Орунміла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Іфа (бог))
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Орунміла або Іфа́ — бог ворожіння, мудрості і долі народу йоруба.

Символ — равлик.

Колір — жовтий і зелений.

Згідно з міфами, Іфа з'явився на землі в місті Іфе — найдавнішому з міст-держав йоруба, їх священному центрі, але згодом він влаштувався в місті Адо. Там він посадив на скелі горіх, з якого відразу виросло шістнадцять дерев, від яких і пішов народ йоруба.

Бога Іфа називають також богом пальмових горіхів, оскільки ними користуються при ворожінні Іфа́.

Орунміла високо цінується в межах пантеону йоруба. Він — Оріша, який передбачає майбутнє і відповідає за долю людини. Орунміла — посередник між людьми і Олодумаре. Він невидимо присутній при кожному народженні, спостерігає за вагітностями і зростанням дітей. Він знає, як використовувати як церемоніальні, так і загоювальні трави і інструктує людей про їх використання. Орунміла притаманні — мудрість, розум, мораль, захист від деструктивних сил і Смерті. Завдяки Орунміла, що зв'язується з ними через оракулів, Бабалаво може придумувати розв'язання проблем людини. Його поради завжди супроводжується записами.

Культ Іфи набув у йоруба дуже великого значення. Його жерці вважалися найголовнішими серед інших. До них зверталися за порадою, перш ніж почати війну або піти на примирення, розпочати будівництво будинку, у випадку бездітності і тому подібних випадках.

На честь цього бога влаштовували щорічні свята.

Література[ред. | ред. код]

  • Мифологический словарь/Гл. ред. Мелетинский Е. М. — М.: Советская энциклопедия, 1990 г.- 672 с.
  • Мифы народов мира/под ред. Токарева С. А. — М., Советская энциклопедия, 1991 г. — т.1- 671 с.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]