АНТ-9

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
АНТ-9
Тип Пасажирський літак
Країна походження СРСР
Виробник ЦАГІ
Перший політ 5 травня 1929 року
Початок експлуатації 1931
Статус Не експлуатується
Основні експлуатанти Аерофлот
Виготовлено 75

CMNS: АНТ-9 у Вікісховищі

АНТ-9, ПС - 9 "Крылья Советов" — радянський ближньомагістральний трьохдвигуновий літак, один з перших багатоцільових пасажирських літаків розроблених в СРСР, створений в кінці 1920-х років.

Історія створення[ред. | ред. код]

Робота над магістральним пасажирським літаком на 9 місць АНТ-9(ПС-9) почалась ще в 1927 році, коли спілка "Добролет" разом з Управління ВПС випустило технічні вимоги до літака такого класу:

  • Швидкість не менше 190-195 км/год
  • Практична стеля 4000-4500 м
  • Корисне навантаження 750 кг
  • Екіпаж 3 людини.

Літак мав бути в першу чергу пасажирським, але у випадку необхідності міг бути використаний для військових цілей як транспортний літак. Також розглядався варіант встановлення на літак бомбового обладнання[джерело?].

АНТ-9 на Червоній Площі 1 травня 1929 року.

Ант - 9 був виконаний по схемі вільнонесучого високоплана з цільнометалевою конструкцією планера, шасі не прибиралось, планер був схожий на перші військові літаки сімейства АНТ з гофрованою обшивкою. На дослідному АНТ-9 використовувалися готові відокремлені частини крила з оперенням багатоцільового військового літака АНТ-7. Силова установка дослідного літака складалась з трьох французьких двигук повітряного охолодження Гном-Рон "Титан" потужністю 230 к.с.. Два двигуна встановлювались як і зазвичай на центроплані крила і один в носовій частині фюзеляжу. При цьому підвищувалась безпека польоту, але подальший досвід експлуатації показав, що ускладнювалося технічне обслуговування, збільшився час для підготування до вильоту і в результаті збільшилась вартість 1 години польоту, що дуже суттєво для пасажирської авіації.

Компанування фюзеляжу АНТ-9 мало багато спільного з літаком К-5: одразу за двигунами у фюзеляжі розміщувалась закрита двомісна кабіна екіпажа з подвійним управлінням, пасажирська кабіна, туалет, гардероб та багажне відділення. На дослідному літаку в пасажирській кабіна встановлювалось 9 крісел з плетеного комиша, які були замінені на крісла з силовим каркасом з кольчугалюмінію. Повздовжній балансування літака АНТ-9 при різному комерційному навантаженні забезпечувалась керованим в польоті стабілізатором з діапазоном змінення кута його встановлення від 6° до 0,5°.

До 1 травня 1929 року літак був повністю готовий. Він був виставлений на Червону площу.

В травні-червні 1929 року, літак проходив державні випробування. Зі злітною масою 5044 кг та з корисною масою 1700 кг, він показав максимальну швидкість 209 км/год. Висоту 1000 м він набрав за 6,5 хвилин, його практична стеля склала 3810 м, а технічна дальність польоту з пасажирами на борту приблизно 1000 км. Розбіг літака складав 275—290 метрів, а пробіг 150-160 метрів.

12 червня 1929 року, екіпаж випробувачів під керівництвом М.М.Громова здійснив політ МоскваОдесаСевастопольКиївМосква протяжністю 4000 км.

Також літак приймав активну участь у Великій Вітчизняній війні.

Конструкція[ред. | ред. код]

Крило взяте від літака АНТ-7(Р-6), складалося з центроплану та окремих частин. Повздовжній силовий набір складався з чотирьох лонжеронів ферментної конструкції з кольчугалюмінію. Поперечний силовий набір —нерв'юри ферменної конструкції з трубчастими розкосами з'єднаних між собою розчалками. Центроплан виготовлявся окремо від фюзеляжу та кріпився до верхнього лонжерона чотирма болтами.

Фюзеляж — мав близьку до прямокутника форму. Обшивка з листового гофрованого кольчугалюмінію. Фюзеляж складався з кабіни екіпажу( в ній знаходилось 2 пілота та бортмеханік) , пасажирського салону на 9 місць, гардеробу, туалету та двох багажніх відділень. Шпангоути в пасажирській частині рамні, в хвостовій часті - розкіс з труб. Крісла встановлювалися в два ряди з проходом по середині салону.

Хвостове оперення — було виконане на базі одного з літаків АНТ-7, з невеликими змінами. Конструктивно аналогічне до крила. Стабілізатор переставний в польоті —± 5 градусів.

Шасі — пірамідальне з резиновою пластинчастою амортизацією. Кожна піраміда складалась з піввісі, розкосі та вертикальної стійки. Шасі виготовлялися повністю з іноземною хромнікелевої сталі. Колеса спицьові, розміром 1110×250 мм.

Силова установка на прототипі АНТ-9 встановлювали три двигуни Titan потужністю по 230 к.с. (Фірма Gnome Rhone). На серійних АНТ-9 – три двигуни М-26 потужністю по 300 к.с. На серійних АНТ-9 – два двигуни М-17Б по 500 к.с. Двигуни кріпилися до моторів, зварених із труб; для гасіння вібрації використовувалися гумові демпфери. У крилах було розміщено бензинові баки. Гвинти дволопатеві дерев'яні фіксованого кроку.

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

Технічні характеристики:

  • Екіпаж: 2 особи.
  • Пасажиромісткість: 9 чол.
  • Вантажопідйомність: 1700 кг
  • Довжина: 17,01 м
  • Розмах крила: 27,31 м
  • Висота: 4,86 ​​м
  • Площа крила: 84,00 м²
  • Маса порожнього: 3650 кг
  • Максимальна злітна вага: 5043 кг

Силова установка:

  • 3 × ПД Gnome-Rhone Titan
  • Потужність двигунів: 3×230 л. с.

Льотні характеристики:

  • Максимальна швидкість: 209 км/год
  • Крейсерська швидкість: 186 км/год
  • Практична дальність: 1000 км
  • Практична стеля: 3810 м

Інциденти[ред. | ред. код]

2 липня 1931 року літак зіткнувся з деревами поблизу залізничної станції Алабіно в умовах туману. Загинули всі 8 людей на борту.

10 травня 1932 року АНТ-9 з бортовим номером Л128 проводив випробування на планування з гвинтом Д-265. У польоті почало текти мастило з правого двигуна через що він був відключений екіпажом. Через певний час літак зіткнувся з деревами біля Жовтневого поля та зруйнувався. На борту знаходилося 2 члени екіпажу та 9 пасажирів. Загинули 4 особи: 1 член екіпажу та 3 пасажири.

18 серпня 1933 року АНТ-9 з бортовим номером Л150 зіткнувся в повітрі з У-2 з бортовим номером С227 над аеропортом Казані. АНТ-9 зіткнувся з хвостовим оперенням У-2. У-2, мав на борту 2 людини, втративши хвіст почав падати та зіштовхнувся з землею майже вертикально. АНТ-9 з 11 людьми на борту здійснив аварійну посадку.

27 липня 1934 року літак з бортовим номером Л130 при посадці зіткнувся з землею поблизу аеропорту Балхаш. Під час заходу на посадку екіпаж здійснив серйозні порушення, та знехтував бічним вітром, через що, під час розвороту, літак втратив швидкість і зіштовхнувся із землею. На борту знаходилося 2 члени екіпажу та 8 пасажирів, загинули всі 10 людей.

27 липня 1936 літак з бортовим номером Л192 розбився при посадці на аеропорт Куляб. Літак при посадці несподівано різко злетів на 30 і, втративши швидкість, зіткнувся із землею та загорівся. На борту знаходилося 2 члени екіпажу та 4 пасажири, загинули всі 6 людей.

6 листопада 1936 літак з бортовим номером URSS-D311 авіакомпанії «Дерулюфт» розбився біля села Немирово (Рузький район). У польоті зіткнувся з деревами, перекинувся і спалахнув. На борту було 2 члени екіпажу і 7 пасажирів, загинули всі 9 людей.

10 лютого 1937 року літак з бортовим номером Л167 розбився поблизу села Нижній Наур (Надтерковий район). У польоті після виходу з туману почали відмовляти прилади. Екіпаж спостерігав за приладами та відволікся, через що літак зіткнувся з вершиною. На борту знаходилося 2 члени екіпажу, загинула 1 людина.

27 червня 1937 літак з бортовим номером Л176 зіткнувся з літаком П-5Л з бортовим номером І93 над аеропортом Запоріжжя. П-5Л, проходячи трасу з незрозумілої причини, повернув назад на аеропорт, АНТ-6 же збирався взлітати. Екіпажі, ігноруючи заборони, зіткнулися на ВПП та спалахнули. На борту АНТ-9 перебували 2 члени екіпажу та 9 пасажирів, загинули 9 осіб: обидва члени екіпажу та 7 пасажирів. На борту П-5Л знаходилися 2 члени екіпажу та 2 пасажири, загинули 2 особи: член екіпажу та пасажир.

"Крылья Советов"[ред. | ред. код]

10 липня 1929 року літак, який одержав найменування «Крила Рад», вирушив у європейське турне. Трансєвропейський переліт АНТ-9 проводився за спеціальною ухвалою Уряду СРСР з метою демонстрації досягнень радянського авіабудування. Пілотувати «Крила Рад» було довірено М. Громову, стежив за технічним станом літака у рейсі бортмеханік Русаков. Начальником експедиції був У. А. Зарзар.На борту були провідний авіаконструктор туполівського КБ А. Архангельський, як технічний керівник перельоту, і група журналістів, у тому числі Михайло Кольцов та Олексій Гаррі, художник-карикатурист Борис Єфімов. Маршрут літака був таким: МоскваТравемюндеБерлінПарижРимМарсельЛондонПарижБерлінВаршаваМосква. М. М. Громов пролетів 9037 км за 53 льотні години та із середньою швидкістю 170,5 км/год.

Примітки[ред. | ред. код]