Ім'я вітру

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ім'я вітру
The Name of the Wind
Жанр фентезі
Форма роман
Автор Патрік Ротфусс
Мова англійська
Опубліковано 27 березня 2007
Країна  США
Видавництво DAW Booksd
Переклад Марія Пухлій
Цикл The Kingkiller Chronicled
Наступний твір Страх Мудрецяd
ISBN 9786171263079
Сайт lahistoriadekvothe.com(ісп.)

«Ім'я вітру (Хроніка Вбивці Короля: День Перший)» є фантастичним романом Патріка Ротфусса, першою книгою в серії під назвою «Хроніка Вбивці Короля». Вона була опублікована у 2007 році видавництвом DAW Books з двома можливими палітурками: одна зображує обличчя Зеленої Людини із заголовком срібного кольору, а інша показує фігуру Коута із золотими літерами. Нова обкладинка була випущена в наступних перевиданнях, що зображає фігуру в плащі під темним небом в вітряному полі.

Ротфусс написав «Ім'я Вітру» під час свого дев'ятирічного здобування ступеня бакалавра з англійської. Він черпав натхнення з серії курсів у коледжі, які він відвідував, а також від його особистих інтересів і захоплень. Коротка розповідь, уривок з роману «Страх Мудреця» (продовження до «Ім'я Вітру»), «Дорога до Левінширу», виграла конкурс Письменники майбутнього[1] в 2002 році, що призвело до публікації книги. Сама книга «Страх Мудреця» була випущена 1 березня 2011 року видавництвом DAW Books.

Структура[ред. | ред. код]

Книга поділена на дві часові лінії: перша — це теперішнє, розповідь ведеться від третьої особи, а друга — у минулому головного героя Коута, яку він сам і переповідає.

Сюжет[ред. | ред. код]

Книга побудована як розповідь в розповіді: в початкових розділах ми бачимо трактир, яким завідує нічим не примітний рудоволосий чоловік на ім'я Коут. Однак у міру розвитку подій, ми починаємо дізнаватися правду про Коута і те, що відбувається в світі. У трактир прибуває Літописець, який здогадується про справжню особистість Коута, і просить його розказати справжню історію його життя. Так Коут починає свою розповідь: про те, як він, будучи одинадцятирічним хлопчиком на ім'я Коут, подорожував з труппою бродячих акторів, які були його сім'єю; про те, як він провів три роки на вулицях жорстокого міста, де кожен день боровся за виживання; про те, як він вступив до Університету, де навчався магічним мистецтвам. Час від часу розповідь Коута переривається, і з інтерлюдій ми дізнаємося про події, що відбуваються в даний час. Стає зрозуміло, що в світі не все гаразд.

Рецензії[ред. | ред. код]

The London Times:[2]

Оповідь нагадала мені про Урсулу Ле Гуїн, Джорджа Р. Р. Мартіна і Дж. Р. Р. Толкіна, але жодного разу у мене не виникло відчуття, що Ротфусс когось копіює. Як і письменники, якими він явно захоплюється, він - старомодний оповідач, який працює з традиційними елементами, але зі своїм власним голосом. Уже кілька років не було нової фентезі-серії, яка б мене так захопила. Упевнений, ця книга стане класикою.

Хроніка Сан-Франциско:[3]

Не просто звичайне фентезі, повне безцільних квестів і роздутої драми. Швидше прекрасно складена історія дорослішання, повна гумору, дії і, час від часу, магії.

Нагороди[ред. | ред. код]

  1. Quill Award (2007) — Science Fiction/Fantasy/Horror[4]
  2. «Best Books of the Year» (2007) — Publishers Weekly — Science Fiction/Fantasy/Horror[5]
  3. Alex Award (2008) — Young Adult Library Services Association (YALSA)[6][7]

У популярній культурі[ред. | ред. код]

  • Фінська готична-метал група Nightwish написала і виконала пісню під назвою «Edema Ruh» в альбомі «Endless Forms Most Beautiful» (2015), названу так на честь мандрівного народу з книги «Ім'я Вітру».

Переклади українською[ред. | ред. код]

  • Патрік Ротфусс. Ім'я вітру. Переклад з англійської: Марія Пухлій. Харків: КСД. 2019. 800 стор. ISBN 978-617-12-6307-9[8]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. офіцфйний сайт WOTF. Архів оригіналу за 26 листопада 2016. Процитовано 2 листопада 2016.
  2. огляд на сайті автора. Архів оригіналу за 26 вересня 2016. Процитовано 29 вересня 2016.
  3. http://www.sfgate.com/books/article/His-family-slain-trickster-carries-on-2589543.php [Архівовано 2 жовтня 2016 у Wayback Machine.] огляд на сайті видання
  4. The Quill Award Winners. Goodreads. Архів оригіналу за 19 грудня 2016. Процитовано 10 серпня 2015.
  5. Staff (5 листопада 2007). PW's Best Books of the Year. Publishers Weekly. Архів оригіналу за 13 жовтня 2016. Процитовано 10 серпня 2015.
  6. Alex Award Winning Books for Mature Teenagers – Another Book List. Word Press. 1 вересня 2008. Архів оригіналу за 7 березня 2016. Процитовано 4 червня 2012.
  7. 2008 Alex Awards. Ala.org. YALSA. Архів оригіналу за 21 березня 2017. Процитовано 10 серпня 2015.
  8. Ім’я вітру - П. Ротфусс. КСД, 2019

Додаткові посилання[ред. | ред. код]