Ісянбаєв Мазгар Насіпович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ісянбаєв Мазгар Насипович)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ісянбаєв Мазгар Насіпович
башк. Мазһар Насип улы Иҫәнбаев
Народився 15 вересня 1936(1936-09-15) (87 років)
2-е Іткулово, Баймацький район, Башкирська АРСР, РСФРР, СРСР
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність науковець
Alma mater Башкирський державний університет (1961)
Заклад Institut ėtnologicheskikh issledovaniĭd
Науковий ступінь доктор економічних наук[d]
Нагороди
Заслужений діяч науки Російської Федерації

Мазга́р Насі́пович Ісянба́єв (рос. Мазгар Насипович Исянбаев, нар. 15 вересня 1936 року) — економіст, доктор економічних наук, професор (1989), заслужений діяч науки Республіки Башкортостан, заслужений діяч науки Російської Федерації, академік Академії наук Республіки Башкортостан з 2002 року.

Біографія[ред. | ред. код]

Мазгар Насіпович Ісянбав[1] народився 15 вересня 1936 року в селі Друге Іткулово Баймацького району Башкирської АРСР. Батько, Ісянбаєв Насібулла Махмутович, загинув на фронті. Старший брат Лукман у віці 18 років загинув при визволенні міста Прієкуле в Латвії.

У 1955 році Мазгар Насіпович з відзнакою закінчив Темясовське педагогічне училище. У 1956 році вступив і в 1961 році з відзнакою закінчив Башкирський державний університет. Одружився на п'ятому курсі університету, а після його закінчення, разом з дружиною Фавзилею Лутфурахманівною поїхав в Баймак на роботу викладачем у середній школі № 1.

З 1963 року працював у відділі економічних досліджень Башкирського філії АН СРСР (Інститут соціально-економічних досліджень Уфимського наукового центру РАН).

У 1971 році обраний старшим науковим співробітником, в 1973 році — завідувачем сектору ефективності суспільного виробництва ОЕВ БФАН СРСР. У 1977—1981 і 1987—1990 одночасно працював заступником завідувача відділом економічних досліджень БФАН СРСР по науці.

У 1987 році захистив докторську дисертацію.

У 1990—1997 рр. М. Н. Ісянбаєв працював завідувачем відділу соціально-економічних проблем Президії Верховної Ради і державних Зборів Республіки Башкортостан з економічних питань. З 1998 року працює в Інституті соціально-економічних досліджень Уфимського наукового центру РАН завідувачем відділом і сектором проблем регіональної економіки.

З 1989 року — професор, З 1991 року — член-кореспондент Академії наук Республіки Башкортостан. Академік Російської інженерної академії (1993), академік Російської академії природничих наук (1994 р.), академік Академії наук Республіки Башкортостан (2002 р.).

Область наукових інтересів Ісянбаєва: теорія та методологія регіональної економіки. Ним вдосконалені методологічні основи формування господарських комплексів республік у складі Російської Федерації як регіональних підсистем єдиного народногосподарського комплексу країни в умовах переходу економіки на ринкові відносини. Його праці були використані Радою Міністрів СРСР та іншими дежавними і науковими інституціями.

М. Н. Ісянбаєв в даний час є членом спеціалізованої ради з присудження вчених ступенів доктора і кандидата економічних наук при Уфимському науковому центрі РАН, членом редакційної колегії та науково-методичної Ради енциклопедії «Республіка», членом редакційної колегії науково-гуманітарного та громадсько-політичного журналу АН РБ «Ядкар».

Сім'я: дружина Фавзилей Лутфурахманівна, дочка Альфія (1964 р.н.), дві внучки.

Звання та нагороди[ред. | ред. код]

  • Заслужений діяч науки Республіки Башкортостан.
  • Заслужений діяч науки Російської Федерації.
  • Нагороджений Почесними грамотами Академії наук СРСР, Кабінету Міністрів Республіки Башкортостан, Президії Башкирського філії АН СРСР, Товариства «Знання» Російської Федерації.
  • Академік Російської інженерної академії (1993), академік Російської академії природничих наук (1994), академік Академії наук Республіки Башкортостан (2002).

Роботи[ред. | ред. код]

М. Н. Ісянбаєв — автор понад 190 наукових робіт, в тому числі 50 монографій.

  • «Дорогой науки». Издательство «Гилем». — Уфа, 2005.
  • «Методологические основы формирования и функционирования хозяйственных комплексов республик». — Уфа, 1992.
  • «Формирование лесного комплекса и охраны лесосырьевых ресурсов». — Уфа, 1992.
  • «Научные основы управления экономическим и социальным развитием Республики Башкортостан в условиях перехода к рыночным отношениям». — Уфа, 1998.
  • «Развитие реформы и становление новых экономических отношений в Республике Башкортостан». — Уфа, 2000.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Академия Наук Республики Башкортостан — Исянбаев Мазгар Насипович. Архів оригіналу за 26 листопада 2016. Процитовано 13 листопада 2016.

Література[ред. | ред. код]

  • Башкирская энциклопедия. 2007 г. т. 3. Уфа.

Посилання[ред. | ред. код]