Індекс Тейла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Індекс Тейла — статистичний показник, що в основному використовується для вимірювання економічної нерівності. Він відображає надмірність інформації, що є різницею максимально можливої ентропії даних та спостерігаємої ентропії. Він може розглядатися як міра надмірності, стисливості, ізоляції, сегрегації, нерівності, невипадковості та відсутності різноманітності.

Перевагою коефіцієнта Тейла над коефіцієнтом Джині є можливість розкладання результату на частину, що зумовлена нерівністю в межах територій (наприклад, міська, сільська), і частину, яка зумовлена різницею між територіями (наприклад, різниця в доходах між селом та містом). Проте коефіцієнт Джині є більш інтуїтивним для багатьох людей, оскільки він базується на кривій Лоренца.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Merkulova, T., & Yantsevich, A. (2014). Uncertainty and inequality: a relationship between entropy and income distribution in society ; Меркулова Т.В., Янцевич А.А. Невизначеність та нерівність: взаємозв’язок між ентропією та розподілом доходів у суспільстві. Economic Cybernetics; No 1-3(85-87) (2014); 4-11 ; 4-11 ; Економічна Кібернетика. Міжнародний Науковий Журнал; No 1-3(85-87) (2014); 4-11.
  • Introduction to the Theil index from the University of Texas [Архівовано 18 листопада 2005 у Wayback Machine.] (2000)

Посилання[ред. | ред. код]