Ільків Марія Петрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ільків Марія Петрівна
Народилася 5 жовтня 1945(1945-10-05) (78 років)
Тростянці, Монастириський район, Тернопільська область, Українська РСР, СРСР
Діяльність вчителька
Нагороди Відмінник освіти України

Ільків Марія Петрівна (з дому – Українець), донька Петра та Розалії Українець, народилась 5 жовтня 1945р, в с. Тростянці Монастириського району Тернопільської області в сім'ї заможних селян.

Життєпис[ред. | ред. код]

Батько – Петро Українець (1921 р.н.), у віці 26 років у 1947 р. розстріляний НКВС у Коропці Тернопільської області (на той час це був районний центр). Матір, Розалію Українець (1922 р.н.), 21 жовтня 1947 р. з донькою Марією на руках було вислано на поселення Сєвєрний Руднік Копейского району Челябинської області. З 97 осіб вагону-товарняка, у якому везли і Марію з матір'ю, до вказаного місця поселення доїхали лише 27 чи 29 осіб (у тому числі одна дитина з неповнолітніх дітей – Марія). Решта людей були просто викинуті в сніги по дорозі до Сибіру.

Із місця поселення мати разом з іншими людьми втекла назад в Україну. У 1948 р. маму видала особа, яка знала про втечу, і її вдруге заарештували. Коли вона втікала від НКВС, Марію просто з маминих рук викинули на дорогу під лісом (це було весною), вона до 8 років виховувалася із бабцею Анною Балагурою. Маму засудили на 10 років за ст. 58 «За зраду Батьківщини». Термін відбувала в Челябинській тюрмі до 1953 року. Після смерті Сталіна всіх жінок, які мали малолітніх дітей, випустили з тюрем. Але мамі надали 2-тижневу відпустку, кошти і примусили привезти доньку Марію з України, оскільки вона перебувала в списках комендатури і була під наглядом до 1960 року. Таким чином, у 8-річному віці Марія Українець знову опинилася на засланні, пішла знову до 1-го класу школи і закінчила 7 класів у 1960 році. Оскільки нагляд з Марії, як і з дітей на спец-поселеннях, був знятий, мати відразу відправила її в Україну.

У 1964 році закінчила навчання, одружилася, має двох доньок, на сьогодні вони з чоловіком Михайлом мають чотирьох онуків і двох правнуків.

У 1979 році закінчила Івано-Франківський педагогічний інститут. На той час вона також працювала завідувачкою ясел-садка «Промінь» (нині ЗСШ І ступеня імені Софії Русової, де Марія Ільків і працює директоркою).

Навчалася на юридичному відділенні у Прикарпатському університеті імені Василя Стефаника, який закінчила у 1999 році. Після закінчення як пошукачка працювала над дисертацією «Правовий статус входження Західної України до складу СРСР», з даної теми має статті, опубліковані у фахових виданнях, виступи на науково-практичних конференціях Львівського та Івано-Франківського національних університетів, Тернопільської академії народного господарства, публіцистичні виступи в засобах масової інформації. У 2007 році вийшла її книжка «1939 рік: Таємне стає явним».

Дисертація[ред. | ред. код]

Поштовхом до того, що Марія погодилася на роботу над дисертацією у 1993 році (у віці 47 років), послужило те, що в Тернопільському обласному управлінні внутрішніх справ дізнавалася про свою біографію й біографію своєї родини Українців та Балагур, історію Західної України.

Мешканка Коропця Ольга Фільчишин, яка була зв’язковою УПА, Розалії Українець повідомила й показала місце розстрілу її чоловіка Петра Українця та Миколи Українця, його дядька. Це було в лісі біля Коропця, про що свідчили семеро людей (свідчення чотирьох завірені головою сільської ради). На той час Коропець був районним центром, і там знаходилося НКВС. Керував ним Курінний. Зі слів матері, вона написала 7 заяв на реабілітацію. Отже, Петра та Парасковею Українців – дідуся та бабусю, у 1946 році було вислано в Архангельську область, вони загинули. Батька мами, Степана Балагуру, і молоду дівчину у віці 18 років Стефанію Малінську привіз на подвір’я на возі один кінь убитими енкаведистами, а борошно, яке вони везли в ліс воякам УПА, забрали. Отже, вони були теж волонтерами того часу. Заяви на батька, на маму, на себе і на маминих братів Івана (1911 р.н.) та Михайла (1927 р.н.) Балагур, на всіх сімох було видано документи про реабілітацію. Слід зазначити, що Балагура Іван був заарештований ще в березні 1941 року, подальша доля його нам невідома. У 1948 році Балагуру Михайла спочатку було засуджено до розстрілу, потім замінено на 25 років тюрми, з них неповних 14 років він відсидів в Омській тюрмі суворого режиму.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Марія Ільків з 1990-х років активно працює над відродженням національної спадщини українського народу, упроваджуючи педагогічні ідеї однієї із засновниць першого українського дитячого садка в Києві Софії Русової. Вона також використовує у своїй роботі педагогічні ідеї науковців Григорія Ващенка та академіка Мирослава Стельмаховича. Вивчала праці академіка Богдана Ступарика, використовувала їх у роботі з педагогами щодо становлення національної школи та формування національної свідомості педагогів і педагогинь, дітей та їх батьків.

Нагороди[ред. | ред. код]

«Відмінник освіти» (1986р.), лауреат педагогічної премії імені Богдана Ступарика (2008р.), нагороджена нагрудним знаком «Софія Русова» (2010р.), лауреат премії імені Марійки Підгірянки (2011р.). Двічі була обрана депутатом міської ради – 1994-1998 р.р., 2002-2006 р.р. Із 1996 року – голова міської організації Всеукраїнської Ліги Українських Жінок.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]