Інтазух

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інтазух
Час існування: Пізній пермський період
Інтазух (Intasuchus)
Інтазух (Intasuchus)
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Ряд: Темноспондили (Temnospondyli)
Надродина: Archegosauroidea
Родина: Intasuchidae
Konzhukova, 1956
Рід: Intasuchus
Konzhukova, 1956
Вид: I. silvicola
Intasuchus silvicola
Konzhukova, 1956

Інтазух (Intasuchus silvicola) — вид вимерлих лабіринтодонтних земноводних ряду Темноспондили (Temnospondyli) монотипової родини Intasuchidae. Вид описаний по черепу, що був сильно розчавлений гірською породою і який знайдений у середньопермських відкладеннях на заході Росії у Республіці Комі поблизу міста Інта.

Опис[ред. | ред. код]

Intasuchus має довгий, сплющений череп, який злегка звужується до переду. Два гребені проходять по поверхні черепа від очниць до ніздрів. Вушний паз на задній частині черепа є відносно вузьким у порівнянні з іншими темноспондилами, хоча він поширюється у вигляді канавки уздовж дерматокраніуму черепа. Intasuchus мав великі зуби на піднебінні між двома отворами у піднебінні, що називаються хоани, ікла на піднебінних кістках і дрібні зуби, що проходять уздовж ектоптеригоїда. [1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Shishkin, M.A.; Novikov, I.V.; Gubin, Y.M. (2003). Permian and Triassic temnospondyls from Russia. У Benton, M.J.; Shishkin, M.A.; and Unwin, D.M. (ред.). The Age of Dinosaurs in Russia and Mongolia. Cambridge: Cambridge University Press. с. 35—59. Архів оригіналу за 21 грудня 2019. Процитовано 9 липня 2015.