Абдалова Алла Олександрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абдалова Алла Олександрівна
рос. Альбина Александровна Абдалова
Ім'я при народженні рос. Альбина Александровна Абдалова
Псевдо Алла
Народилася 19 червня 1941(1941-06-19) (82 роки)
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність акторка, співачка
Alma mater Російський університет театрального мистецтва
Знання мов російська

Алла Абдалова (справжнє ім'я Альбіна Олександрівна Абдалова[1]) (нар. 19 червня 1941) — радянська співачка та актриса театру, перша дружина Льва Лещенко.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 19 червня 1941 року.

Закінчила ГІТІС, де була ученицею Марії Максакової. Меццо-сопрано Абдалової відрізняв низький, теплий насичений тембр. У роки навчання Алла, " сіроока співачка зі стрункою фігурою та нерадянською елегантністю ", мала репутацію однієї з найобдарованіших студенток відділення оперети, пробувалась в оперних партіях. У цьому ж театральному інституті, на два курси молодше за Абдалову, навчався і її майбутній чоловік Лев Лещенко. Знайомство виконавців відбулося 1964 року на концерті, присвяченому святу Великого Жовтня.

Після невдалої спроби вступити у Великий Театр її було прийнято до Театру оперети.

Тривалий час співала в оркестрі у Леоніда Утьосова. Працювала у Москонцерті.

Деякі пісні Абдалова виконувала разом зі Львом Лещенком, у тому числі зі сцени Колонної зали Будинку Союзів[2]. Як виконавиця брала участь у авторських вечорах Олександри Пахмутової у Колонному залі Будинку Союзів[3].

Зберігся і користується популярністю у меломанів відеозапис 1975 спільного з чоловіком, Львом Лещенком, концертного виконання пісні " Старий клен ".

Після 1976 року, коли шлюб із Лещенком розпався, творча діяльність Алли Абдалової пішла на спад. Певний час вона співала у церковному хорі.

Новий сплеск інтересу до особи співачки виник на телебаченні і в пресі вже на початку другого десятиліття XXI століття: часто не з власної волі Абдалова ставала героєм кількох сюжетів на федеральних телеканалах, на сервісі YouTube знову стали популярні її старі відеозаписи, насамперед у дуеті з Лещенком[4]. 24 жовтня 2020 року взяла участь у шоу «Секрет на мільйон».

Особисте життя[ред. | ред. код]

З 1966 по 1976 була одружена з Левом Лещенком. За студента ГІТІС Льва Лещенко Алла після кількох років зустрічей вийшла заміж на 5 курсі, в 1966 році, коли їй було вже 25. Як згадувала в інтерв'ю для друку Абдалова, " до Леви у мене були чоловіки, і він не дістався мені незайманим. Але ніколи — ні до нього, ні після — я так не втрачала голову ". Шлюб тривав 10 років, і завершився розлученням на вимогу Абдалової у 1976 році.

Причиною розпаду сім'ї, за твердженнями Абдалової у пресі і на телебаченні, був новий роман Лещенко з Іриною Багудиною, ревнощі Алли, неспівпадаючий гастрольний графік, а також численні аборти, які Абдалова змушена була робити в шлюбі через небажання чоловіка мати з нею потомство.

Після розлучення з Лещенком заміж Альбіна Олександрівна більше не виходила, дітей так і не народила, про що згодом шкодувала.

Разом з самотністю в життя Абдалової поступово увійшли шкідливі звички, що посилювалися з кожним роком і непомітно призвели до маргінального способу життя. Від матеріальної допомоги Лещенко ти не менш вона не відмовлялася[4].

Станом на 2015 Альбіна Олександрівна Абдалова на пенсії, поїхала зі своєї московської квартири, живе у родичів у селі.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Измена Льва Лещенко и четыре аборта: трагедии Аллы Абдаловой. Архів оригіналу за 6 лютого 2022. Процитовано 6 лютого 2022.
  2. Алла Абдалова. Архів оригіналу за 6 лютого 2022. Процитовано 6 лютого 2022.
  3. Авторский вечер Александры Пахмутовой в Колонном зале Дома Союзов 18 октября 1975 г. на YouTube
  4. а б Лев Лещенко и Алла Абдалова: обида на всю жизнь. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 6 лютого 2022.