Інтервальна розмірність графа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Граф перетинів прямокутників з інтервальною розмірністю два

У теорії графів інтервальна розмірність графа — це інваріант графа, введений Фредом С. Робертсом у 1969 році.

Інтервальна розмірність графа — це мінімальна розмірність, в якій заданий граф можна подати у вигляді графа перетинів гіперпрямокутників (тобто багатовимірних прямокутних паралелепіпедів) з паралельними осям ребрами. Тобто має існувати відповідність один-до-одного між вершинами графа та множиною гіперпрямокутників, таких, що прямокутники перетинаються тоді й лише тоді, коли існує ребро, яке з'єднує відповідні вершини.

Приклади[ред. | ред. код]

На рисунку показано граф із шістьма вершинами і подання цього графа у вигляді графа перетинів (звичайних двовимірних) прямокутників. Цей граф можна подати у вигляді графа перетинів прямокутників меншої розмірності (в даному випадку — відрізків), так що інтервальна розмірність графа дорівнює двом.

Робертс[1] показав, що граф з 2n вершинами, утворений видаленням досконалого парування з повного графа з 2n вершинами, має інтервальну розмірність рівно n — будь-яку пару нез'єднаних вершин слід подати у вигляді гіперпрямокутників, які мають бути розділені у відмінному від іншої пари вимірі. Подання цього графа у вигляді гіперпрямокутників з розмірністю рівно n можна знайти потовщенням кожної з 2n граней n-вимірного гіперкуба до гіперпрямокутника. Тому такі графи почали називати графами Робертса[2], хоча вони відоміші як графи вечірки і їх можна трактувати також як графи Турана T(2n,n).

Зв'язок з іншими класами графів[ред. | ред. код]

Граф має інтервальну розмірність не більше одиниці тоді і тільки тоді, коли він є інтервальним графом. Інтервальна розмірність довільного графа G — це найменше число інтервальних графів з тією ж множиною вершин (що і G), таких, що перетин множин ребер інтервальних графів дає G. Інтервальна розмірність будь-якого зовніпланарного графа не перевищує двох[3], а будь-якого планарного графа — трьох[4].

Якщо двочастковий граф має інтервальну розмірність два, його можна подати у вигляді графа перетинів паралельних осям відрізків на площині[5].

Алгоритмічні результати[ред. | ред. код]

Багато задач на графах можна розв'язати або апроксимувати ефективніше на графах з обмеженою інтервальною розмірністю. Наприклад, задачу про найбільшу кліку для графів з обмеженою інтервальною розмірністю можна розв'язати за поліноміальний час[6]. Для деяких інших задач на графах ефективний розв'язок або апроксимацію можна знайти, якщо існує подання у вигляді перетину гіпербагатогранників малої розмірності[7].

Однак знаходження таких подань може виявитися складним — перевірка, чи не перевершує інтервальна розмірність заданого графа деякої наперед заданої величини K, є NP-повною задачею, навіть для K = 2[8]. Чандран, Френсіс і Сівадасан[9] описали алгоритми знаходження подань довільних графів у вигляді графа перетинів гіперпрямокутників з розмірністю в межах логарифмічного множника найбільшого степеня графа. Цей результат дає верхню межу інтервальної розмірності графа.

Попри труднощі для природних параметрів, інтервальна розмірність графа є фіксовано-параметрично розв'язною задачею[en], якщо параметризацію проводити за числом вершинного покриття вхідного графа[10].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Roberts, 1969.
  2. Наприклад, див. статті Чандрана, Френсіса і Сівадасана (Chandran, Francis, Sivadasan, (2010)), Чандрана і Сівадасана Chandran, Sivadasan, (2007).
  3. Scheinerman, 1984.
  4. Thomassen, 1986.
  5. Bellantoni, Hartman, Przytycka, Whitesides, 1993.
  6. Чандран, Френсіс і Сівадасан (Chandran, Francis, Sivadasan, (2010)) зауважили, що це випливає з факту, що ці графи мають поліноміальне число максимальних клік. Явне подання у вигляді перетину гіперпрямокутників не вимагає перерахування всіх максимальних клік.
  7. Див., наприклад, статті Agarwal, van Kreveld, Suri, (1998) і Berman, DasGupta, Muthukrishnan, Ramaswami, (2001) щодо апроксимації найбільшої незалежної множини для графів перетинів прямокутників, і Chlebík, Chlebíková, (2005) з обговоренням складності апроксимації цих задач для більших розмірностей.
  8. Коззенс (Cozzens, (1981)) показав, що обчислення інтервальної розмірності графа є NP-повною задачею. Яннакакіс (Yannakakis, (1982)) показав, що навіть перевірка, чи не перевищує інтервальна розмірність величини 3, є NP-складною. Нарешті, Краточвіл (Kratochvíl, (1994)) показав, що розпізнавання інтервальної розмірності = 2 є NP-складною задачею.
  9. Chandran, Francis, Sivadasan, 2010.
  10. Adiga, Chitnis, Saurabh, 2010.

Література[ред. | ред. код]