Іттіхад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іттіхад

азерб. İttihad
Голова партії Кара Карабеков
Дата заснування вересень 1917
Дата розпуску квітень 1920
Ідеологія панісламізм
Друкований орган газета «Іттіхад»

Іттіхад (азерб. Ittihadукр. Єднання, Союз) — азербайджанська партія панісламістської орієнтації початку XX століття (19171920).

Створення[ред. | ред. код]

Партія «Іттіхад» (первинна назва «Русіяда Мусульманлиг Іттіхад» — «Союз Російського Мусульманства») була сформована у березні 1917 року із союзу «Мусульманство в Росії», що знаходився в Баку, й організації «Іттіхад іслам» (Єднання ісламу). Наприкінці листопада 1917 року взяла назву «Іттіхад». Новостворена організація, яку очолив Кара Карабеков, дотримувалась панісламізму й розглядала шаріат як основний принцип політичних дій. Вона відкидала боротьбу за незалежність Азербайджану й тюркізм на користь ідеї про республіку у складі демократичної та децентралізованої Росії.

Історія[ред. | ред. код]

«Іттіхад» в основному проводила агітацію серед азербайджанського селянства, що дало партії 8 відсотків голосів мусульман на виборах до Всеросійських установчих зборів у листопаді 1917 року.

Хоча первинно «Іттіхад» була консервативною партією, до кінця 1919-го року вона консолідувалась із крайнім лівим рухом та хотіла увійти до союзу з більшовиками на початку 1920-го року. Лідери партії оголосили, що будуть підтримувати комуністичні ідеї до тих пір, поки вони не конфліктують з мусульманськими релігійними поглядами. В основному це спричиняло неприйнятність більшовиками відділення Азербайджану від Росії. Саме це зробило «Іттіхад» природним політичним опонентом партії «Мусават», й антагонізм між цими двома партіями був однією з основних рис внутрішньої політики Азербайджану в період незалежності.

В парламенті АДР «Іттіхад» була представлена окремою фракцією, видавала газету з тією самою назвою. Представники партії посідали відповідальні пости в уряді АДР.

Розпуск[ред. | ред. код]

Після падіння АДР у квітні 1920-го року, «Іттіхад» саморозпустився, закликавши своїх членів вступати до РКП(б). Однак у подальшому багато іттіхадистів взяли участь у антирадянських повстаннях у 1920-му році.

Література[ред. | ред. код]