Ірбейський район

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ірбейський район
Ирбейский район
Прапор Ірбейського району
Розташування району
Основні дані
Суб'єкт Російської Федерації: Красноярський край
Утворений: 4 квітня 1924 року
Населення: 15 316
Площа: 10 921 км²
Густота населення: 1,4 осіб/км²
Населені пункти та поселення
Адміністративний центр: село Ірбейське
Влада
Вебсторінка: http://ирбейское.рф/index.php?id=24

Ірбейський район (рос. Ирбейский район) — адміністративна одиниця та муніципальне утворення в південно-східній частині Красноярського краю. Адміністративний центр — село Ірбейське.

Географія[ред. | ред. код]

Суміжні території:

Площа території за даними на 2008 рік — 10920,85 км².[1]

Історія[ред. | ред. код]

З утворенням Єнісейської губернії в 1822 році, в губернію і зокрема в Ірбей і села розташовані навколо нього засилали велика кількість людей, що знаходилися не дрежили з законом, в їх число входили солдати й матроси, засуджені за різні військові проступки, а крім цього в губернії була велика кількість бродяг і втікачів. Засланці в Сибіру не мали в той час від уряду ніякої допомоги. З моменту прибуття на місце вони повинні були самі собі заробляти на хліб й при цьому платити податки. Всі ці люди жили серед жителів старожильських сіл, тим самим завдаючи останнім масу неприємностей. Ось перший губернатор Єнісейської губернії А. П. Степанов і вирішив побудувати для цих неспокійних людей так звані казенні поселення. За висловом самого Степанова, щоб через посилений нагляд і заняття в хліборобстві, утримати злочинців від пагонів і неробства. Для розміщення 5955 чоловіків і 155 жінок планувалося побудувати 22 казенних поселення. 15 вересня 1827 року царем Миколою I був затверджений проект створення цих поселень. На території майбутнього Ірбейського району до 1837 року було побудовано 4 таких поселення (Миколаївка, Олександрівка, Прирічне, Маловка). Сюди направляють учасників селянських заворушень, членів народницьких і народовольческих організацій, учасників Польського повстання 1863—1864 років, а починаючи з кінця XIX століття — членів лівих політичних організацій.

В кінці XIX-початку XX століття починається активне переселення українців, білорусів та чувашів. Саме тоді на території майбутнього Ірбейського району з'являються села переважно з українським населенням: Орловка, Єлисеївка, Михайлівка, Преображенка, Кам'янка. Більшість білорусів селилися в Ірбейській, Тальський і Усть-Ярульській волостях, змішане українсько-білоруське населення було в Покровці і Арангаші. В 19061910 рр. починається столипінське переселення. Села майбутнього Ірбейського району входили до складу Ірбейської, Тальський та Амонашевської воллостей. (1910 рік)

Радянська влада на території району була встановлена в період з 1919 по 1920 рр. Ірбейський район був утворений 4 квітня 1924 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. База данных показателей муниципальных образований Красноярского края. Федеральная служба государственной статистики. Архів оригіналу за 12 березня 2012. Процитовано 22 ноября 2009.

Посилання[ред. | ред. код]