Шуст-Назарчук Ірина Василівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ірина Шуст-Назарчук)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ірина Василівна Шуст-Назарчук
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 19 червня 1975(1975-06-19) (48 років)
Місце народження м. Львів
Громадянство Україна Україна
Національність українка
Професія співачка, бандуристка,
Освіта Львівське державне музичне училище ім. С. Людкевича, Вищий державний музичний інститут ім. М. В. Лисенка
Інструменти бандура
Жанр народний
Колективи «Червона калина»
Нагороди
Заслужений артист України
Премії імені Станіслава Людкевича
irina-nazarchuk.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Ірина Василівна Шуст-Назарчук (нар. 19 червня 1975(19750619), м. Львів) — українська співачка, бандуристка, працює в академічному, народному жанрі. Солістка тріо бандуристок «Червона калина», член Національної спілки кобзарів України з 1999 року, лауреат та дипломант багатьох конкурсів, лауреат премії імені Станіслава Людкевича у галузі музичного мистецтва (2006), Заслужена артистка України (Указ президента №18/2016, 22 січня 2016 року).

Життєпис[ред. | ред. код]

У 1990–1994 рр. навчалася у Львівському музичному училищі ім. С. Людкевича (народні інструменти, бандура, вокал).

У 1994–1999 рр. — у Вищому державному музичному інституті ім. М. В. Лисенка (нині Львівська національна музична академія імені Миколи Лисенка) за спеціальністю «бандура», кваліфікація «концертний виконавець». Навчалась по класу бандури в народної артистки України професора Людмили Посікіри, по класу вокалу — в народної артистки України доцента Тамари Дідик.

У 1999–2002 рр здобула другу вищу освіту у Черкаському інституті МАУП за спеціальністю «правознавство».

З вересня 1993 року працює у Пустомитівській школі мистецтв викладачем класу бандури та вокалу. За час роботи в школі виховала плеяду учнів — бандуристів та вокалістів — переможців та дипломантів багатьох конкурсів. Багато років поспіль є керівником двох дитячих вокальних ансамблів — «Юність» та «Панянки з Пустомит», разом з якими концертує у місті, районі та області. Учениця Глухова Діана стала лауреатом І Премії ІУ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу дитячого, юнацького та молодіжного мистецтва «Музична школа-2013» (вокальний жанр) у м. Києві.

Творчість[ред. | ред. код]

З 1999 року увійшла до складу артистів тріо бандуристок «Червона калина» під керівництвом заслуженої артистки України Марії Сороки.

Як артистка брала активну участь у творчих вечорах відомих митців, зокрема: Анни-Ярославни Анни Канич (м. Львів), М. Дацка (м. Львів), В. Ф. Пархоменко (м. Київ), С. Шевченка (м. Київ) та інших.

Разом з тріо «Червона калина» активно пропагує пісенну творчість Тараса Шевченка, зокрема, щорічні концертні виступи у Каневі, Києві, Санкт-Петербурзі.

2011 рік — похід останнім шляхом Кобзаря, присвячений 150-річчю від дня перепоховання Т. Г. Шевченка, Санкт-Петербург — Канів.

Бере активну участь у концертній діяльності за межами України з пропагандою та популяризацією бандурного мистецтва та української пісенної творчості (Німеччина, Велика Британія, Австрія, Данія, Бельгія, Нідерланди, Франція, Білорусь, Казахстан, Росія).

Доробок[ред. | ред. код]

У 2010 році підготувала сольний концерт «Голос серця», який пройшов у Палаці Потоцьких {м. Львів).

Випустила сольний альбом «Від Миколая до Йордану». Також записано компакт-диски тріо бандуристок «Червона калина» — «Співає тріо «Червона калина» № 1 та № 2., «Пісенний уклін матерям», "Блаженні" - 23 твори на прославу українських новомучеників проголошених блаженними святим отцем Іваном - Павлом II.

Відзнаки[ред. | ред. код]

Педагогічне звання «Методист викладач» та кваліфікаційну категорію викладача «Спеціаліст вищої категорії» Пустомитівської школи мистецтв.

Лауреат та дипломант багатьох конкурсів: 1997 р. — м. Копенгаген (Данія), неодноразово — дипломант всеукраїнського конкурсу «Дзвени, бандуро», Всеукраїнського конкурсу «Квіти Прикарпаття» — 1 премія; гран-прі телевізійного всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Мелодії Різдва»; фестивалю-конкурсу козацької пісні «Байда» та інших.

У 2006 році за активну, професійну концертну діяльність в Україні та за кордоном отримала найвищу мистецьку нагороду Львівщини — лауреата премії імені Станіслава Людкевича в галузі музичного мистецтва.

Неодноразово за активну концертну та професійну творчу діяльність нагороджена грамотами ЛОДА. За високу виконавську майстерність, вагомий особистий внесок у популяризацію української музичної та пісенної творчості нагороджена грамотами Міністерства культури України. У 2011 р. як артистка творчого колективу «Червона калина» отримала Подяку Верховної Ради України.

Світлини[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]