Їжак Сонік (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Їжак Сонік
англ. Sonic the Hedgehog
Вид Фільм за мотивами відеогри
Жанр пригодницький фільм
Режисер Джефф Фаулер[en]
Продюсер Ніл Моріц[en]
Такеші Іто
Мік Оніші
Тору Накахара
Сценарист Патрік Кейсі[en]
Джош Міллер[en]
Орен Уціел
На основі Sonic the Hedgehog від Sonic Team
Sega
Юдзі Нака
Наото Ошіма[en]
Хірокадзу Ясухара[en]
У головних
ролях
Бен Шварц
Джеймс Марсден
Тіка Самптер
Наташа Ротвелл[en]
Ніл Мак-Дона
Адам Паллі[en]
Джим Керрі
Оператор Стівен Віндон[en]
Композитор Junkie XL
Монтаж Стейсі Шредер[en]
Кінокомпанія Original Film
Sega
Blur Studio
Marza Animation Planet[en]
Paramount Animation[en]
Hedgehog Films, Inc.
DJ2 Entertainment
Дистриб'ютор Paramount Pictures
Тривалість 99 хв.
Мова англійська
Країна США
Японія
Рік 2020
Дата виходу Україна Україна: 13 лютого 2020
США США: 14 лютого 2020
Японія Японія: 26 червня 2020
Кошторис $85–90 млн[1][2]
Касові збори $319,7 млн[1]
IMDb ID 3794354
Рейтинг Eirin:
MPAA:
СВКВвУ: 0+
Наступний Їжак Сонік 2
sonicthehedgehogmovie.com
CMNS: Їжак Сонік у Вікісховищі

«Їжак Сонік» (англ. «Sonic the Hedgehog») — американсько-японський пригодницький фільм, знятий на основі однойменної франшизи відеоігор від Sega, та розповсюджуваний компанією Paramount Pictures. Режисер фільму — Джефф Фаулер[en], сценаристи — Патрік Кейсі[en] та Джош Міллер[en], автори основної історії — Ван Робішо й Еван Сассер. У головних ролях — Бен Шварц (озвучує їжака Соніка) та Джим Керрі (у ролі Доктора Роботніка), а також Джеймс Марсден, Тіка Самптер, Адам Паллі[en] та Ніл Мак-Дона.

Сюжет описує історію їжака Соніка, здатного бігати з надзвуковою швидкістю, що переховується на Землі. Випадково видавши себе, Сонік стає ціллю для одіозного доктора Роботніка. Шериф Том стає другом для Соніка і разом вони встряють у пригоди, де протистоять планам Роботніка заволодіти силою їжака.

2013 року Sony Pictures одержали права на фільм із франшизи Sonic, а 2014 року розпочали виробництво адаптації. Джеффа Фаулера була найнято на роботу режисером у 2016 році, а сам фільм стане його дебютом у кіно. Після припинення Sony праці над фільмом, роботу над ним 2017 року перейняла Paramount, а більшість акторів підписали контракти до серпня 2018 року. Знімальний процес тривав із липня по жовтень 2018 року у Ванкувері, Ледісміті та на острові Ванкувер.

Фільм «Їжак Сонік», продукт співпраці Paramount Animation[en], Original Film, Sega, Blur Studio та Marza Animation Planet[en], вийшов в український кінопрокат 13 лютого 2020 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Їжак Сонік живе в іншому світі під наглядом сови Гострокігті. Він наділений незвичайною здатністю бігати з величезною швидкістю, за що його переслідують інші звірі, прагнучи захопити цю силу. Тож Гострокігтя відправляє Соніка на Землю, де йому нічого не загрожує.

За десять років Сонік переховується в околицях невеликого міста Ґрін-Гіллз у штаті Монтана. Він слідкує за жителями та іноді допомагає їм. Особливо йому до вподоби поліціянт Том Ваховскі та його дружина-ветеринарка Медді. Том отримує направлення в Сан-Франциско і готується до переїзду.

Хоча Сонік радіє життю, облаштувавши собі житло в лісі, проте зізнається собі, що насправді самотній на Землі. Одного разу вночі він грає сам із собою в бейсбол і, розлючений через самотність, виплескує енергію в біг. Це створює електромагнітний імпульс, що вимикає всю електрику в регіоні. Спантеличене міністерство оборони США наймає одіозного доктора Роботніка розслідувати причини збою.

Роботнік досліджує околиці з допомогою дронів і виявляє слід Соніка — істоти, невідомої науці. Сонік планує втекти в інший світ з допомогою кільця, врученого на такий випадок Гострокігтею. Проте дрони вже близько, тож Сонік переховується в підвалі у Тома. Думаючи, що це єнот, Том присипляє Соніка дротиком. В результаті Сонік встигає лише випадково відкрити портал у Сан-Франциско, куди впускає мішечок з рештою кілець. Коли Сонік отямлюється, він розповідає, що в небепзеці і Том неохоче погоджується допомогти. Роботнік обшукує будинок поліціянта та відчуває, що його ціль близько. Він знаходить Сонікову голку й оголошує Тома терористом за переховування невідомої (і потенційно небезпечної) істоти. Тому з Соніком вдається втекти, і вони після сварки вирішують знайти втрачені кільця.

Коли Том телефонує колезі, Роботнік вислідковує його. Сонік же вирушає до бару, видаючи себе за дитину. Вислухавши мрії Соніка, котрі він ще хоче втілити на Землі, Том погоджується порозважатися з ним в різних іграх. Наостанок вони встряють у бійку, в якій Сонік завдяки швидкості виграє й обоє тікають. Сонік після цього сумнівається чи варто йому тікати в інший світ. Він не схвалює рішення Тома покинути Ґрін-Гіллз, стверджуючи, що він залишає своїх справжніх друзів.

Під час переслідування дронами Соніка ранить вибухом. Том доставляє його в Сан-Франциско, де зустрічається з Медді. Вона допомагає отямити Соніка, а її сестра дарує їжакові нові кросівки. Том, Медді й Сонік вирушають на дах хмарочоса «Трансамерика», куди впав мішечок з кільцями. Сонік уже готується вирушити в інший світ, але тут прилітають Роботнік і його дрони. Вибух скидає Тома і Медді з даху, тож Сонік користується кільцем аби переправити їх назад в Ґрін-Гіллз. Використовуючи енергію Сонікової голки Роботнік наділяє свій літак надзвуковою швидкістю та переслідує Соніка по всій планеті.

Зрештою Сонік опиняється знову в Ґрін-Гіллз, де Роботнік майже схоплює виснаженого їжака. Том і містяни заступаються за Соніка і це надихає їжака. Він повертає собі силу з захопленої Роботніком голки та з допомогою кільця викидає доктора до іншого світу.

Том і Медді вирішують залишитися в Ґрін-Гіллз і дозволяють Сонікові жити з ними в їхньому будинку. Згодом Том отримує від уряду подяку та винагороду за подолання Роботніка, всі свідчення існування якого стирають. Тим часом Роботнік опинився на вкритій грибами планеті та обіцяє повернутися.

Титри фільму виконані в стилі відеоігор про Соніка доби Sega Genesis. Між ними у Ґрін-Гіллз виникає портал, з якого виходить антропоморфне двохвосте лисеня та вирушає шукати когось.

У ролях[ред. | ред. код]

Окрім цього у кінофільмі грають Лі Майдаб у Ролі Стона — агента, який близько співпрацює із Доктором Роботніком,[9] Френк Тернер[en] у ролі Божевільного Карла,[10] Наташа Ротвелл[en],[11] Дебс Говард, Ельфіна Лук,[12] Ріфф Рафф[en] та Ґаррі Чолк[en].[13][14][15]

Український дубляж[ред. | ред. код]

Фільм дубльовано студією «Le Doyen» на замовлення компанії «B&H Film Distribution» 2020 року.

  • Перекладач — Катерина Щепковська
  • Режисер дубляжу — Ольга Фокіна
  • Звукорежисер — Станіслав Ногін
  • Координатор — Марина Булаковська

Ролі дублювали:

Створення[ред. | ред. код]

Ідея створити фільм про Їжака Соніка виникла ще в серпні 1994 року, коли компанія Sega підписала контракт з Metro-Goldwyn-Mayer та Trilogy Entertainment на зйомки фільм із поєднанням живих акторів та анімації. В травні 1995 року сценарист Річард Джефріс передав Sega для ознайомлення сценарій під назвою «Sonic the Hedgehog: Wonders of the World» (укр. Їжак Сонік: Дива світу). Сюжет засновувався на грі Sonic X-treme: Сонік та Доктор Еґмен втікають із гри в реальний світ, і Сонік дружиться з хлопчиком на ім'я Джош, щоб зупинити Еґмена. Проте угода Sega та MGM провалилася, а робота над картиною була скасована. Тоді Джефріс надіслав сценарій студії DreamWorks Animation, але йому відмовили в екранізації[16].

У 2013 році кінокомпанія Sony Pictures Entertainment придбала права на екранізацію[17], а згодом доручила продюсування майбутньої кінокартини студії Marza Animation Planet (яка раніше створювала кат-сцени до ігор про Соніка) і Нілу Моріцу[18]. В лютому 2016 року генеральний директор Sega Хадзіме Сатомі повідомив, що фільм про Соніка вийде в 2018 році[19]. В жовтні того ж року Тім Міллер посів посаду виконавчого продюсера, а Джеффа Фаулера було призначено режисером кінокартини[20]. В жовтні 2017 року Sony продала права на екранізацію компанії Paramount Pictures[21].запросили Бена Шварца. Також до складу акторів увійшли Тіка Самптер, Адам Паллі та Ніл Макдонаф[22].

Після виходу першого трейлера в 2018 році більшість фанатів ігор про Соніка обурилися виглядом персонажа, зокрема через його надмірну людиноподібність, що робила Соніка відразливим[23][24]. Зважаючи на це, 2 травня режисер фільму, Джефф Фаулер, повідомив у своєму Twitter-і, що дизайн Соніка змінять[25]. 13 листопада 2019 року з'явився другий трейлер, зі зміненим дизайном Соніка, ближчим до ігрового, новими сценами та оновленим музичним супроводом. Зміна дизайну Соніка коштувала кінокомпанії Paramount Pictures $5 млн[26]. Пізніше деякі фанати й критики припустили, що це був далекосяжний маркетинговий хід, призначений привернути увагу до фільму скандалом. На їхню думку, дизайн Соніка в фільмі був одразу таким, як у другому трейлері, а перший трейлер створили зумисне потворним для створення ажіотажу[27][28].

Оцінки й відгуки[ред. | ред. код]

Середня оцінка фільму від критиків на агрегаторі кінорецензій Rotten Tomatoes склала 63 %, а від пересічних глядачів — 93 %[29]. На Metacritic середній бал фільму — 47/100[30].

Кларисса Логрі в The Independet розкритикувала, що з фільм не пропонує нічого такого, що глядачі не бачили досі. Зв'язок з оригінальними іграми мінімальний, натомість творці «Соніка в кіно» пішли шляхом типової історії про героя, що опинився на чужій землі. Сонік, за словами Логрі, безумовно, виглядає як в іграх, але його дизайн настільки різкий і перенасичений, що неможливо повірити в справжність цієї істоти. Доктор Роботнік у виконанні Джима Керрі дуже експресивний, але в ньому видно лише самого Джима Керрі[31].

Сорен Андерсен з The Seattle Times відгукнувся, що Керрі грає настільки сильно, аж здається, що він щось порве, граючи шаленого Еґмена. Шварц надає персонажу Соніка яскравої індивідуальності, тоді як Марсден просто добре виконує свою роль[32].

Амаон Варманн з Empire писав, що Шварц додає Соніку потрібної кількості дитячої енергії, а Керрі, безсумнівно, найсмішніший комік-ветеран на екрані за довгий час. Але коли Керрі не з'являється в кадрі, Їжак Сонік засмучує. У м'якому центральному зв'язку між Соніком і надто довірливим Шерифом Марсдена не вистачає кількох ключових моментів, і швидкості розвитку стосунків[33].

Пол Тассі в Forbes підкреслив, що попри посередні відгуки критиків, «Сонік у кіно» сподобався глядачам. Причина, на його думку, полягає в дуже людській історії про позбавлення від самотності, а також у шанобливому ставленні до оригінальних ігор про Соніка. Завдяки цьому «Сонік у кіно» став одним з небагатьох прикладів успішних фільмів, заснованих на відеоіграх[34].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Sonic the Hedgehog (2020). BoxOfficeMojo. Архів оригіналу за 3 травня 2022. Процитовано 21 квітня 2022.
  2. Sonic The Hedgehog (2020). The Numbers. Архів оригіналу за 6 грудня 2019. Процитовано 21 квітня 2022.
  3. D'Alessandro, Anthony; D'Alessandro, Anthony (9 червня 2018). Jim Gianopulos On Why He Chose Paramount, What Makes A Hit And Sparking To ‘Sonic The Hedgehog’ – Produced By. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 27 серпня 2018. Процитовано 4 травня 2019.
  4. Paramount budgets $7M for Sonic the Hedgehog movie shoot in ‘hero town’ Ladysmith. Vancouver Island Free Daily (амер.). 14 червня 2018. Архів оригіналу за 9 серпня 2018. Процитовано 4 травня 2019.
  5. Jr, Mike Fleming; Jr, Mike Fleming (29 червня 2018). Jim Carrey To Play ‘Sonic The Hedgehog’ Villain Robotnik. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 1 липня 2018. Процитовано 4 травня 2019.
  6. Kroll, Justin; Kroll, Justin (30 травня 2018). James Marsden to Star in ‘Sonic the Hedgehog’ Movie (EXCLUSIVE). Variety (англ.). Архів оригіналу за 31 травня 2018. Процитовано 4 травня 2019.
  7. Kroll, Justin; Kroll, Justin (7 червня 2018). Tika Sumpter Lands Female Lead in ‘Sonic the Hedgehog’ Movie (EXCLUSIVE). Variety (англ.). Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 4 травня 2019.
  8. Sneider, Jeff (9 серпня 2018). Exclusive: 'Sonic the Hedgehog' Movie Adds MCU Veterans Adam Pally, Neal McDonough. Collider (амер.). Архів оригіналу за 9 серпня 2018. Процитовано 4 травня 2019.
  9. N'Duka, Amanda; N'Duka, Amanda (20 вересня 2018). David Zayas Cast in Paramount’s ‘Body Cam’; ‘Sonic the Hedgehog’ Adds Lee Majdoub. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 25 вересня 2018. Процитовано 4 травня 2019.
  10. Sonic the Hedgehog Set Photos: No, That's Not Jim Carrey [Updated]. ScreenRant (амер.). 18 вересня 2018. Архів оригіналу за 19 вересня 2018. Процитовано 4 травня 2019.
  11. D'Alessandro, Anthony; D'Alessandro, Anthony (25 липня 2018). ‘Insecure’s Natasha Rothwell Joins ‘Wonder Woman 1984’. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 26 липня 2018. Процитовано 4 травня 2019.
  12. Tails' Channel (7 листопада 2018), 2019 #SonicMovie - New Filming Spotted in #SanFrancisco! 2 New Actresses Confirmed! (#SonicNews), архів оригіналу за 3 травня 2019, процитовано 4 травня 2019
  13. Gwyn, Rhys ap (9 серпня 2018). The Sonic the Hedgehog movie finds its voice. Attack of the Fanboy (англ.). Архів оригіналу за 14 серпня 2018. Процитовано 4 травня 2019.
  14. stuartconover (9 серпня 2018). Ben Schwartz Has Run Towards The Call For 'Sonic The Hedgehog'. ScienceFiction.com (амер.). Архів оригіналу за 3 травня 2019. Процитовано 4 травня 2019.
  15. 8 easter eggs do novo trailer de "Sonic: O Filme". Superinteressante (pt-BR) . Архів оригіналу за 1 травня 2019. Процитовано 4 травня 2019.
  16. Luke Owen (6 липня 2018). The Sonic the Hedgehog Movie That Never Got Made. Kotaku (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 8 липня 2018. Процитовано 9 лютого 2020.
  17. Hoai-Tran Bui (3 жовтня 2017). Live-Action Sonic the Hedgehog Movie Is Speeding into Development. /Film (англ.). Peter Sciretta. Архів оригіналу за 6 жовтня 2017. Процитовано 9 лютого 2020.
  18. Tatiana Siegel (10 червня 2014). 'Sonic the Hedgehog' Movie in the Works at Sony. The Hollywood Reporter (англ.). Prometheus Global Media. Архів оригіналу за 3 травня 2019. Процитовано 9 лютого 2020.
  19. Clarisse Loughrey (11 лютого 2016). Sonic the Hedgehog is getting 'a live-action and animation hybrid' movie in 2018 (англ.). The Independent. Архів оригіналу за 12 лютого 2016. Процитовано 9 лютого 2020.
  20. Borys Kit (31 жовтня 2016). 'Deadpool' Director Shifts to Sony's 'Sonic the Hedgehog' Movie (Exclusive). The Hollywood Reporter (англ.). Prometheus Global Media. Архів оригіналу за 1 листопада 2016. Процитовано 9 лютого 2020.
  21. Borys Kit (2 жовтня 2017). 'Sonic the Hedgehog' Movie Races to Paramount (Exclusive). The Hollywood Reporter (англ.). Prometheus Global Media. Архів оригіналу за 3 жовтня 2017. Процитовано 9 лютого 2020.
  22. Denise Petski (30 квітня 2019). ‘Sonic The Hedgehog’ Trailer: First Look At Jim Carrey As Dr. Robotnik. Deadline.com (англ.). Penske Media Corporation. Архів оригіналу за 30 квітня 2019. Процитовано 9 лютого 2020.
  23. Sonic movie: New trailer shows redesigned hedgehog after fan backlash. BBC News (en-GB) . 12 листопада 2019. Архів оригіналу за 21 квітня 2022. Процитовано 21 квітня 2022.
  24. CNN, Allen Kim. The 'Sonic the Hedgehog' movie tries again with a new trailer, and people finally like it. CNN. Архів оригіналу за 4 березня 2022. Процитовано 21 квітня 2022.
  25. Jeff Fowler (1 січня 2019). Thank you for the support. And the criticism. The message is loud and clear... you aren't happy with the design & you want changes. It's going to happen. Everyone at Paramount & Sega are fully committed to making this character the BEST he can be... #sonicmovie #gottafixfast (англ.). @fowltown. Архів оригіналу за 21 квітня 2022. Процитовано 4 травня 2019.
  26. Zack Sharf. ‘Sonic’ Redesign Cost Paramount Nowhere Near the $35 Million That’s Been Rumored (англ.). Архів оригіналу за 19 листопада 2019. Процитовано 18 листопада 2019.
  27. Lee, Chris (14 лютого 2020). Beyond the Creepy Teeth: How Sonic the Hedgehog Saved Itself. Vulture (en-us) . Архів оригіналу за 20 квітня 2022. Процитовано 21 квітня 2022.
  28. Fan Theory: Sonic Movie Producers Knew Along That You'd Hate Their Design, Have The REAL Sonic Already Made. TheGamer (амер.). 4 травня 2019. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 21 квітня 2022.
  29. Sonic the Hedgehog (англ.), архів оригіналу за 14 січня 2020, процитовано 21 квітня 2022
  30. Sonic the Hedgehog, архів оригіналу за 14 лютого 2020, процитовано 21 квітня 2022
  31. Sonic the Hedgehog review: File this one away next to the live-action Alvin and the Chipmunks. The Independent (англ.). 13 лютого 2020. Архів оригіналу за 21 квітня 2022. Процитовано 21 квітня 2022.
  32. ‘Sonic the Hedgehog’ review: Beloved video-game character makes a bright, zippy jump to the big screen. The Seattle Times (амер.). 13 лютого 2020. Архів оригіналу за 21 квітня 2022. Процитовано 21 квітня 2022.
  33. Sonic The Hedgehog. Empire. Архів оригіналу за 13 лютого 2020. Процитовано 21 квітня 2022.
  34. Tassi, Paul. How In The World Is The ‘Sonic The Hedgehog’ Movie Actually Good?. Forbes (англ.). Архів оригіналу за 21 квітня 2022. Процитовано 21 квітня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]