Іустин (Базилевич)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юстин Базилевич
Псевдо Іустин (Базилевич)
Народився д/н
Помер 17 серпня 1709(1709-08-17)
Київ
Поховання Києво-Печерська лавра
Громадянство Гетьманщина
Національність українець
Діяльність церковний діяч
Alma mater Києво-Могилянська академія
Суспільний стан духовенство
Титул митрополит
Посада митрополит і єпископ
Конфесія православ'я

Юстин (Базилевич), або Іустин (Базилевич) (пом. 17 серпня 1709) — український церковний діяч, митрополит Білгородський та Обоянський, проповідник, начальник Лаврської друкарні.

Життєпис[ред. | ред. код]

Молоді роки[ред. | ред. код]

Народився на Правобережній Україні. Стосовно батьків немає відомостей. Освіту здобув у Києво-Могилянській академії у 1660—1670-х роках. По закінченні навчання прийняв чернечий постриг у Києво-Печерській лаврі i незабаром призначений начальником Лаврської друкарні й проповідником.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Як один з найосвіченіших лаврських ченців Базилевич їздив до Москви з важливими дорученнями. Коли Київська митрополія потрапила під зверхність Московського патріархату (1686 рік), для Києво-Печерської лаври було особливо важливо зберегти свої давні привілеї: ставропігію, право вільного вибору архімандрита тощо.

У липні 1690 році Базилевич разом з А.Миславським, Є.Завадовським і деякими іншими лаврськими служителями їздив до Москви з чолобитною від Лаври, скріпленою підписом гетьмана I.Мазепи, про дозвіл обирати лаврського настоятеля за давнім монастирським звичаєм. Одночасно в чолобитній йшлося про те, що цю посаду не можна поєднувати з саном митрополита, бо це суперечить лаврській ставропігії: «митрополит бо киевский искони не належал и не належит до архимандрии печерской».

Однак прохання лаврської братії відхилили. У серпні цього ж року Базилевич супроводжував до Москви новообраного митрополита Київського, Галицького і всієї Малої Росії B.Ясинського, який прибув туди для хіротонії. Під час церемонії посвяти у Петропавлівській соборній церкві Базилевич виголосив промову перед особами царського двору.

У 1691 році і 1692 році він їздив до Москви у складі делегації, яка просила кошти на потреби київських церков і монастирів, що було дуже поширеним у XVII ст. явищем. У 1704 році Базилевича, який був тоді блюстителем Ближніх печер Києво-Печерської лаври, висвятили в Москві на митрополита Білгородського та Обоянського.

У 1709 році Базилевич відпросився до Києва на обітницю, де невдовзі помер. Похований при Київській Феодосіївській церкві на Печерську.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Києво-Могилянська академія в іменах, XVII–XVIII ст.: Енцикл. вид. / Упоряд. З. І. Хижняк; За ред. В. С. Брюховецького. — К.: Вид. дім «КМ Академія», 2001. — С. 50