Іслам у Намібії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Іслам в Намібії не має великого числа послідовників, його сповідує близько 9000 чоловік[1].

Історія[ред. | ред. код]

Іслам масово почав проникати на територію Намібії тільки в кінці XX — початку XXI століття. У даний момент іслам сповідують близько 9000 чоловік, переважно представники народу нама. Значне зростання кількості мусульман серед народу нама пов'язане головним чином з зусиллями видатного політика Якуба Салімана Дхамера. Етнічний нама, Якуб Саліман Дхамер у 1980 році прийняв іслам і почав поширення цієї релігії серед представників свого народу[2].

Чисельність[ред. | ред. код]

Більшість населення Намібії сповідують християнство і традиційні вірування, а іслам залишається релігією меншості. Іслам сповідує менше 0,4 % населення Намібії[1]. Переважна більшість мусульман в Намібії є сунітами[3].

Ісламські мечеті і організації Намібії[ред. | ред. код]

Перша мечеть в Намібії, звана Ісламським центром Соуето, була заснована в 1986 році. Розташована в місті Віндгуку, в районі Катутуре. У травні 2009 року в Намібії налічувалося 12 мечетей, шість з яких перебували у Віндхуку[4].

В даний час на курсах по релігійній практиці і основам ісламу в Саудівській Аравії навчаються 24 студента з Намібії, також студенти з цієї країни навчаються в різних ісламських організаціях Південної Африки[2]. Намібійська ісламська асоціація Халяль — найстаріший і найвідоміший у Намібії орган сертифікації Халяль. Визнаний органом сертифікації Халяль в Південній Африці і в багатьох інших ісламських державах. Ця організація, заснована в 2001 році, знаходиться під керівництвом Фарука Насьєра. Намібійська ісламська асоціація Халяль займається сертифікацією продуктів харчування для мусульман[4].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Table: Muslim Population by Country. Pew Research Center's Religion & Public Life Project (амер.). 27 січня 2011. Архів оригіналу за 2 червня 2014. Процитовано 29 вересня 2017.
  2. а б https://archive.islamonline.net/?p=18129 (англ.). archive.islamonline.net. Архів оригіналу за 15 лютого 2020. Процитовано 29 вересня 2017.
  3. Namibia. U.S. Department of State (амер.). Архів оригіналу за 5 травня 2019. Процитовано 29 вересня 2017.
  4. а б RELIGION-NAMIBIA: Finding Sanctuary in Islam | Inter Press Service. www.ipsnews.net. Архів оригіналу за 1 червня 2019. Процитовано 29 вересня 2017.