Індійська гробниця (фільм, 1921)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Індійська гробниця
Das indische Grabmal
Жанр пригодницький
Режисер Джое Май
Продюсери Джое Май
Еріх Поммер
Сценарист Фріц Ланг
У головних
ролях
Олаф Фьонсс
Міа Май
Конрад Фейдт
Оператор Вернер Брандес
Художники Еріх Кеттельхут
Карл Фоллбрехт
Кінокомпанія May-Film GmbH
Тривалість 118 хв.
212 хв. (реставрована версія)
Мова німий
Країна Веймарська республіка Веймарська республіка
Рік 1921
Дата виходу 22 жовтня 1921 (1 частина)
19 листопада 1921 (2 частина)
IMDb ID 0012314

«Індійська гробниця» (нім. Das indische Grabmal) — німий німецький епічний фільм режисера Джое Мая, знятий у двох частинах: «Індійська гробниця: Місія Йога» (нім. Das indische Grabmal erster Teil - Die Sendung des Yoghi) та «Індійська гробниця: Тигр Бенгалії» (нім. Das indische Grabmal zweiter Teil - Der Tiger von Eschnapur). Фільм знято за романом Теа фон Гарбоу.

Сюжет[ред. | ред. код]

Магараджа Бенгалії Айян (Конрад Фейдт) викриває свою дружину, принцесу Савітрі (Ерна Морена), в невірності зі своїм другом, англійський офіцером Мак Аланом (Пауль Ріхтер). Заради помсти дружині, що зрадила йому, він велить ще за життя побудувати для неї пишну гробницю, а друга планує убити на полюванні.

Хитрістю і за допомогою магічних здібностей свого слуги Йога Рамігамі (Бернгард Ґьоцке), магараджа виманює з Англії в Бенгалію архітектора Герберта Роуленда для спорудження цієї гробниці. Ревнивець примушує англійця будувати могилу для своєї дружини, та Герберт відмовляється. Його наречена, запідозривши недобре, їде навздогін за нареченим.

Цей суперколос, що насаджував в німецьких душах ту ж похмуру мораль, що і історичні полотна Любіча, переніс на екран не лише дивні чаклунства йогів, але показував щурів, що гризуть кайдани на полоненому головному героєві, слонів, що утворюють гігантські каравани, і ефектну сутичку з тиграми.

Зігфрід Кракауер, [1]

В ролях[ред. | ред. код]

 Актор   Роль 
Олаф Фьонсс Герберт Роуленд
Міа Май Ірен Амундсен
Конрад Фейдт магараджа Айян III
Ерна Морена принцеса Савітрі
Бернгард Ґьоцке йог Раміґані
Ліа де Путті
Пауль Ріхтер Мак Алан, англійський офіцер
Георг Джон

Факти[ред. | ред. код]

У 1959 році Фріц Ланг, який написав сценарій до фільму, уже як режисер повторно екранізував роман Теа фон Гарбоу, знявши фільми «Бенгальский тигр» та «Індійська гробниця».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Зигфрид Кракауэр. Глава 4. Потрясение от свободы // От Калигари до Гитлера = From Caligari to Hitler. A Psychological History of the German Film. — М. : Искусство, 1977. — 320 с. — 10 000 прим.

Посилання[ред. | ред. код]