Італійський полудень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Італійський полудень
рос. Итальянский полдень
Творець: Брюллов Карл Павлович
Час створення: 1827
Висота: 64 см
Ширина: 55 см
Матеріал: олійна фарба і полотно
Жанр: портрет
Зберігається: Російський музей
Музей: Російський музей
CMNS: Італійський полудень у Вікісховищі

«Італійський полудень»Італійка, яка знімає виноград») — картина російського художника Карла Брюллова.

Парною до цієї картина є картина «Італійський ранок». Ця картина була написана в 1823 році і була подарована Товариством заохочення художників (ТЗХ) Олександрі Федорівні, дружині Миколи I. Імператор захотів отримати парну до «Ранку» картину, що послужило початком до написання Брюлловим картини «Італійський полудень». Картина «Полудень» була написана в 1827 році і стала причиною розриву відносин художника з ТЗХ. Картина з'явилася на виставці в Петербурзі та отримала багато невтішних відгуків. Критики вважають, що модель не витончена і не відповідає «класичним ідеалам» краси[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

На картині зображена молода жінка, яка знімає виноград. Моделлю була проста італійка. Брюллов писав свою картину в саду під справжнім виноградником, у сонячному полуденному освітленні.

Версії[ред. | ред. код]

Зменшена версія «Італійського полудня» (27 × 22 см). Написана у 1831 році.

Пізніша зменшена версія «Італійського полудня» була написана у 1831 році. Ця картина зберігається в Третьяковській галереї.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Карл Брюллов: Итальянский полдень (1827), Государственный Русский музей, Санкт-Петербург. www.artrussia.ru. Архів оригіналу (HTML) за 6 серпня 2012. Процитовано 02.07.2012.

Посилання[ред. | ред. код]