Аболіціонізм (права тварин)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Аболіціонізм (фр. abolitionisme, від лат. abolitio — скасування) — громадський рух за права тварин, спрямований проти будь-якої експлуатації тварин людьми. Філософія аболіціонізму полягає в тому, що всі істоти, які здатні переживати відчуття, і люди, і тварини, мають основне право: не бути власністю.[1][2] Аболіціоністи наголошують, що виробництво продуктів тваринного походження вимагає ставлення до тварин як до власності чи ресурсів і що продукти тваринного походження не є необхідними для людського здоров'я в сучасних суспільствах.[3][4] Відповідно, аболіціоністи вважають, що кожний, хто може бути веганом, морально зобов'язаний вести веганський спосіб життя.[3][4]

Загалом аболіціоністи виступають проти рухів за більш гуманну експлуатацію тварин або за скасування окремих форм експлуатації тварин, оскільки вони вважають, що це шкодить руху за скасування всіх форм експлуатації тварин.[1][2] Мета аболіціоністів — забезпечити моральну і юридичну зміну парадигми, щоб тварини більше не сприймались як речі, якими володіють і користуються. Американський філософ Том Реган пише, що аболіціоністи прагнуть не просторіших, а порожніх кліток.[5] Це контрастує з велферизмом, який сповідує поступові реформи у покращенні умов утримання і забою експлуатованих тварин.[6]

В Україні аболіціоністський підхід до прав тварин поширює проект Vegantron[7]. Активістки проекту також створили базу веганських продуктів України Веган Відповіді[8].

Див.також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б The Six Principles of the Abolitionist Approach to Animal Rights. Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 28 жовтня 2020.
  2. а б Francione, Gary. "Animal Rights: The Abolitionist Approach" [Архівовано 9 квітня 2015 у Wayback Machine.]
  3. а б Gary Francione, Eat Like You Care
  4. а б HowDoIGoVegan.com. Архів оригіналу за 14 квітня 2022. Процитовано 20 травня 2022.
  5. The Torch of Reason, The Sword of Justice, animalsvoice.com. Архів оригіналу за 22 липня 2011. Процитовано 24 травня 2011.
  6. Francione, Gary L. and Garner, Robert. The Animal Rights Debate. Columbia University Press, 2010.
  7. VEGANTRON. vk.com. Процитовано 15 березня 2024.
  8. Веган Відповіді (укр.). 14 березня 2024. Процитовано 15 березня 2024.