Ісландське плато

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
   Ісландське плато

Ісландське плато (ісл. Miðhálendið) — плоскогір'я в центральній частині Ісландії.

Ісландське плато охоплює найбільшу частину внутрішньої території Ісландії. Відповідно до прийнятого в цій країні закону, як «плато» прийнято вважати всі території, що лежать на висоті понад 500 метрів над рівнем моря. До таких належить 75 % від всієї площі Ісландії.

На Ісландському плато трапляються найрізноманітніші природні ландшафти — морени, кам'яні та піщані пустелі, лавові поля, вулкани, льодовики, річкові долини і прісноводні озера. У місцях розливу води утворюються болотисті оази. У таких районах росте мох і високогірна рослинність, наприклад, арктична лугова троянда (Epilobium latifolium) або безстебельні смілки (Silene acaulis). Найчастіше ландшафт плоскогір'я має специфічне сіро-чорне забарвлення, що вказує на вулканічне походження ґрунту.

Проїзд та переміщення автотранспортом (позашляховиками) на території плата дозволено лише під час ісландського літа, тобто в період з червня по серпень. В іншу пору року внутрішні райони Ісландії закрито для відвідувань. Категорично заборонено з'їзд із прокладених доріг через особливу ​​вразливість арктичних ґрунтів. Переправу через річки, як правило, здійснюють вбрід, оскільки мости всередині країни трапляються вкрай рідко.

Територія Ісландського плата поділена між різними ісландськими громадами і використовується головним чином для випасу овець, в туристичному бізнесі, а також для видобутку електроенергії в місцевостях, де є геотермальні води.

Посилання[ред. | ред. код]