Абд аль-Азіз (емір Валенсії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абд аль-Азіз
Народився 1005
Помер 1061
Країна Валенсійська тайфа
Титул король
Посада Emir of the Taifa of Valenciad
Батько Абдаррахман ібн Санчул
Діти Абд аль-Малік (емір Валенсії) і Абу-Бакр (емір Валенсії)

Абд аль-Азіз ібн Абдаррахман Аль-Мансур (араб. عبد العزيز بن عبد الرحمن المنصو‎; бл. 1005 — бл. 1061) — емір Валенсійської тайфи в 10211061 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Амірідів. Син Абдаррахмана ібн Санчула, хаджиба і фактичного правителя Кордовського халіфата. Народився близько 1005 року. У 1009 року внаслідок змови його батька було страчено за наказом халіфа Мухаммеда II. Абд аль-Азіз втік до Сарагоси, де отримав освіту. У 1021 році за підтримки загонів Тортоської тайфи та валенсійців зумів захопити владу у Валенсії.

1022 року визнав Аль-Касіма аль-Мамуна халіфом Кордови, натомість той визнав Абд аль-Азіза еміром Валенсії. В подальшому вів постійні війни проти Денійської та Альмерійської тайф. При цьому спирався на допомогу Барселонського графства. Згодом уклав союз з Фернандо I, королем Кастилії і Леону.

1038 року після смерті Зухайра аль-Саклабі, еміра Альмерії, захопив його володіння. Також підкорив Мурсійську тайфу, де поставив валі Абу Бакра ібн Тахіра.

У 1044 році Ман ібн Мухаммад, валі (намісник) Альмерії та зять еміра, оголосив себе незалежним правителем. Проте було відбито спроби денійського еміра аль-Амірі захопити міста Шаттабу і Альмерію.

Водночас завершив зведення укріплень Валенсії, будівництво яких розпочалося ще у 1010-х роках. Також було розбудовано саму столицю тайфу, де зведено палац еміра. Водночас впрваною податковою політикою сприяв розвитку ремісництва, торгівлі і землеробство (запровадив систему альмунія для збільшення врожаїв). Цьому також сприяла мирна політика стосовно християнських держав.

Помер 1061 року. Йому спадкував син Абд аль-Малік.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Huici Miranda, Ambrosio (1970). Historia musulmana de Valencia y su región. Anubar. ISBN 84-7013-031-5.
  • Coscollá, Vicente. Valencia musulmana El libro en vista restringida en google books Valencia: Carena, 2003. ISBN 84-87398-75-8