Реаніматологія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Інтенсивна терапія)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Реаніматологія
MeSH D003422
CMNS: Intensive-care medicine у Вікісховищі

Реаніматологія (інтенсивна терапія) — медична дисципліна, що вивчає закономірності настання смерті, профілактики й відновлення таких, що згасають або тільки що згаслих життєвих функцій організму.

Областю наукових інтересів реаніматології є процеси, що відбуваються під час вмирання, термінальні стани й відновлення життєвих функцій.

Реаніматологія відокремилася від танатології як самостійна наука на Міжнародному конгресі травматологів у Будапешті в 1961 році.[джерело?]

Історія виникнення[ред. | ред. код]

На початку XIX століття видатний французький військовий хірург Домінік-Жан Ларрей застосував ідею швидкого транспортування поранених солдатів до центрального місця, де медична допомога була більш швидкою, доступною і ефективною.

У 1950-1970-ті роки в лікарнях та відділення швидкої допомоги, як правило, працювали лікарі та інший персонал на ротаційній основі. Протягом цього періоду почали з'являтися лікарі, які залишили свої відповідні практики, щоб повністю присвятити свою роботу швидкій допомозі.

Важливу роль у створенні і становленні реаніматології в колишньому СРСР зіграли академіки РАМН Володимир Неговський (автор термінів реанімація та реаніматологія) і Сергій Брюхоненко.

Література[ред. | ред. код]

  • Анестезіологія, інтенсивна терапія і реаніматологія: навчальний посібник (ВНЗ І—ІІІ р. а.) / А.А. Ілько. — 2-е вид., переробл. і допов. - Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Медицина», 2018. - 256 с. ISBN 978-617-505-544-1
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія: навч. посіб. / В. Л. Іванюшко, Й. І. Канюк, О. В. Іванюшко; Львів. нац. мед. ун-т ім. Д.Галицького. — Л. : Каменяр, 2007. — 195 c. — Бібліогр.: 46 назв.
  • Реаніматологія та інтенсивна терапія: Навч. посіб. / В. Л. Іванюшко, Й. І. Канюк; Львів. нац. мед. ун-т ім. Д. Галицького. — Л. : Каменяр, 2005. — 201 c.
  • Ковальчук Л. Я. Анестезіологія, реанімація та інтенсивна терапія невідкладних станів / Тернопіль, Уркмедкнига. — 2003. — 324 с. ISBN 966-673-027-8
  • Кассиль В.Л., Руда М.Я. Посібник з інтенсивної терапії (у клініці внутрішніх хвороб). — Київ : «Здоров'я», 1979. — 216 с. — (Бібліотека середнього медичного працівника) — 15 200 прим.

Посилання[ред. | ред. код]