Ініціатива НАТО у Південно-Східній Європі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Європейські країни ініціативи НАТО у Південно-Східній Європі
   учасниці
   спостерігачки

Ініціатива НАТО у Південно-Східній Європі, ІПСЄ (англ. Southeast European Cooperative Initiative, SECI) — ініціатива, що успішно здійснює стабілізацію у нестабільному регіоні і шукає підтримки у міжнародних організацій і країн.

Штаб-квартира організації розташована у палаці Гофбург у Відні.

Мета[ред. | ред. код]

Повна інтеграція, згуртованість і розвиток Південно-Східної Європи для активної і рівної участі країн регіону у європейських і глобальних економічних, політичних і соціальних процесах й створення структур для здійснення цих процесів.

Історія[ред. | ред. код]

5-6 грудня 1996 в Женеві відбулась установча конференція, на якій 6 грудня було формально схвалено заяву про наміри. 19 грудня голова бюро ініціативи, швейцарський федеральний канцлер Флавіо Котті, призначив доктора Ерхарда Бузека, колишнього віце-канцлера Австрії, Координатором ініціативи.

Метою організації було покращити ситуацію у Південно-Східній Європі після падіння комуністичних режимів і розпаду Югославії.

Організація створювалась не стільки як допоміжна програма, а більше як програма самопомічі. Метою було створити співпрацю зацікавлених сторін; полегшити співпрацю, ухвалення рішень, виконання конкретних дій; прискорити розвиток й інтеграційний процес у регіоні.

Робота Ініціативи підтримується партнерством Європейської економічної комісії ООН (ЄЕК ООН) і Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), що допомагають втілити ідею Ініціативи.

Спершу ЄЕК ООН підтримувала роботу Ініціативи на рівні експертиз і технічних порад, а сама Ініціатива логістично і адміністративно утримувала невеликий персонал у Відні.

Згодом, після затвердження Пакту про стабільність у Південно-Східній Європі (ПСПСЄ), і призначення на посаду Спеціального Координатора ПСПСЄ доктора Ерхарда Бузека з січня 2002 по червень 2008, ПСПСЄ став одним з найважливіших стратегічних партнерів ІПСЄ при втіленні багатьох проектів ініційованих ІПСЄ.

Після зміни структури регіональної співпраці у Південно-Східній Європі і зміни завдання ІПСЄ в регіональній співпраці, взаємини з партнерами і міжнародними організаціями були переглянуті. По закінченні дії Пакту про стабільність у Південно-Східній Європі його повноваження перейшли до Ради регіональної співпраці, що стала новим партнером Ініціативи в регіоні.

2014 ІПСЄ почала співпрацю з SENAT DER WIRTSCHAFT для створення стабільної економіки регіону. Також Ініціатива розширює співпрацю з Європейським Дунайським Форумом і допомагає в реалізації процесів Форуму.

Учасники[ред. | ред. код]

Країни-учасники[ред. | ред. код]

Країни-спостерігачі[ред. | ред. код]

Організації-спостерігачі[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерело[ред. | ред. код]

Офіційний сайт [Архівовано 12 вересня 2014 у Wayback Machine.]