Інститут Геодезії Національного університету "Львівська політехніка"

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інститут геодезії
ІГДГ
?координати: 2032280 ·R (Львів)
Тип державний
Країна  Україна
Засновано 1945
Директор Третяк Корнилій Романович
Студентів ~2500
Адреса 79013, м. Львів, вул.Карпінського, 6
Сайт lp.edu.ua/node/90

Інститут Геодезії Національного університету «Львівська політехніка» (ІГДГ) — навчально-науковий структурний підрозділ Національного університету «Львівська політехніка».

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Інститут веде підготовку бакалаврів, спеціалістів та магістрів напряму підготовки «Геодезія, картографія та землеустрій». За час існування інституту випущено понад 6 тисяч інженерів. Фахівці з геодезії виконують широке коло завдань, пов'язаних з вирішенням основної проблеми геодезії — вивчення розмірів і форми Землі; створення державних геодезичних мереж та основи для картографічного і топографічного знімань, геодезичного забезпечення інженерно-пошукових, проектних та різного роду будівельних робіт тощо.

Історія[ред. | ред. код]

Створення Інституту геодезії відбулося 24 січня 1945 року. Цього дня було засновано геодезичний факультет Львівського політехнічного інституту, який продовжив найкращі традиції львівської геодезичної школи, започатковані ще у вісімнадцятому столітті.

У Львівській політехніці викладання геодезії розпочалось з її заснування 1844 року. 18 червня 1871 року почала працювати перша в Україні кафедра геодезії і сферичної астрономії, яку очолив професор Домінік Зброжек. У 1878 році при кафедрі була відкрита астрономічна обсерваторія. 1884 року кафедру геодезії та сферичної астрономії розділили на дві: геодезії (завідувач — С.Відт) і сферичної астрономії та вищої геодезії (В.Ласка з листопада 1885). 1886 року на інженерному відділенні було відкрито курси геометрів, які започаткували геодезичну спеціальність. У 1901 році за ініціативою професора Вацлава Ласки була створена сейсмічна станція. 1908 року кафедру сферичної астрономії та вищої геодезії очолив Л.Грабовський, 1912 року зав.кафедри геодезії став К.Вайгель. 1921 року у «Львівській політехніці» відкрито геодезичне відділення на інженерному факультеті з трьома кафедрами.

В 1956 році у Львівському політехнічному інституті започаткована підготовка інженерів за спеціальністю «аерофотогеодезія» (так називалась теперішня спеціальність «фотограмметрія»). Перший набір становив 25 осіб, а підготовка велась на кафедрі «Інженерна геодезія». В 1963 р. в Політехніці була відкрита кафедра аерофотогеодезії, яка й стала випусковою за однойменною спеціальністю. Завідувачами були доцент Лисичанський О. С. (1963—1967), професор Фінковський В. Я. (1967—1986), доцент Кравцов М. І.(1987—1989). За цей час кафедра підготувала більше тисячі інженерів-фотограмметристів, які успішно працювали та працюють на величезних просторах від Львова до Магадана, від Якутська до Душанбе. Багато з них стало керівниками великих геодезичних підприємств.

З 1989 р. по даний час завідувачем кафедри є професор Дорожинський О. Л. В 2003 р. кафедра отримала назву «Фотограмметрії та геоінформатики». За цей період кафедра підготувала близько 800 спеціалістів та магістрів, а також військових фахівців зі спеціальності «фотограмметрія». Кафедра підготувала потужний кадровий потенціал вищої кваліфікації — захищено 7 докторських та біля 50-ти кандидатських дисертацій. Діє докторантура та аспірантура.

Кафедра має сучасні навчальні лабораторії, які забезпечують високий рівень підготовки фахівців з фотограмметрії та геоінформатики.

Кафедри[ред. | ред. код]

Вищої геодезії та астрономії[ред. | ред. код]

Кафедра готує бакалаврів і магістрів за спеціальністю 8.08010107 «Космічний моніторинг Землі» та спеціалізацією 8.070901.04 «Космічна геодезія» спеціальності «Геодезія» напрямку «Геодезія, картографія та землеустрій».

Керівництво:
Завідувач кафедри: д.т.н., проф. Заблоцький Федір Дмитрович
Заступник завідувача кафедри: к.т.н, доц. Денисов Олександр Миколайович

Розташування:
вул. Карпінського 6, 79013, Львів; 2-й корпус, кімната 615

Геодезії[ред. | ред. код]

Кафедри геодезії готує спеціалістів в трьох інститутах Львівської політехніки:

Керівництво:
Завідувач кафедри: д.т.н., проф. Мороз Олександр Іванович
Заступник завідувача кафедри геодезії з наукової роботи: к.т.н., доц. Гарасимчук Ігор Фловіянович
Заступник завідувача кафедри геодезії з навчально-методичної роботи: к.т.н., доц. Тартачинська Зоряна Романівна

Розташування:
вул. Карпінського 6, 79013, Львів; 2-й корпус, кімната 513

Інженерної геодезії[ред. | ред. код]

Кафедра інженерної геодезії готує інженерів за такими освітньо-кваліфікаційними рівнями:

Керівництво:
Завідувач кафедри: д.т.н., проф. Костецька Яромира Михайлівна
Заступник завідувача кафедри: к.т.н., доцент Торопа Ігор Михайлович

Розташування:
вул. Карпінського 6, 79013, Львів; 2-й корпус, кімната 301

Кадастру територій[ред. | ред. код]

Кафедра веде підготовку бакалаврів, спеціалістів і магістрів за спеціальністю «Землеустрій та кадастр», а також науково-педагогічних працівників (кандидатів та докторів наук) за науковим напрямком «Кадастр та моніторинг земель». Перспективний розвиток кафедри передбачає підготовку бакалаврів та магістрів за новою спеціальністю «Оцінка землі та нерухомості майна».

Керівництво:
Завідувач кафедри: д.т.н., проф. Перович Лев Миколайович
Заступник завідувача кафедри: к.т.н., доц. Губар Юрій Петрович

Розташування:
вул. Карпінського 6, 79013, Львів; 2-й корпус, кімната 503

Картографії та геопросторового моделювання[ред. | ред. код]

Кафедра здійснює підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» спеціальності 8.070903 «Картографія».

Керівництво:
Заступник завідувача кафедри:
к.т.н., ст. викл. Голубінка Юлія Ігорівна

Розташування:
вул. Карпінського 6, 79013, Львів; 2-й корпус, кімната 610

Фотограмметрії та геоінформатики[ред. | ред. код]

Кафдра є випусковою з двох спеціальностей «Фотограмметрія і дистанційне зондування» та «Геоінформаційні системи і технології»

Керівництво:
Завідувач кафедри: д.т.н., проф. Дорожинський Олександр Людомирович
Заступник завідувача кафедри: к.т.н., ст. викл. Процик Михайло Теодорович

Розташування:
вул. Карпінського 6, 79013, Львів; 2-й корпус, кімната 602

Науковці та викладачі інституту[ред. | ред. код]

Викладач Науковий ступінь
1. Третяк Корнилій Романович д.т.н., проф., директор ІГДГ
2. Губар Юрій Петрович кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри КДТ
3. Тревого Ігор Севірович д.т.н., проф., декан повної вищої освіти ІГДГ
4. Паляниця Богдан Борисович к.т.н., доц., декан ІГДГ
5. Кордуба Юрій Генадійович к.т.н., ст.викладач., заступник директора ІГДГ з виховної роботи
6. Губар Юрій Петрович к.т.н., доц., вчений секретар Вченої ради ІГДГ
7. Перович Лев Миколайович д.т.н., проф., завідувач кафедри КДТ
8. Костецька Яромира Михайлівна д.т.н., проф., завідувач кафедри ІГД
9. Заблоцький Федір Дмитрович д.т.н., проф., завідувач кафедри ВГА
10. Дорожинський Олександр Людомирович д.т.н., проф., завідувач кафедри ФГІ
11. Мороз Олександр Іванович д.т.н., проф., завідувач кафедри геодезії
12. Бурштинська Христина Василівна д.т.н., проф., професор кафедри ФГІ
13. Дейнека Юрій Петрович к.т.н., доц., доцент кафедри ІГД
14. Денисов Олександр Миколайович к.т.н., доц., доцент кафедри ВГА
15. Тартачинська Зоряна Романівна к.т.н., доц., доцент кафедри геодезії
16. Голубінка Юлія Ігорівна к.т.н., старший викладач кафедри КГМ
17. Смолій Катерина Богданівна голова ради молодих вчених ІГДГ
18. Поліщук Богдан Васильович асистент, голова профспілки студентів та аспірантів НУ «ЛП»

Партнери[ред. | ред. код]

  • Лейка геосістемс АГ, Leica geosystems AG, Вебсайт: www.leica-geosystems.com/en/index.htm [Архівовано 27 листопада 2015 у Wayback Machine.] — надання науково-технічних послуг для встановлення перманентної системи деформаційного моніторингу ГЕС та сумісне опрацювання даних ГНСС та ПСДМ
  • Природничий університет м. Вроцлав, Wroclaw university of environmental and life sciences, Вебсайт: www.up.wroc.pl/en [Архівовано 14 травня 2016 у Wayback Machine.] — проведення спільних конференцій, друк наукових праць, обмін студентами і викладачами.
  • Аграрний університет ім. Гугона Коллонтая м. Краків University of agrikulture in Krakow, Вебсайт: www.ur.krakow.pl [Архівовано 27 листопада 2016 у Wayback Machine.], — проведення спільних конференцій, друк наукових праць, обмін студентами і викладачами.
  • Вища інженерно-економічна школа м. Ряшів Rzeszow school of engineering and ekonomics, Вебсайт: www.wsie.edu.pl [Архівовано 15 березня 2022 у Wayback Machine.] — проведення спільних конференцій, друк наукових праць, обмін студентами і викладачами.
  • Вища школа Нойбранденбург, University of applied sciences, Вебсайт: www.hs-nb.de/nc/en/home — проведення спільних конференцій, друк наукових праць, обмін студентами і викладачами

Література[ред. | ред. код]

  • Кафедра геодезії. 145 років : [істор.-бібліогр. нарис / О.І. Мороз, З.Р. Тартачинська, В.Л. Тарнавський, А. Дрбал]. – Львів : Львівська політехніка, 2016. – 200 с. – ISBN 617-607-978-1.
  • Кафедра фотограмметрії та геоінформатики: історія розвитку та сучасний стан : до 40-річчя від часу заснування / Національний ун-т "Львівська політехніка", Інститут геодезії ; уклад. О. Л. Дорожинський, Х. В. Бурштинська. - Л. : Видавництво Національного ун-ту "Львівська політехніка", 2003. - 60 с.: іл. - ISBN 966-553-296-0
  • Кафедра фотограмметрії та геоінформатики. 50 років : іст.-бібліогр. нарис / Нац. ун-т "Львів. політехніка" ; [уклад.: Дорожинський О. Л. та ін.] ; за ред. проф., д-ра техн. наук Дорожинського О. Л. - К. : Картографія, 2013. - 157 с. : фотогр. - ISBN 978-617-670-262-7

Посилання[ред. | ред. код]