Ітомбве

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ітомбве
Зображення
Країна  ДР Конго
Адміністративна одиниця Південне Ківу
Висота над рівнем моря 3475 м
Мапа
CMNS: Ітомбве у Вікісховищі

Координати: 3°30′ пд. ш. 28°55′ сх. д. / 3.500° пд. ш. 28.917° сх. д. / -3.500; 28.917

Ітомбве — гірський масив на сході Демократичної Республіки Конго. Вони проходять вздовж західного узбережжя північної частини озера Танганьїка і є частиною Альбертинського рифту. Ці гори простягаються від гір Рувензорі на півночі до нагір'я Марунгу на півдні. Найвища вершина — гора Мохі (3475 м над рівнем моря.

Флора і фауна[ред. | ред. код]

Гори вкриті, переважно, гірським дощовим лісом, який у західній частині перемішаний з бумбуковим лісом та пасовищами. Тут зафіксовано п'ятдесят шість видів ссавців. У горах мешкають східні рівнинні горили, шимпанзе та африканські саванові слони. Дослідження 1996 року виявило в масиві щонайменше 860 горил. Також тут виявлено 565 видів птахів, з них 31 є ендеміками Альбертинського розлому, а три види знайдені лише тут.

Населення[ред. | ред. код]

Північний регіон Ітомбве населений племенами бафуліро, бабембе, баніїнду та баші, з щільністю населення понад 100 осіб на квадратний кілометр. Щільність населення на західному схилі та високому плато Ітомбве нижча — від 10 до 20 осіб на квадратний кілометр. У цій місцевості проживають народності балега та бабембе. Наприкінці XIX століття в землі народу бабембе з Руанди мігрували баньямуленге (етнічні тутсі), в результаті чого виникла напруженість між обома народами. На річці Рузізі та на березі озера Танганьїка мешкає народність бавіра.

Посилання[ред. | ред. код]