Кейван Інга Іларіївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інга Кейван
Ім'я при народженні Кейван Інга Іларіївна
Народилася 25 грудня 1976(1976-12-25) (47 років)
Чернівці
Громадянство СРСР СРСР
Україна Україна
Національність українка
Діяльність поетеса, літературний критик, літературознавець
Alma mater ЧНУ
Мова творів українська

Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Інга Кейван (ім'я при народженні Кейван Інга Іларіївна; нар. 25 грудня 1976, Чернівці, СРСР) — українська поетеса, літературний критик, літературознавець. Автор ідеї та головний редактор сайту літкритики «LSD» («Література. Сучасність. Діалог»). З жовтня 2016 працює PR-менеджером у Видавництві 21.[1]

У 2003 захистила дисертацію кандидата філологічних наук у ЧНУ, пов'язану з дослідженням архетипних структур та архетипних формул у художніх текстах.

Життєпис[ред. | ред. код]

У 1999 році закінчила Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича за спеціальність: «Українська мова та література». У 2003 захистила дисертацію кандидата філологічних наук у ЧНУ, пов'язану з дослідженням архетипних структур та архетипних формул у художніх текстах.

З 2002 по 2012 працювала викладачем у ЧНУ та займалася дослідницькою роботою. Серед основних тем досліджень Кейван — українська література кінця XIX — початку XX ст, зокрема «Українська література періоду раннього модернізму», «Література Буковини початку ХХ ст.», «Сучасний літературний процес на Буковині», «Сучасна українська література».

Наприкінці 2012 декілька місяців працювала модератором у чернівецькому культурно-мистецькому центрі «Literatur Cafe „Czernowitz“».[2].

З 2012 по 2013 працювала заступником головного редактора «Буковинського журналу»

З 2014 по 2016 роки працювала у муніципальній бібліотеці імені Анатолія Добрянського.

З жовтня 2016 також працює PR-менеджером у Видавництві 21.

Походження імені[ред. | ред. код]

У 2012 році під-час інтерв'ю чернівецькому виданню «Версії» Інґа розповіла про походження свого ім'я та прізвища. Ім'ям «Інґа» її назвала рідна тітка, яка захоплювалася головною героїнею фільму «Чаклунка» (1956) — Інґою у виконанні акторки Марини Владі — знятого за мотивами роману російського письменника Олександра Купріна «Олеся». Щодо прізвища «Кейван», то воно має кельтське коріння, оскільки у минулому на Буковині були кельтські поселення, зокрема, і в тих місцях, звідки походить тато поетеси — на Вижниччині.[3]

Творчість[ред. | ред. код]

Літературна[ред. | ред. код]

Автор поетичних книг: «Одкровення Я», «Сьоме покоління», «Світ на дотик» (єдина вийшла друком), «Імаго кольору індіґо», «Тремтіння сфер (2010)», «Коли Бог приходить» (2011).

Автор лібрето і текстів (окремих у співавторстві з Євгеном Воєвідкою) мюзикла «То лише казка…» (музика Євгена Воєвідки), робота над мюзиклом закінчена у 2002 році. Писала слова до музики Євгена Воєвідки, результатом чого стали кілька пісень.

У 2012 книги «Тремтіня сфер» та «Коли Бог приходить» видала у вигляді електронної книги (автор передмов Микола Рачук, ілюстратор Андрій Гречанюк).

Наукова[ред. | ред. код]

Автор більше ніж десяти наукових статей про українську літературу.

Вибрані твори[ред. | ред. код]

Проза[ред. | ред. код]

Друковані видання
Електронні видання
  • Інґа Кейван. Тремтіння сфер: книга поезій. Чернівці, 2009. (формат електронної книги) (переглянути)
  • Інґа Кейван. Коли Бог приходить: книга поезій. Чернівці, 2011. (формат електронної книги)
  • Інґа Кейван. Тремтіння сфер. Коли Бог приходить. Передмова: Микола Рачук; малюнки: Андрій Гречанюк. Чернівці, 2012. 205 стор. (формат електронної книги)

Наукові праці[ред. | ред. код]

  • Кейван Інга Іларіївна. Архетипні структури і формули в творчості західноукраїнських письменниць кінця XIX — початку XX ст. (на матеріалі художньої спадщини Н. Кобринської, Є. Ярошинської, О. Кобилянської): Дисертація кандидата філологічних наук: 10.01.01. Чернівці: ЧНУ. 2003. 204 арк.

Премії[ред. | ред. код]

У 2002 році стала лауреатом першого Літературного конкурсу імені Вадима Коваля за свою книгу «Світ на дотик».[8] У 2015 році, разом з Ілльою Зеґрі, стала лауреатом премії ім. Пауля Целана.[9]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Інга Кейван: Усе завмерло і мовчить. Ні звуку, ні руху, ні знаку… — Майдан, 16 грудня 2016
  2. колишня назва «Literatur Cafe „Українська книга“»
  3. Чернівці і чернівчанка — Версії, 27 грудня 2012
  4. Збірка «Тінь Базальту. Тіло Базальту» складається з трьох книг: «Тремтіння сфер», «Коли Бог приходить», «Тінь Базальту. Тіло Базальту»
  5. Інга Кейван презентувала поетичну книгу «Тінь базальту. Тіло базальту» — Стик, 25/11/2014
  6. На Форумі видавців у Львові представлена п'ята книга серії «Третє тисячоліття: українська поезія» — Фонд «Україна 3000», 12 Вересня 2014
  7. «Мої вовки мене не зрадять»… — Буквоїд, 08.12.2015
  8. Кейван Інґа Іларіївна — біографія на літературному сайті «Буквоїд»
  9. Розпорядження № 390-р — Чернівецька обласна державна адміністрація, 26 травня 2015

Посилання[ред. | ред. код]