту і одночасно посадочним майданчиком для інопланетних кораблів.

Невелике село недалеко від Іки відоме своїми відьмами, які практикували білу магію і допомагали місцевим жителям. На в'їзді в місто стоїть вирізана з цілого дерева скульптура першої відьми міста, донни Юлії. Крім іншого, регіон відомий найкращими виноградниками, виробництвом місцевої виноградної горілки піско, щорічними святами та церквами.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]