Історія одного кохання (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Історія одного кохання
Love Story
Жанр роман
Форма роман
Автор Ерік Сігал
Мова англійська
Написано 1969
Опубліковано 1970
Країна  США
Видавництво Harper & Rowd
Наступний твір Oliver's Storyd
ISBN-13: 978-0-340-12508-3
ISBN-10: 0-340-12508-X

Ерік Сігал - автор роману

«Історія одного кохання» / «Історія кохання» ("Love Story") — повість американського письменника і кіносценариста Еріка Вольфа Сігала.

Історія створення[ред. | ред. код]

Сігал написав повість "Історія одного кохання", коли йому було 32 роки і він викладав класичну літературу в Єльському університеті (США). Спочатку книжка не викликала інтересу видавців, і тоді йому запропонували написати кіносценарій. Кіностудія Paramount Pictures за сценарієм Еріка Сігала випустила фільм "Історія кохання". Коли починалися зйомки фільму, кіностудія Paramount Pictures запропонувала авторові пройти зворотний шлях: переписати сценарій як повість. Книжка вийшла з друку у День святого Валентина 14 лютого 1970 року. Історія кохання студента Гарварда і студентки Редкліффа, що померла у фіналі від лейкемії, одразу привернула до себе увагу. Книжка надійшла у продаж до прем'єри фільму, стала бестселером у США, її перекладено 33 мовами. Стрічку, головні ролі в якій зіграли Райан О'Ніл і Елі Макгроу, було номіновано на сім премій Оскар. Хоча фільм отримав лише одну нагороду - за музику, "Історія кохання" від часу виходу на екран систематично входить у списки найромантичніших фільмів. Фільм був лідером прокату 1970 року, отримав п’‎ять «Золотих глобусів». У 1977 році до читача прийшло продовження «Історії кохання» - повість «Історія Олівера» («Oliver's Story»), яку також було екранізовано.

Герої[ред. | ред. код]

Олівер Берретт IV - син мільйонера з давнього аристократичного роду. Його батько - один із найвпливовіших промисловців і банкірів США. Юнак навчається у Гарвардському університеті, занесений до Списку пошани деканату за успіхи у навчанні 1961,1962, 1963 рр. Олівер грав у Першій збірній хокейній команді університету у 1962 і у 1963 рр. Серед його пріоритетів: кохання, досягнення матеріального благополуччя у суспільстві без допомоги батька. Наполегливий і цілеспрямований герой закінчив з відзнакою університет і отримав роботу високооплачуваного адвоката у Нью-Йоркській адвокатській конторі «Джонас і Марш».

Дженніфер Кавіллері - студентка музичного факультету Редкліффского коледжу, донька італійських емігрантів. Її мати загинула в автомобільній катастрофі, коли Дженні була ще маленькою. Вихованням дівчини займався батько, якого вона називає виключно «Філ». Дівчина самостійна і наполеглива.

Проблематика[ред. | ред. код]

У книзі розповідається про зворушливе і водночас трагічне кохання студента Олівера Барретта, сина мільйонера, до дочки бідного італійського емігранта Дженніфер Кавіллері. Відбувається зіткнення різних пластів:

  • світу багатих і світу бідних;
  • поколінь "батьків і дітей";
  • життя і смерті.

Автор наголошує, які важливі в усі часи любов і відданість, підтримка коханої людини у скрутну годину.

Композиція роману[ред. | ред. код]

Автор використовує кільцеву композицію: на початку твору герой говорить про смерть двадцятип'ятирічної дівчини. І завершує розповідь п'ятирічної історії кохання до дівчини, яка була «вродлива. І розумна. Що любила Моцарта, Баха, бітлів", також смертю. Отже, розв'язка на початку і в кінці книги. І оповідач на початку книги і в кінці знаходиться один на засніженій лаві біля стадіону. Елементом сюжетотворення, зав'язкою є слова "любила Моцарта, Баха, бітлів і МЕНЕ". Саме належність до тих, кого любила дівчина, дає право згадувати-сповідатися. Розвиток дії: непорозуміння Олівера з батьком; одруження; матеріальна скрута для молодят, які залишилися без фінансової підтримки; отримання диплома юриста і гарної роботи; Олівер Берретт IV – адвокат у конторі «Джонас і Марш» з платнею 11800 доларів на місяць. Кульмінація: закоханих чекає новий удар долі. Пройшовши медичне обстеження, Дженні дізналась, що вона невиліковно хвора, помирає.

Сюжет[ред. | ред. код]

Олівер розповідає історію свого кохання до Дженні. Зустріч героїв відбулася у бібліотеці Редкліффа. Спочатку вони змагаються у дотепності, але їм уже не байдуже один до одного. Олівер запрошує Дженні на хокейний матч із своєю участю. Підтримка Дженіфер сприяла перемозі у матчі. Дженні мріяла навчатися в Парижі, і, як краща випускниця, отримала таку можливість. Олівер вирішив одружитися з Дженніфер, адже боявся її втратити. Батько Олівера марно намагався умовити сина не квапитися з одруженням. Олівер готовий жити без грошей батька і без його благословення. Олівер і Дженні одружилися. Дівчина після закінчення коледжу працює в приватній школі, вони знімають дешеву квартиру у кварталі для бідних, економлять на відвідуванні кіно, не запрошують до себе гостей і не ходять у гості самі. Дженніфер виконує усю домашню роботу. Герої живуть у режимі суворої економії, але відчувають себе щасливими. Розлучити їх змогла лише смерть Дженні від лейкемії. Смерть коханої приводить героя до усвідомлення важливості прощення: він спілкується з батьком.

Див. також[ред. | ред. код]

Вивчення в школі[ред. | ред. код]

За програмою "ЗАРУБІЖНА ЛІТЕРАТУРА" для загальноосвітніх навчальних закладів 59 класи (2012 р. зі змінами 2015-2017 рр.) роман «Історія одного кохання» вивчається в 9 класі // https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/navchalni-programi/navchalni-programi-5-9-klas

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]