Ірма Вайман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ірма Вайман
Народилася 31 січня 1928(1928-01-31)
Детройт, Мічиган, США
Померла 17 листопада 2015(2015-11-17) (87 років)
Країна  США
Діяльність інформатик
Alma mater Університет Мічигану

Ірма М. Вайман (англ. Irma M. Wyman) — комп'ютерна інженерка й перша жінка, яка стала віцепрезидентом Honeywell, Inc. Вона була викладачем системного мислення та була першою жінкою- директором з інформаційних технологій Honeywell.

Академічне життя[ред. | ред. код]

У 1945 році Ваймен отримала стипендію Ріджентса і була прийнята в Інженерний коледж Мічиганського університету як одна з семи студенток. На додачу до стипендії працювала оператором щита та офіціанткою.

У ті часи жінки в інженерних програмах отримували мало заохочення та підтримки. Хоча її оцінки дозволили їй стати членом Тау Бета Пі - почесного інженерного товариства, однак вона отримала лише «Жіночий значок», оскільки на той час товариство не допускало жінок. Ваймен здобула ступінь бакалавра наук у 1949 році.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Ще у студентські роки, Ваймен працювала над проєктом наведення ракет у дослідницькому центрі Willow Run. Тоді вони використовували механічні калькулятори для обчислення траєкторії. Вона відвідала військово-морський полігон США, де Ґрейс Гоппер працювала над подібними проблемами, і виявила, що вони використовують прототип програмованого комп'ютера Mark II, розробленого в Гарвардському університеті. Вона зацікавилася комп’ютерами й пізніше згадувала, що «я стала піонером з ентузіазмом у цій новій технології, і це привело до кар’єри мого життя».

Після закінчення навчання вона приєдналася до нової компанії, яку згодом придбала Honeywell Information Systems. Вона переїхала до Міннеаполіса та розпочала довгу кар’єру менеджера в Honeywell, зрештою обійнявши посаду директора з інформації. Вона стала віцепрезидентом Honeywell Corporate Information Management (CIM) до виходу на пенсію в 1990 році [1].

Потім Вайман розпочала другу кар’єру в Міннесотській єпархії єпископальної церкви, де вона тренувала керівництво служителів, і потім пішла на пенсію після десяти років роботи архідияконом єпархії Міннесоти.

Вайман була лідером у дослідженнях майбутнього, підтримувала ці дослідження. Крім цього, вона стверджувала інтерв’юеру в 1979 році:

Так само важливо знати, коли нехтувати ретельним плануванням і скористатися можливістю.

Ваймен надала стипендію Ірми М. Вайман Центру освіти жінок Мічиганського університету для підтримки жінок у галузі техніки, інформатики та суміжних галузях. [1] Наполегливі виступи Ірми на користь жінок в інформатиці віддзеркалюють дії її наставника на початку кар’єри:

Найголовніше, чого я досягла... це навчання молоді. Вони приходять до мене, знаєте, і кажуть: "Як ви думаєте,чи ми зможемо це зробити?" А я кажу: «Спробуйте». І я їх підтримую. Їм це потрібно. Я стежу за ними, коли вони стають старшими, і періодично ворушу їх, щоб вони не забули ризикувати.[2]

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

  • Медаль Мічиганського інженерного товариства — 2001
  • Почесний доктор інженерних наук Мічиганського університету — 2007

Цитата[ред. | ред. код]

У нас ніколи не буде другого шансу справити перше враження. (1983–1987)

Спонсоруючи інноваційну програму обізнаності про інформаційну безпеку управління корпоративною інформацією компанії Honeywell.

Дивіться також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Irma Wyman (1928-). Women in the History of Computing Technology. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 28 травня 2011.
  2. Gilbert, Lynn (10 грудня 2012). Particular Passions: Grace Murray Hopper. Women of Wisdom Series (вид. 1st). New York City: Lynn Gilbert Inc. ISBN 978-1-61979-403-0.
  3. Irma Wyman (1928-2015). Alumnae & Pioneer of Women in Engineering, Passed Away. Архів оригіналу за 11 лютого 2017. Процитовано 8 лютого 2017.