Інтелект горил

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Інтелект горил досліджений менше, ніж у інших гомінідів. В даний час[коли?] на здатність спілкування на мові жестів були досліджені тільки 3 горили.

Горили вважаються найближчими родичами людини після шимпанзе, але відокремилися від людей майже одночасно з шимпанзе. Вони також володіють більшим розміром мозку, ніж шимпанзе і іноді більшим, ніж деякі люди. Рекорд тривалості життя - 56 років.

Хоча горили не можуть говорити через будову голосового апарату, вони здатні спілкуватися руками на мові глухонімих людей (мовою жестів). Вони здатні вживати слова в переносному сенсі, можуть створювати нові поняття, комбінуючи відомі слова, наприклад: «запальничка» - «пляшка-сірник», мають почуття гумору. Горила Коко опанувала більш ніж тисячею знаків мови жестів амслена і здатна сприймати на слух і розуміти близько двох тисяч англійських розмовних слів. Також вона навчилася володіти комп'ютерною клавіатурою і освоїла 500 символів на мові символів, але в поєднанні з різними смисловими значеннями їх число доходить до тисячі. Вона також вміє малювати.

Оскільки горили травоїдні, на відміну від інших гомінідів в природі вони використовують знаряддя праці мало. Помічено було тільки використання палиць для підтримки постави і перевірки глибини води і колоди як моста. Однак в неволі вони використовують знаряддя праці також часто, як шимпанзе. Горили в Празькому зоопарку надягали деревину на шерсть як «капці» при ходьбі по снігу або для перетину вологої ділянки підлоги. Ще горили будують гнізда. Денні гнізда, як правило, прості збірки гілок і листя на землі, а нічні гнізда більш складні конструкції на деревах.

Самосвідомість[ред. | ред. код]

Всі горили, які досліджувалися в лабораторіях (Коко і Майкл) пройшли дзеркальний тест[ru] на наявність самосвідомості і їх здатності спілкування на мовах жестів повністю доводять наявність самосвідомості. Спочатку вважалося, що горили не здатні пройти тест, але в даний час існує декілька добре документованих «доповідей» про горил (таких як Коко[1]) здатних пройти тест[2].

Мова[ред. | ред. код]

Мова жестів[ред. | ред. код]

Докладніше: Коко (горила)

Експерименти показали, що горили володіють символічним мисленням і легко користуються принципом узагальнення, застосовуючи знайомі жести в нових ситуаціях. Людиноподібні мавпи здатні вживати слова в переносному сенсі, володіють метафорами. Вони можуть створювати нові поняття, комбінуючи відомі слова, наприклад: «запальничка» - «пляшка-сірник».

Горила Коко опанувала більш ніж тисячею знаків мови жестів амслена і здатна сприймати на слух і розуміти близько двох тисяч англійських розмовних слів[3]. Вона вміє жартувати і описувати свої почуття - смуток, невдоволення. Найвідоміша її жарт: вона називала себе «гарною пташкою», заявляючи, що вміє літати, але потім зізналася, що це жарт. Коли її партнер, горила Майкл, відірвав ногу у її тканинної ляльки, Коко сказала йому на мові жестів: «Ти брудний поганий туалет».

Паттерсон говорить, що вона зафіксувала її у винаході нових знаків жестів. Наприклад, вона говорить, що її ніхто не вчив слову «кільце», але щоб сказати його, Коко сказала «палець» і «браслет», звідси і «палець-браслет».[4]

Їй відомі такі абстрактні поняття, як «нудьга» і «уява». Коли Коко побачила коня з вуздечкою в роті, вона сигналізувала «Кінь сумна», пояснивши - «Зуби». Також Коко дуже не любить митися у ванні і на фотографію іншої мавпи, відомою в ванну, відреагувала: «Я там плакати» (на американському мовою жестів немає форм слова)[5].

Вона прекрасно розуміє, що таке минуле і майбутнє.

Вона повідомляє, коли їй погано, і навіть може висловити на шкалі силу болю. Тим не менш, вона вважає за краще терпіти, поки біль не стане дуже сильною. Коли у неї заболів зуб, вона змогла самостійно пояснити, наскільки їй боляче за шкалою від 1 до 12 (вона вказала 9).[3].

Коефіцієнт розумового розвитку її знаходиться в інтервалі від 75 до 95[3] (середній у людей-90, розумова відсталість-менше 70).

Потім самець горили Майкл[en] встиг вивчити близько 600 знаків жестів (деяким з яких його навчила горила Коко) до того як помер від серцевого нападу 19 квітня 2000 року. Він зміг розповісти мовою жестів як його маму вбили браконьєри.

Мова символів[ред. | ред. код]

За час вивчення інтелектуальних здібностей людиноподібної мавпи, Коко навчилася володіти комп'ютерною клавіатурою. За допомогою клавіатури вона виводить символи на екран монітора. Горила освоїла 500 символів, але в поєднанні з різними смисловими значеннями їх число доходить до тисячі[6].

В природі[ред. | ред. код]

Вчені, які вивчають горил в природі, виявили у них щонайменше 16 різних звукових сигналів[7]. Групу горил очолює найстаріший і найсильніший самець, який визначає розпорядок дня, де шукати їжу або вибрати місце для ночівлі. Для затвердження свого авторитету ватажок виконує страхітливий «танець», який являє собою не більш ніж загрозу: навіть К самець майже завжди утримується від справжнього нападу. Навіть в рідкісних випадках нападу на людину горили обмежуються лише поодинокими укусами.[8]

Мистецтво[ред. | ред. код]

Малювання[ред. | ред. код]

Коко здатна до малювання на рівні розвитку трьох-чотирирічного малюка (у мавп відсутня проміжок між великим і рештою пальців і їм важче малювати). Вона відображає в своїх малюнках улюблені іграшки і ручних тварин, які перебувають з нею.[9] І Майкл теж вмів малювати.

Будівлі горил[ред. | ред. код]

Нічне гніздо горили побудоване на дереві.

Горили будують денні та нічні гнізда. Денні гнізда, як правило, прості збірки гілок і листя на землі, а нічні гнізда більш складні конструкції на деревах. Гнізда від 0,61 до 1,5 м в діаметрі і будуються індивідуальними горилами. Молоді горили гніздяться в одному гнізді з батьками, але після трьох років самі будують гнізда, спочатку близько до їх батькам. [10] Гнізда горил розподілені довільно і використовуються спеціальні місця дерев для будівництва і, здається, опортуністичні.[11]

Знаряддя праці горил[ред. | ред. код]

Горила використовує палицю для вимірювання глибини води і як «тростина», щоб підтримати свою поставу

Всі описані нижче знаряддя праці використовувалися горилами без втручання людей, так як в квартирах, лабораторіях і за допомогою дресирування горили можуть використовувати будь-які знаряддя праці, як і люди.

В природі[ред. | ред. код]

Одне з можливих пояснень відсутності спостережуваних використань інструментів дикими горилами в тому, що вони в меншій мірі залежать від харчування, яке не вимагає використання інструментів, так як вони використовують харчові ресурси інакше, ніж шимпанзе. У той час як харчування шимпанзе і орангутангів вимагає використання таких інструментів, як молоти, щоб розбивати горіхи і палички, щоб ловити термітів, горили мають доступ до цих продуктів, розколюючи горіхи їх зубами і розбиваючи термітники руками.[12]

  • Паличка

Західна рівнинна горила жіночої статі використовувала знаряддя праці для перевірки глибини і як «паличку», щоб підтримати свою поставу при перетині глибшої води.

  • Стабілізатор

Інша горила жіночої статі використовувала окремий ствол від невеликого чагарнику як стабілізатор під час пошуку їжі.

  • Міст

Ще одна горила використовувала колоду в якості моста.[13]

В неволі[ред. | ред. код]

  • Дерев'яні тапочки та ін.

Горили в пражському зоопарку використовували інструменти у декілька способів, наприклад одягали деревину на шерсть у якості "капців" при ходьбі по снігу чи перетині мокрої ділянки підлоги.[14] Горилами в зоопарку були зроблені різні інструменти.[15]

  • Збивання листя і насіння

В іншій групі горил в зоопарку, спостерігали як кілька горил кидали палиці і колоди в дерево, мабуть, щоб збити листя і насіння.[16]

  • Погрози

Інші західні рівнинні горили в зоопарку погрожували один одному палицями і великими шматками дерева.

  • Гігієна

У той час як інші використовували палички для гігієнічних цілей.

  • Сходи

Деякі горили в зоопарку використовують колоди як сходи.[17]

Прямоходіння[ред. | ред. код]

Самець горили на прізвисько Амбам, що живе в британському парку диких тварин в графстві Кент, прославився на весь світ завдяки дивовижній здатності: він вміє ходити на двох ногах як людина. Як відзначають співробітники парку, прямоходіння - цілком буденна річ для горил. Вони часто пересуваються на двох ногах, коли їм потрібно перенести якийсь предмет, або в негоду, коли їм не хочеться морозити руки. Однак, Амбам освоїв техніку людського пересування дуже добре.[18]

Втечі з зоопарків[ред. | ред. код]

Горила Евелін вже чотири рази тікала з зоопарку. В один з разів вона забралася на спину іншого горилу, звідки і перемахнула через огорожу. В іншій - перебралася через стіну по ліанах, після чого цілу годину бігала по зоопарку. Через це відвідувачів довелося в терміновому порядку евакуювати.[19]

Порятунку дітей[ред. | ред. код]

  • Горила Бінті Джуа[en] врятувала від інших горил трирічного хлопчика, який упав в корпус горил, в той час як у неї на спині за її шерсть схопився її 16-місячна дитина горили коол (англ. Koola).
  • Самець горили Джамбо[en] теж врятував від інших горил п'ятирічного хлопчика, який упав в корпус горил.
  • Горила Джумоке[en] врятувала свого сина Джонту (англ. Jontu), який не дихав при народженні.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Francine Patterson and Wendy Gordon The Case for Personhood of Gorillas [Архівовано 25 липня 2012 у Wayback Machine.]. In Проект «Большие человекообразные обезьяны», ed. Paola Cavalieri and Peter Singer, St. Martin's Griffin, 1993, pp. 58–77.
  2. National Geographic documentary "Human Ape". Архів оригіналу за 26 квітня 2021. Процитовано 11 червня 2010. 
  3. а б в BBC Россия — «Говорящая» горилла потребовала доктора. Архів оригіналу за 19 квітня 2009. Процитовано 5 січня 2018. 
  4. Mission part 1: Research. koko.org. Архів оригіналу за 2 червня 2009. Процитовано 5 січня 2018. 
  5. Морозов В. П. Занимательная биоакустика. Изд. 2-е, доп., перераб. — М.: Знание, 1987. — 208 с. + 32 с. вкл. — С. 49-53
  6. Язык символов у Коко (рос.). Архів оригіналу за 30 серпня 2021. Процитовано 12 січня 2014. 
  7. Содержательные беседы // Секреты природы. — Ридерз Дайджест, 1999. — С. 304. — 432 с. — ISBN 5-89355-008-0.
  8. П. Нейпье, Дж. Нейпье, Обезьяны — М.: «ТЕРРА», 1996. — 128 стр.
  9. Рисование у Коко (рос.). Архів оригіналу за 30 серпня 2021. Процитовано 12 січня 2014. 
  10. Miller-Schroeder, Patricia (1997). Gorillas. Weigl Educational Publishers. с. 20. ISBN 978-0-919879-89-8. Архів оригіналу за 27 червня 2014. Процитовано 4 липня 2011. 
  11. Marchant, Linda Frances; Nishida, Toshisada (1996). Great ape societies. Cambridge University Press. с. 226–227. ISBN 978-0-521-55536-4. Архів оригіналу за 27 червня 2014. Процитовано 4 липня 2011. 
  12. Breuer, T., Ndoundou-Hockemba, M. and Fishlock, V., (2005). First observation of tool use in wild gorillas. PLoS Biol. Nov;3(11): e380 [1] [Архівовано 23 грудня 2014 у Wayback Machine.]
  13. Tetsuro Matsuzawa and Masaki Tomonaga, ред. (2006). Cognitive Development in Chimpanzees. 2006. с. 398. ISBN 9784431302483. 
  14. Gill, Victoria (22 July 2011). Mandrill monkey makes 'pedicuring' tool. BBC. Архів оригіналу за 15 липня 2018. Процитовано 11 August 2013. 
  15. Vancatova, M. (2008). Gorillas and Tools - Part I. Архів оригіналу за 3 лютого 2014. Процитовано 4 серпня 2013. 
  16. Nakamichi, M., (1999). Spontaneous use of sticks as tools by captive gorillas (Gorilla gorilla gorilla). Primates, 40: 487—498 [2] [Архівовано 16 листопада 2017 у Wayback Machine.]
  17. Fontaine, B., Moisson, P.Y. and Wickings, E.J., (). Observations of spontaneous tool making and tool use in a captive group of western lowland gorillas (Gorilla gorilla gorilla).[3] [Архівовано 14 квітня 2016 у Wayback Machine.]
  18. АМБАМ, ГОРИЛЛА, ПЕРЕДВИГАЮЩАЯСЯ КАК ЧЕЛОВЕК (рос.). Архів оригіналу за 22 грудня 2017. Процитовано 12 січня 2014. 
  19. Самые громкие побеги из зоопарков (рос.). Архів оригіналу за 24 січня 2019. Процитовано 12 січня 2014.