Ірландська громадянська армія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ірландська громадянська армія
ірл. Arm Cathartha na hÉireann
Сформоване: 1913
Розформоване: 1930
Лідери: Джеймс Ларкін, Джек Вайт, Джеймс Конноллі
Регіон діяльності: Дублін
Чисельність: 220 бойовиків під час Великоднього повстання
Союзники: Ірландські добровольці, пізніше ІРА
Опоненти: Велика Британія, пізніше Ірландія
Участь у конфліктах: Великоднє повстання, Війна за незалежність Ірландії, Громадянська війна в Ірландії (на боці ІРА)

Ірландська громадянська армія у Вікісховищі


Ірландська громадянська армія (ірл. Arm Cathartha na hÉireann) — первинно невелика група навчених добровольців з профспілки для захисту мітингарів ірландських робітників від поліції. Організація була створена 1913 року в Дубліні соціалістами Джеймсом Ларкіном, Джеймсом Конноллі та Джеком Вайтом (серед інших відомих членів були графиня Маркевич і Шон О'Кейсі) під час загального ірландського страйку. Страйк розпочався зі звільнення кількох працівників на підприємстві Вільяма Мартіна Мерфі та призвела до шестимісячного економічного застою у всьому Дубліні. Організація суттєво вплинула на перебіг історії Ірландії та становлення її незалежності.

Великоднє повстання[ред. | ред. код]

1916 року ІГА взяла активну участь у Великодньому повстанні. Ірландська громадянська армія ніколи не налічувала понад 250 осіб, з них у повстанні брали участь 220 осіб, у тому числі 28 жінок. Загони ІГА в лавах набагато більш численних Ірландських добровольців брали участь у захопленні головного поштамту на О'Коннел-стріт, найбільш людній вулиці Дубліна, зайняли парк Святого Стефана, частина повстанців захопила мерію та здійснила атаку на Дублінський замок. Під час повстання одинадцять членів організації загинули. У подальшому більшість членів ІГА увійшли до складу Ірландської республіканської армії.

Організація існувала до 1930-х років. Остання зустріч членів організації відбулась 1947 року на похованні одного з її засновників, Джеймса Ларкіна.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Fox, R.M. 1943. The History of the Irish Citizen Army. Dublin: James Duffy & Co