Ісіда (жриця Амона)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ісіда
Ісет
Давньоєгипетський фараон
Батько Рамсес VI
Мати Нубхесбет
Народився кін. XII ст. до н. е.
Помер кін. XII ст. до н. е.
Династія
XX династія

Ісіда (XII ст. до н. е.) — давньоєгипетський діячка, Дружина бога Амона.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила з XX династії. Донька фараона Рамсеса VI і Великої царської дружини Нубхесбет. Вважається, що народилася й првоела дитинство в Мемфісі.

Отримала титул Божественної обожнювачки Амона, а згодом Дружини бога Амона. Ісіда стала першою особою з часів XVIII династії, хто, мала ці титули, була незайманою дівою. Попередні Дружини бога Амона зазвичай також були Великими царськими дружинами.

Саме з часів Ісіди поступово зростає вага титулу Дружини бога Амона, чому в значній мірі сприяла Ісіда, що займалася жрецькими питаннями. Разом з тим їй довелося у Фівах протистояти династії верховних жерців Амона на чолі із Аменхотепом.

Поховання[ред. | ред. код]

Гробницю Ісіди не було знайдено. Вважається, що її було пограбовано. В Британському музеї (Лондон) зберігається пірамідка, яка виставлена ​​під інвентарним номером БМ 1742. На східному боці цього маленького пам'ятника Ісет двічі зображується на колінах, роблячи жест поклоніння сходу сонця. Вона одягнена в сукню з вільними рукавами, шия прикрашена широким коміром-уусех. Її голова вкрита важкою перукою, прикрашеною характерною відзнакою його функції, прикрашена уреєм.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Aidan Dodson & Dyan Hilton, The Complete Royal Families of Ancient Egypt, Thames & Hudson (2004) ISBN 0-500-05128-3, p.192
  • Christian Jacq, Le donne dei faraoni, Mondadori, 2007, p. 278
  • Christiane Ziegler, Reines d'Égypte, Paris & Monaco, Somogy éditions d'art & Grimaldi Forum, 2008
  • Toby Wilkinson: Aufstieg und Fall des Alten Ägypten. Die Geschichte einer geheimnisvollen Zivilisation vom 5. Jahrtausend v. Chr. bis Kleopatra. 3. Auflage. Random House, Pantheon-Ausgabe 2015, ISBN 978-3-570-55275-9